用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HKCWCC家長分享區
樓主: PCCW2319
go

HKCWCC家長分享區 [複製鏈接]

昨天正式上課了,您的小朋友如何,習慣嗎? 我阿仔昨天拿了很多書本回校, 重到死!!

係啦!個書包真係好重. 阿仔p.1 - p.6一向自己"咩"書包都無話過shoulder痛,第二日朝(琴日)話shoulder痛.:(
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

原帖由 PCCW2319 於 08-9-5 09:10 發表
係啦!個書包真係好重. 阿仔p.1 - p.6一向自己"咩"書包都無話過shoulder痛,第二日朝(琴日)話shoulder痛.:(

我想 問吓, 您阿仔有冇擔心過返學, 我阿仔最初有d驚, 昨日有再問過佢, 佢話好d, 不過小學開心d, 希望下星期又會再好d

原帖由 mamawwe 於 08-9-6 11:32 發表

我想 問吓, 您阿仔有冇擔心過返學, 我阿仔最初有d驚, 昨日有再問過佢, 佢話好d, 不過小學開心d, 希望下星期又會再好d

我仔冇擔心喎, 都幾投入, 每日都主動講d學校情況比我知...........d老師點呀, d同學點呀,識到d乜新朋友, 上堂安排又點呀.

你仔其實擔心乜呀 ?
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

原帖由 PCCW2319 於 08-9-6 21:57 發表

我仔冇擔心喎, 都幾投入, 每日都主動講d學校情況比我知...........d老師點呀, d同學點呀,識到d乜新朋友, 上堂安排又點呀.

你仔其實擔心乜呀 ?

佢話同班內同學不太熟, Lunch 又冇小學時好食喎~哈哈(真係小朋友); 不過昨天再同佢傾吓, 話已好好多了

阿仔話d lunch 都ok 喎 (可能以前d lunch仲難食  ).

阿仔好積極 & 投入, 報名中文、英文朗誦 (正頭痛,唔知駛唔駛家長帶去比賽  ) , 又做班會總務........

有樣好好笑, 佢 上D & T 堂,話見到d工具時好頭暈  , 佢自己都唔知點解wor.

佢本來想參加乒乓球隊,不過見d同學好勁,所以都費是報名。

原帖由 PCCW2319 於 08-8-2 10:43 發表
Hi mamawwa,

我係在自行時選HKCWCC(1st choice) 及張祝珊 (2nd choice).

搞珠就揀HKCWCC(1st choice)及聖馬可 (2nd choice).

因搞珠揀張祝珊做2nd choice = no meaning, 而且張祝珊冇叩門位, 所以揀HKCWCC做1st  ...

唔講都唔知..原來張祝珊是沒有叩門位的喔..
不過婦女會都差唔多等同沒有..
因為佢話要小學成績係頭10%或以內先可以申請..

原帖由 bubblex2 於 08-9-12 09:05 發表

唔講都唔知..原來張祝珊是沒有叩門位的喔..
不過婦女會都差唔多等同沒有..
因為佢話要小學成績係頭10%或以內先可以申請..

張祝珊校長係講座就係咁講啦, 不過唔知係咪真, 亦無聽人試過扣門ok入左.

mamawwe,

你駛唔駛買對新波鞋比阿仔呀 ? 阿仔星期一上PE 堂, 老師話PE堂波鞋都要串鞋帶果D波鞋. 因為阿仔 E+對波鞋係小學時著開, 仲係魔術貼.

不過好彩皮鞋, 因為阿仔返軍童, 所以小學已著串鞋帶果D, 唔需要專登去買.

原帖由 PCCW2319 於 08-9-13 18:31 發表
mamawwe,

你駛唔駛買對新波鞋比阿仔呀 ? 阿仔星期一上PE 堂, 老師話PE堂波鞋都要串鞋帶果D波鞋. 因為阿仔 E+對波鞋係小學時著開, 仲係魔術貼.

不過好彩皮鞋, 因為阿仔返軍童, 所以小學已著串鞋帶果D, 唔需要專登 ...

唔駛呀! 好似第一次新生家長會有老師講過(我老公去聽完返嚟講), 所以已準備好, 咁您買咗未?

原帖由 mamawwe 於 08-9-15 19:38 發表

唔駛呀! 好似第一次新生家長會有老師講過(我老公去聽完返嚟講), 所以已準備好, 咁您買咗未?

迎新家長會係講黑皮鞋, 冇講波鞋架. 所以咪諗住照著, 唔好side嘛. 但第一堂PE lesson, 老師就話要串鞋帶果d. 所以尋日買左啦

hi PCCW

http://hk.myblog.yahoo.com/

原帖由 bkfans123 於 08-9-15 21:39 發表
hi PCCW

hi bkfans123,

早晨呀!阿仔e+點呀?喜歡 & 適應新學校嗎?

原帖由 PCCW2319 於 08-9-15 19:54 發表

迎新家長會係講黑皮鞋, 冇講波鞋架. 所以咪諗住照著, 唔好side嘛. 但第一堂PE lesson, 老師就話要串鞋帶果d. 所以尋日買左啦

係呢!您阿仔多唔多功課做呀, 佢地好似開始默書同做project 嘞

默書開學無耐就有,不過範圍應該唔太多 ,見阿仔都ok. Project ? 唔覺有,等我問下阿仔先:

功課唔多喎,通常我放工返屋企已經搞掂哂。你阿仔果班多唔多呀?有冇話D老師嚴唔嚴呀?

原帖由 PCCW2319 於 08-9-18 10:34 發表
默書開學無耐就有,不過範圍應該唔太多 ,見阿仔都ok. Project ? 唔覺有,等我問下阿仔先::" />

功課唔多喎,通常我放工返屋企已經搞掂哂。你阿仔果班多唔多呀?有冇話D老師嚴唔嚴呀? ...

因為阿仔又話要book課室傾project;
功課佢又係唔多, 老師都ok, 佢話老師在英文授課時會講得慢d, 有d都幾攪笑, 所以上堂不會太悶

原帖由 mamawwe 於 08-9-18 13:06 發表

因為阿仔又話要book課室傾project;
功課佢又係唔多, 老師都ok, 佢話老師在英文授課時會講得慢d, 有d都幾攪笑, 所以上堂不會太悶mouth:" />

阿仔話e+上英文堂都有d悶,因為基本上d野已經識。不過聽人講過,通常中一初d課程都係教番P.6時d野。

尋日阿仔去左school band試音。老師覺得佢節奏感好,唱音都好好, e+入左敲擊部份. 原本佢填寫想學吹"小號", 但老師發現佢'cool'牙,提議佢明年至參加。不過佢同老師講不如入敲擊 - 打鼓, 老師又覺得ok & 收左佢:loveliness:

佢仲填左籃球、乒乓球、戲劇團, 但仲唔知收唔收佢。不過阿仔話通常唔收,因為school band收左wor。

你阿仔參加左乜活動呀?

佢入咗籃球, 另外填就戲劇團, 童軍(因佢Daddy要佢選一個制服團體參加; 另外上星期睇完樂團表現,又話要去學爵士鼓, 所以可能在校外同佢報讀

原本想叫阿仔報紅十字會,雖然正常集會係星期二,但通常星期六會有其他集會or 戶外活動。而阿仔星期六下午要返童軍,相信好多時會撞期,所以都係冇報。

阿仔話e+最唔鍾意上I.H.堂,因為個阿sir(後生仔) 講野冇高低音,好悶喎

原帖由 PCCW2319 於 08-9-25 08:15 發表
原本想叫阿仔報紅十字會,雖然正常集會係星期二,但通常星期六會有其他集會or 戶外活動。而阿仔星期六下午要返童軍,相信好多時會撞期,所以都係冇報。

阿仔話e+最唔鍾意上I.H.堂,因為個阿sir(後生仔) 講野冇高低音,好悶喎 ...

佢就冇話唔鍾意上邊科, 不過每星期I.H.都會默英文生字。其他科目我老公都會預早同佢講解,等佢上堂前有個基本認識先,所以都還可以的。
‹ 上一主題|下一主題