用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 04年9月入讀小一家長請進!
樓主: SaladMi
go

04年9月入讀小一家長請進! [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 04年9月入讀小一家長請進!

醒目開學勳章

我住藍田區,請問最近邊度有小一預備班呀?

HI KITTY,
你囡囡間幼稚園咁好. 我個囡囡系讀幼兒園.我到現仍沒有收到學校通知有沒有小一模擬班.不過我打算在出面讀一個課程比她.畢業典禮你有唔出席?我個囡囡要7月17日先開.我唸我到一時一定會認唔住哭! 系呢! 你囡囡入著邊間小學?買著書包未?我個囡囡細細粒粒我都唔知買咩書比她!
"我有2個小寶貝"

Cheung,
我一早已買左個WINNIE THE POOH 書包比佢了,因我地幼稚園要在7月5日開始帶小學的書包,文具.....到幼稚園完結時又要帶去模擬小一,所以咪上次吉之島減價時買定囉~
我個女都係細細粒咋,得17KG,好彩我揀了屋企樓下的小學(只行一氣斜路上去,約三兩分鐘就到)所以都唔係大問題(揹書包方面)同埋是下午班的,只比幼稚園時放遲個多鐘,我諗佢係要適應的新同學仔(冇一個是幼稚園的同學)老師.....
我對我女這方面好有信心,因佢是個樂天小朋友,去到邊都好快識到朋友同佢玩,
我地住觀塘的,我女派了基法,咁你小朋友呢?
畢業典禮我剛去完,場面都好感動,我今次冇喊喎,可能我太多野顧,又要錄影,又要照顧細女.....都唔得閒喊~
希望你同女女都有個難忘又快樂的畢業禮!
我家有對雙子公主

katiema ,
我女的書單如下:
廿一世紀現代數學,習作簿
聖經課本<天啟兒心>---誰造天地
新小學音樂 DO -RE- MI
來說普通話
現代電腦認知增訂版光碟
PHONICS FUN

常識要另行通知
英文就用BIG STORY BOOK 教
中文就用咩高效識字教(學校收留影印和資料錢,不過未知要幾多)
所以暫時書費是422元

我都同你一樣自己湊兩個返/放學,一個升k3,好彩我揀樓下果間收了我女,同埋我揀小一時都揀埋時間夾唔夾到,暫時兩個都返下午 ,一個放4:30 一個放5:35 所以都ok 明年間小學轉全日制,到時兩個讀埋同一間,我每日送飯比佢地方便好多~
我家有對雙子公主

各位,

我仔仔讀高主教, 課本如下:

1.        Integrated Primary English 1A & 1B

2.        Integrated Primary English Worksheets 1A & 1B

3.        Integrated Primary English Listening 1A & 1B

4.        Readers:  Don’t Go Out
                   Dom’s Dragon
                   The Star Fairy and other stories

5.        Junior English Grammar Book 1

6.        New General Studies Book & Workbook
        - I am getting older
        - Home Sweet Home
        - Parks

7.        今日常識新領域

8.        啟思中國語文 - 目標為本課程

9.        廿一世紀現代數學

10.        課室小學普通話課本

11.        幸福的道路及作業

12.        新小學音樂Do-Re-Mi

醒目開學勳章

[quote]
da 寫道:
Hi 各位,
我囡囡

今日我去冒險樂園睇有咩新嘢換啦﹗咁啱我見到有書包換,5000票咋﹗Hello Kitty幾靚ga,我見佢都係護脊,不過唔係SPI,心大心細,唔知換唔換好﹗

Hi Kitty,

多謝你! 我唸到時我都會好忙!可能都唔得閒哭 ,不過我是個較為感性的人. 我o地系住樂富,我囡囡間小學系九龍塘都幾近!我以家唯一擔心系囡囡小學生活唔知適唔適,因為我囡囡比較靜/被動.至於書包,小學比著SPI 7折單張,但系我見o地款唔多同埋冇卡通. 所以我決定7月1日放假時同個囡囡去睇書包.
"我有2個小寶貝"

Cheung,
我囡囡都係幼兒園喎 ,佢都有"小一模擬" 呀,不過係6月1 日開始既.

Hi Fannyyeung,

我囡囡間幼兒園總未出通告比我, 都唔知有冇!總有來緊8月份我都唔知比唔比個囡再讀,因為根據去年8月份通常都系外出活動!學費好費每月都要hkd2,500多,我想將學用來報其他課程. 心大心細!有冇o的課程介紹?
"我有2個小寶貝"

Hello 9月入讀小一家長,

不如大家分享下為小朋友最後的準備.
你們會為小朋友準備lunch嗎? 學校的收費如何? 我仔間學校係會自己學校供應,不用外面供應商,收費係$15餐.

真的十分緊張,仔仔終於可以試試他的獨立生活了.

elainebell

因為好似第一個星期係返半day,所以可以適應咗先,而第二個星期開始我會比囡囡自行帶飯,我怕佢食唔曬同咬唔到,平時佢唔多鐘意食肉類. :exclaim: 至於學校供應個lunch 係$16 大元呢.

書包冇買SPI,實在囡囡真係太細粒,等到小二先買,而家買住個平平地用一年囉.反正等校車又係我揹,到學校又放咗係地下到排隊,跟住上一層樓就到課室,放學又係我係攞,出年啦等佢大D就買,因為SPI 真係耐用.

各位準小一學生家長
      不用太緊張,暑假讓小朋友輕鬆一下吧!
      小女除了參加平日的課外活動外,暑假只加了游泳,她已經上了十課(私人教練),剛學懂得自由式,今日會開始學背泳.   
      唸成數表是小一下學期尾,甚至二年級上學期才教,不用太心急.小一上學期(大多數津校)只重溫加減數,因為一年級學生來自五湖四海的幼稚園,可謂良莠不齊,老師要先替他們統一基礎.反而讓小朋友在空閒時唸唐詩,宋詞等韻文,可以打好語文根基,只要多讀多唸,不要硬背.要理解內容.其實語文包括中英文都是需要時間浸淫.我在坐車時讓她唸數次,但日積月累有不錯的成績.
elainebell 寫道:
Hello 9月入讀小一家長,

不如大家分享下為小朋友最後的準備.
你們會為小朋友準備lunch嗎? 學校的收費如何? 我仔間學校係會自己學校供應,不用外面供應商,收費係$15餐.

真的十分緊張,仔仔終於可以試試他的獨立生活了.

elaine :  :  :

醒目開學勳章

我都好擔心呀,好彩我女讀半日制,唔駛擔心佢唔食飯.平時有我睇住都要食好耐,由熱就食到凍.若果叫佢o係學校食飯,一定三分一都食唔到,我買左個細碼SPI書包比佢.阿女"咩"上身個書包仲大份過個人.又瘦到死,睇黎都係我"咩"好D,幫佢"咩"到上校車.放學落車再幫佢"咩",咁細個都唔知點"咩"咁大個書包

carollam310,

唉,我個囡食飯仲慢,一粒鐘都唔掂.   

我買咗個sario 的舊款hello kitty 書包,因為貪夠細個呀.

我個女今年讀小一,今日係冒險樂園見到D書包真係好靚,但唔知OK or not?可能會換一個俾佢用,遲D先買SPI吧!

肥仔媽咪:
我想問你囝囝如何考入高主教?我囝囝今年將要報小一,我想知面試情況點樣?係咪好難考入?幾時派表?

我仔仔食飯都係會用一個鐘,而且d難咬d肉仲驚佢咬唔到.
書包我已買了SPI 限量版MDUCK料的MODEL. Small size都覺得好大.
學校有2日的orientation Day,一星期適應週.

elainebell

各位媽咪:

入學前要準備幾多支鉛筆??間呎,擦膠,還有什麼需要買,係唔係學校會有個list準備??是否有些學校無所謂,我囡囡讀0個間沒有這通告!!

有冇人可以幫忙幫忙!!!!

醒目開學勳章

我囡囡讀0個間沒有這通告呀,我自己預左3支鉛筆.一間呎,一擦膠咋,最近Trendyland開倉,我去買左個靚筆袋,靚文具比女女,你可以去睇下.
‹ 上一主題|下一主題