用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年小一讀滬江的家長
樓主: cherlymama
go

今年小一讀滬江的家長 [複製鏈接]

點解要有帶的水壼?小息離開課室後就不再回課室?

我班主任(教中文)話每班英文老師都吾同,有些老師一星期默2次書(當然將內容分小來默)。功課不太多,頭幾星期小朋友可在學校完成。星期三,五是有閱讀堂,小朋友要帶書睇。

放學後15分鍾後可以在內聯網CHECK功課。

原文章由 mickeyeva 於 08-7-16 16:54 發表
上星期五的分享會, 我個女的班主任說, 每個星期都要默中文, 英文隔星期默, 英文默書起初默A-Z大細階, 慢慢默句子, 有一個星期通知默書範圍, 功課量每日必有中,英,數, 再加1-2樣功課, 起初抄手冊會有高班大姐姐或哥哥 ...

班主說提議每日帶些小食和水回校在第一個小息吃, 因早餐和年餐時間隔4個鐘, 她們會覺得肚餓(因幼稚園吃慣茶點), 一小息便叫她們排隊去厠所, 好似有領袖生維持秩序, 其實校內有"禁"水機可裝水, 但又要排隊會浪費時間, 而且午膳時要自備飲品/膠檯墊和濕毛巾等, 一星期默兩次是否中文加英文?? 小朋友要帶書睇, 是否校外書, 不是在校內借的??
原文章由 SIUBO117 於 08-7-19 12:42 發表
點解要有帶的水壼?小息離開課室後就不再回課室?

我班主任(教中文)話每班英文老師都吾同,有些老師一星期默2次書(當然將內容分小來默)。功課不太多,頭幾星期小朋友可在學校完成。星期三,五是有閱讀堂,小朋友要帶書睇。

放學後15分 ...

醒目開學勳章

JC

D班的成績好似係4班中最好的一班喎----.所以老師對D班要求高D, 好似提早入左精英班. 英文dictation 其他3班會分1-6, 下次7-12 right, 但D班會係1-12一次過. 中文有背默, 背詩etc...雖然嚴D但I still like it hehehe.

原文章由 JC 於 08-7-19 12:25 發表
我個仔讀2A班.

bb86,
D班的成績好似係4班中最好的一班喎.

siubo117,
係呀之前在kcs到見過,估唔到大家又讀同一間小學

SIUBO117,
有帶水壼可以咩在身,無咁易唔見左,小息一玩開就乜都唔記得.
餐墊可以放在學校一星期帶回家洗一次, 平日都要帶條濕毛巾,食完飯抹下手,餐墊咁.

bb86,
係呀英默通常一課分兩次默.中文我都係見佢背過一次書咁多.
係背唔係背默tim.

原文章由 bb86 於 08-7-21 11:47 發表
JC

D班的成績好似係4班中最好的一班喎----.所以老師對D班要求高D, 好似提早入左精英班. 英文dictation 其他3班會分1-6, 下次7-12 right, 但D班會係1-12一次過. 中文有背默, 背詩etc...雖然嚴D但I still like it heh ...
JC

醒目開學勳章

JC

I had met a mummy here in BK she's
also in 2A the same class with you, but
long time no chat already. Have you
plan any summer courses for your son?

bb86,
安排左4樣活動比佢玩下,學做小廚師,輕黏土,奧數,英文拼音串字班,每星期一堂
JC

醒目開學勳章

我報左游水,珠算,英文.
奧數--ok嗎, 我想報但centre話for p4以上.

原文章由 JC 於 08-7-22 18:52 發表
bb86,
安排左4樣活動比佢玩下,學做小廚師,輕黏土,奧數,英文拼音串字班,每星期一堂

回覆 #47 bb86 的文章

奧數我知好似係p3可以讀, 但我見佢係比p1-p3,咪比佢試下,可能係好初步的, 要thur 至開始第一堂
JC

Thanks JC,
我想買個斜咩袋, 可以離開課室時再放進小食. 視藝的桌墊真係吾知在那裡可以買倒。我想耍無公仔的,要防滑,又要輕身。

各位,
有無人去了書展? 我琴晚去了. 在Hall 5 買了一些故事書(中&英), 好多都有75% off. 有些50%人不是太多(星期五晚)。

原文章由 JC 於 08-7-22 12:30 發表
SIUBO117,
有帶水壼可以咩在身,無咁易唔見左,小息一玩開就乜都唔記得.
餐墊可以放在學校一星期帶回家洗一次, 平日都要帶條濕毛巾,食完飯抹下手,餐墊咁.

SIUBO117,
我比呀仔用手挽袋,裝埋餐具,小食.
視藝桌墊我係買10蚊市場果D戶外地墊細細張的,再剪開兩張,咁就可以用埋2年級.不過唔知現在仲有無得買了。
JC

咁放學好多野拎, 又要拎小食袋, 又要拎帶飯袋和書包, 搭校車好似shopping一樣, 還有視藝桌墊用食飯墊可以嗎? 但個size好似唔附合學校要求2呎X1.5呎!
原文章由 JC 於 08-7-28 19:33 發表
SIUBO117,
我比呀仔用手挽袋,裝埋餐具,小食.
視藝桌墊我係買10蚊市場果D戶外地墊細細張的,再剪開兩張,咁就可以用埋2年級.不過唔知現在仲有無得買了。 ...

mickeyeva,  
桌墊個問題在上次班主任話可以買大d size cut細.因為有好多人都話搵唔倒呢個size.

JC,
你住北角嗎? 返學幾點校車? 有人話要7:15分校車.  

原文章由 mickeyeva 於 08-7-30 16:46 發表
咁放學好多野拎, 又要拎小食袋, 又要拎帶飯袋和書包, 搭校車好似shopping一樣, 還有視藝桌墊用食飯墊可以嗎? 但個size好似唔附合學校要求2呎X1.5呎!  ...

SIUBO117
我自己同佢返學可以在7:30左右出門口
JC

hello, SIUBO117,
I live in North Point, the school bus is 7:20a.m. but, I still thinking about school bus or pick up her myself. What transprotation you use?? Mini bus No. 33 is very conveniecen. But, is it 班次頻密嗎???

"馬會"門口有架小巴到滬江門口落.
我問過只搭放學校車就交2/3的車費. 10月我都考慮自己送返學.

原文章由 JC 於 08-7-30 19:06 發表
SIUBO117
我自己同佢返學可以在7:30左右出門口

我曾經想過叫C6接返學後返公,放學就乘校車,但計個條數,每日只慳番$7.5,遇上落雨,就狼孭,而且我問過校車公司,我個女不是最早上車,早上7:30才上車,可接受!所以最後決定來回都坐校車。

如果在和富上車好似在7點半前, 我都知其實唔係慳好多,但同佢一齊返學佢會好開心,同時間上可以彈性d咁.
JC

Cherlymama,
I will wait the school at the 翠河, I think you are the same place with me.  I met a 滬江 student long time ago, he told me that you get on mini bus before 7:40, you will not be late. I will check the frequency of the mini bus.

原文章由 cherlymama 於 08-7-31 09:05 發表
hello, SIUBO117,
I live in North Point, the school bus is 7:20a.m. but, I still thinking about school bus or pick up her myself. What transprotation you use?? Mini bus No. 33 is very conveniecen. But, ...

[ 本文章最後由 SIUBO117 於 08-8-1 09:27 編輯 ]

SIUBO0117,
yes, if take school bus, i will at the 翠河.
The most important thing to do is to check the frequency of the mino bus.which class of your child attend. My daughter is 1D. Did  you buy  the 視藝桌墊 & 飯盒 (my daughter request bring lunch box)???

bb86,
你買左書未呀,今年無在學校訂書,真失策,原來常識書出面好難搵呀.

JC
JC
‹ 上一主題|下一主題