用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女拔這兩年似乎冇出狀元, 點解? 整體成績有否下跌了? ...
樓主: youma
go

女拔這兩年似乎冇出狀元, 點解? 整體成績有否下跌了? [複製鏈接]

原文章由 mamimummy 於 08-8-6 13:34 發表
唔會單靠成績好就可考入,如果唔係考第一、二豈不是成必收生?!最重要係有天份、自理力同鬥心。簡單講→aggressive。補習或活動係幫佢地提升,而唔係只可達標果種。
...

考全級第一、二還會唔夠agressive? 看什麼表現才算agressive? 實際是收些什麼人? 唔會唔都有收錯人? thanks

原文章由 Summer96 於 08-8-6 13:49 發表
07會考得140人,因當年只得四班,所以外來生只有約30-40人。跟據這樣計,拔尖人數大約佔18%,這成績不可說不驚人。

現在因有五班,估計收60-70外來生。大部份是靠成績入,小部份是靠傑出的課外活動。

...

useful. thanks. 那麼, 拔尖生主要是來自女拔小還是外來生?

[ 本文章最後由 youma 於 08-8-6 14:03 編輯 ]

我地講緊ke係尖子,人地真正想收ke學生,當然唔會全部都係。而閣下亦都好明顯有個千千金

做個簡單比較:每年的10A學生都會笑住咁公開比大家知道佢地係幾輕鬆去得這個成績而唔係苦讀 。但每年升中派位公報,那些派得好的學生都會擁抱阿媽哭住咁話讀得幾勤力先有這成果。

你現在明唔明點先叫尖子。尖子係方法+能力。當勤力學生遇上尖子就會被比下去。小學階段要咁辛苦先得到好成績,而呢d小學生都係為入名校,但到中學就會好好好辛苦,而成績亦未如小學般就是因為本身只是乖宝宝而不是...。

--所以你要問你想你女女做一間學校ke尖子定係全港的尖子。
--有冇信心入去做尖子。
--定係只想係一頂尖ke學校做一個普通ke學生。

我女學校今年其中一個入到去的亦非頭5名學生,但其英語出色及校內外活動都OK。

原文章由 youma 於 08-8-6 13:58 發表

考全級第一、二還會唔夠agressive? 看什麼表現才算agressive? 實際是收些什麼人? 唔會唔都有收錯人? thanks

[ 本文章最後由 mamimummy 於 08-8-6 15:08 編輯 ]

原文章由 mamimummy 於 08-8-6 14:43 發表
我地講緊ke係尖子,人地真正想收ke學生,當然唔會全部都係。而閣下亦都好明顯有個千千金

做個簡單比較:每年的10A學生都會笑住咁公開比大家知道佢地係幾輕鬆去得這個成績而唔係苦讀 。但每年升中派位 ...

THANKS. 不過, 可以告訴你, 這些[笑住咁公開比大家知道佢地係幾輕鬆的10A學生], 絕大多數是騙人, 實際是他們都整年日讀夜讀, 頂多是他們平時對讀書已培養興趣而矣.

想不用下苦功而拿最好成績, 簡直是開玩笑.

[ 本文章最後由 youma 於 08-8-6 18:16 編輯 ]

天資+用功和死讀是兩回事。相比之下他們確是輕鬆很多。教育轉制後將會更明顯。並不是開玩笑。Sorry , 我無意coattrailing 同離哂題。

原文章由 youma 於 08-8-6 17:44 發表

THANKS. 不過, 可以告訴你, 這些[笑住咁公開比大家知道佢地係幾輕鬆的10A學生], 絕大多數是騙人, 實際是他們都整年日讀夜讀, 頂多是他們平時對讀書已培養興趣而矣.

想拿好最成績而不用下苦功, 簡直是開玩笑.
;- ...

[ 本文章最後由 mamimummy 於 08-8-6 18:30 編輯 ]

原文章由 mamimummy 於 08-8-6 18:17 發表
天資+用功和死讀是兩回事。相比之下他們確是輕鬆很多。教育轉制後將會更明顯。並不是開玩笑。Sorry , 我無意coattrailing 同離哂題。

換過話題, 明年女拔搬廠, 會否影響收生? 正考慮報唔報(小學), 萬一收, 小女要入tko返學, 山長水遠, 又不近mtr站, 將來又要捐錢又要加學費,  如果女拔成績真的正在下滑, 而考得好的尖子又都是靠自己, 是否不申請也罷?

咁又唔係咁講。
凡事係要分階段的。小學如果入到去,睇清楚適唔適合,都不是一件壞事,女拔始終係女拔,如果唔得又接受到迷轉番出去第二間學校做瑰宝。但父母一定要有心理準備。唔好為左臉子而害左小朋友ke自信。好材料都要揀適合ke學校。等於唔係每個小朋友都適合小班教學或讀國際学校的。
老實講我以前對女拔(中學)係有誤解。因為一次的機會,現在才明白要怎樣才該入去讀。要得以發揮,真係唔迷我地所講的全級第 一第二咁簡單。如果唔迷為什麼要入去受教育,得唔到應得的成果,不如入其他名津校,起碼唔洗錢,個出廠印都唔失禮。

原文章由 youma 於 08-8-6 19:40 發表

換過話題, 明年女拔搬廠, 會否影響收生? 正考慮報唔報(小學), 萬一收, 小女要入tko返學, 山長水遠, 又不近mtr站, 將來又要捐錢又要加學費,  如果女拔成績真的正在下滑, 而考得好的尖子又都是靠自己, 是否不申請也 ...

請問你係咪"姪"緊我

原文章由 Reximom 於 08-8-7 09:45 發表

閣下好有見地, 真係好想請教多D咩條件先至適合讀女拔中呢? 你之前講既好玄,小女子真係get唔到,可唔可以講多D, 講白D?
Thank you.

[ 本文章最後由 mamimummy 於 08-8-7 23:16 編輯 ]

原文章由 Reximom 於 08-8-8 09:11 發表

誤會, 誤會, 真係想你指教下多D咩條件先至適合讀女拔中!

下次講野禮貌啲!人地就會應你架喇!

原文章由 Reximom 於 08-8-8 11:01 發表

原文章由 minicat :

"希望某些家長在網上言論請保持以身作則,以禮待人!不是用一些不實討論、言詞挑引,便可以!身為家長理應以身作則教育子女,身教也好言教也好!家長的人格品德修養往往就在無意之間轉化給你們的子女!小孩 ...

我會以禮待人!不過唔係你!哈!三番四次冇事揾事攪既家長我係唔會同佢客氣既!

[ 本文章最後由 minicat 於 08-8-8 11:05 編輯 ]

原文章由 Reximom 於 08-8-8 09:11 發表

誤會, 誤會, 真係想你指教下多D咩條件先至適合讀女拔中!

學吓網上禮貌先再請教人啦!

原文章由 Reximom 於 08-8-8 11:12 發表

你既真面目好睇又好笑呀, I like it, 繼續單打啦!

你好笑d!冇睇清楚就屈人!學吓禮貌先啦!

Dear Youma

請問女拔小學明年搬去TKO,即那裹 ?
而女拔中學是否也會搬呢 ?
因小女正考慮明年考女拔中學,
但當然未必會收.
請告知, 謝謝!

原文章由 ritawong 於 08-8-8 15:27 發表
Dear Youma

而女拔中學是否也會搬呢 ?
因小女正考慮明年考女拔中學,
但當然未必會收.
請告知, 謝謝!

中學暫時搬去深水埗, 舊时德貞中學校舍.

Dear Kann,

Thanks.

Dear Kaan,

Thanks. 中學幾時搬?

另女拔小學明年搬去TKO,即那裹 ?

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題