用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 協恩VS德望,煩!
樓主: cherrylemon
go

協恩VS德望,煩! [複製鏈接]

Re: 協恩VS德望,煩!

cherrylemon 寫道:
多謝你們的寶貴意見,我最後放棄左德望SEC IN. 因為及時Reply我的三個媽媽都話揀協恩,咁協恩又真係o吾洗比學費慳好多。當然,如果o吾計學費,o吾計校舍(德望新校舍即將落成)我都揀德望。依家唯有見步行步啦!而且人地話津校轉私校易過私校轉入津校o麻!如果協恩o吾惦再試下去德望插班law. anyway, 多謝大家意見。到現時為止,我都係未有揀錯架,因為協恩大比數勝出。

What is "大比數勝出" ? Am I watching football match? Yes, you have the right to choose which primary school for your own kids but please think about your daughter.
I know these two Primary Schools are good PS in HK but at least they have some difference. For example, regilion, teaching media, secondary linkage, etc.
Whatever you did but I really do not appreciate your attitude. [Only my personal opinion]

have you study our conversation? if you did, you suppose understand "大比數勝出" is not describing a football game. and many thanks for you remind me there's many difference between these two PS. I know that already and i compare with all the conditions which i knew of both schools.  your also agree both are good school, i am still very happy for we have a chance to choose one from these two good school.  maybe my words seems like very "輕挑" but actually, i am not like this. I use one year to prepare this matter, i let my daughter go to the interview lesson, not only for her to learn there, it also for me to know much more about the schools from the teacher there and they are a channel for me to ask cause one year before, i'm just a ignorant mother about the primary school...... i pay many effort on this matter,  good hope and HYS are my result.  i don't mind you understand / appreciate or not. there's other people with other opinion. anyway, thanks for you post at my topic.

May be you will blame me for 搭訕. But I really want to say. It is not your topic, it is open to all BK parent. Other parent can have their own opinion. Please don't always against the others that are not agreed with you. If like that, nobody will answer your question and give you advise.
看我同你們天天在一起,直到今世的終結。

可以搭訕係上bk最正的地方!只不過一d惡意的批評我會當佢係路人甲law! 咁bk當然唔係我架啦! 但"協恩vs德望,煩!"的確係"我"在bk開的topic. 我擺明唔歡迎惡意批評好似

原來講黎講去大家既著眼點係「錢」,而唔係真正為你地既子女!"

乜野叫唔係真正為你地既子女? 上得黎小學雜談,有邊個唔係因為緊張自己子女,想知多d,比好d自己小朋友架? 呢d說話你又認為如何? 我除左當佢路人甲,重有冇好方法? 佢都冇講錯架,著眼點真係錢架,協恩德望一個要錢一個唔洗錢,這是事實, 錢好自然包括係討論範圍內架啦!唔通特登唔講錢呢樣不同之處, 先叫為自己仔女好? 我against的唔係佢的意見,係佢的惡意.

係教育理論之中有一個現象,
叫做「自證預言」,
即係先講出自己既想法,
再設法去證明自己既想法係正確既,
當然如果有d路人甲乙丙之類能夠附和一下就更好勒!

對我來說,一點也不難揀, 因為兩間小學的教學模式有很大分別:

GH是傳統小學,著重操練和越級教學,重視分數,除非孩子真是很捧,否則家長的參與很重要.

HY是用遊戲方式教學,著重提高學生的學習興趣從而培養學生自發性地愛上學習.進度較慢,功課不多. 孩子一般都能應付.

如果你的孩子較定性和聽話,而你又有心理準備可以付出時間和心機去跟進孩子的功課的話, GH是很穩陣的選擇. 因為現今看見一些早期做了活動教學的實驗品的成長版本, 結果真是..... !!! 但

我卻揀了HY,因為我的孩子是較好動,愛說話和玩耍,而我又不是一個勤力的媽媽, 不想見孩子辛苦時,自己仲辛苦. 加上HY有直上中學,就是程度淺了些,也暫時不用跟外面的人爭, 希望她有好的學習態度,應該不難追回落後的進度.

現在反而覺得HY太小功課,如果孩子不自律,便會有太多時間剩, 迫得我要買些練習給她做, 還好她很愛做呢!! 出年二年級不知是否一樣了!!

只是一些個人的分享! 祝願大家心想事成!

EVA, 多謝你同我分享你的經驗。我自己就相當困難, 相信你都有睇,我都揀左HY, 因為我女女善良,o吾識保護自己, 有時佢比人蝦,佢又好似o吾識點樣反應,但事後問返佢,佢根本吾覺得自己比人蝦。佢生性天真豁達,樣樣不計較,小朋友通常都係人有我有,但我個女吾同,有次她姑姐買兒童節禮物給她和她的堂哥,但結果買不到她那份,而我女好大體咁講:唔緊要啦!姑姐,我屋企樣樣都有架喇!(係好乖女咁講!唔係嚣個隻)結果反而係我唔忍心見到人有我個女冇,而幫佢姑姐買!佢性格越好,我就愈加愛錫佢,另一方面就越肉赤佢成日要係蝕底o個個. 而協恩之一句「上天有愛,學校有情」我覺得呢個校園充滿了愛,我開始Study佢校長以及她的文章,有幾篇我睇到喊!同我老公講返都重眼濕濕(好似「一眼睇晒!」呢件事咁,非常感人!),我諗會幾適合我女女,佢呀!生日會派禮物時,個個小朋友伸晒手搶住要,係佢一個企定定排隊架咋!你話佢係咪過份禮讓!有時小朋友推撞無可避免,但當阿女比人撞親(如‘會所’那些大個的小朋友好頑皮)我會好嬲咁想去話呢D小朋友,但佢會阻止我,有次佢話「算啦!媽咪,我都吾痛!」我女的性格就係咁溫和,我呢生人遇到呢個女,真係又痛又愛... 可能做人就應該係咁禮讓,但如果「蝕底」o個個係自己個女就勢係假,咁但係我吾可以跟住佢返學架麻,佢始終都要長大,所以我驚競爭太激烈的學校吾ARM佢.

我好矛盾,一時就以上咁諗,然後諗到學費,我可以比到架,但課外活動就冇Budget架喇!咁但係佢讀左小學之後都冇時間參加學校以外的課外活動架啦!但係如果佢跟吾上咁又點算呢,冇錢補習架喎!所以真係好煩架。而協恩呢,英文又吾夠喎!係咪要比錢佢去學多D英文呢﹖去邊間讀好﹖如果要Keep 得好,一星期一次好似吾夠喎!咁要幾多時間同金錢呢﹖會吾會等如讀德望咁的價錢但冇德望的成績呢﹖就算有成績,但係咪有咁多時間去學呢,個女會吾會吾夠「訓」呢,佢依家放學要「訓」返兩粒鐘架。Okay,我又會假設以上都冇問題,咁阿女入左德望之後,聽人講話係貴族學校黎架喎!咁我女平民過平民喎!入到去,佢會吾會比同學排擠或者第時大D會覺得自卑呢(聽講德望有學生屋企養馬架!暑假去外地開生日會,重要請埋同學與同學的家人一齊去慶祝)如果係真的,咁我就吾想比阿女讀喇!但究竟係咪真架呢,........我就係咁樣諗野架喇!我重諗過賣樓去讀德望,咁可以讀得輕鬆D麻!

除左錢,有冇時間幫功課又係另一個問題,耐性又係問題,我女數學差,但我急性到不得了,會時常因為佢吾識或者諗得慢而忍吾住發左脾氣,之係又驚HURT 左佢,又同返阿女道歉.....如果讀左德望,我肯定自己會更加緊張,比更大壓力我個女(阿女班主任同我傾過,佢話我女女好成熟,成熟到覺得佢吾似一個細路女,佢好在乎自己的表現,佢樣樣都要做到最好,如果做吾到佢會掩飾,似乎壓力好大,問係咪我比佢。我諗我係無型中真係比左好大壓力個女。)到時連母女關係都可能會破壞埋,咁真係得不償失LAW,所以揀左協恩,但諗返轉頭(又矛盾)以上原因似乎都係我自己的原因,吾牽涉我個女的學習能力,或者德望佢得呢﹖我吾比佢試,好似剝削左佢成功的機會, 我女好乖架,佢學校每逢星五就好多功課,我叫佢唔洗一次過做晒架,可以留番D星期六做,(佢寫字好大力,隻手仔會好易"累")但係都佢要做晒D功課先,咁我問佢點解啦,重有小小抆憎,因為佢唔聽話,但佢話:我做晒D功課,咁星期六就可以輕鬆D玩LAW....哦!雖然我唔認同佢分配的時間,但我好開心!因為佢係一個有責任感的孩子, ......我老公話我就快痴線!其實我直情痴左架啦!

面對咁多壓力,其實我好想搵人傾下同希望有人支持,每個人都有一D責任,而我現時的責任係為我女揀一間小學,我覺得每行錯一步都好似會影響佢一生咁!我希望將出錯機會降到最低。

其實錯吾錯有邊個知﹖依家以為自己揀得最好,但最終都可能係錯,個個都話揀協恩咁又點﹖最終可能我個女自己學壞左﹖將來的事冇人知,依家有咁多人同意自己,哇~~~ 係幾開心架!越多人agree 我就越開心呀!乜有人唔係架咩???????????

其實你不用太緊張啦,HY都算是有名的學校,前年和現在,當我送女返學時,就經常見有夫婦一同去叩門,但站在門前迎接學生的林校長每次都很客氣地拒絕收信, 有時我也為那些家長難過,怪校長鐵石心腸,但再想深一些,她連自己的幼稚園學生都沒有位提供,她只是不想給家長們有假的有望而已!

不要太抇心她的程度,因為也有同學仔媽咪跟我說功課多和越來越深. 我只是跟GH的十多樣功課比較而覺得很小功課而已 (小時3,4樣, 最多7,8樣.改正都算一樣功課,如果默書100分和數學練習100分,這樣便小了兩樣功課了!星期五較多),至於英文程度,因為我沒有得比較,所以不知是否太淺, 但今天女兒
的英文程度跟一年前入讀小學時,我已感驚嘆不已,是超級滿意啦!! 小學之後還有中學和大學,多數人都只CARE你讀那一間中學和大學,未有人問過我的小學! 我想真正要爭取好成績是由中學起!小學應著眼於建立他們的自信,激發他們的好奇心和求知慾望,使他們有動機和會主動學習,有了良好的學習態度,好成績是自然的事了! 每天小女必定有遊戲/自由時間. 眼見她可以坐定定一個小時去做一張嘖翏圖畫,個多小時去看完一本她自選的課外書,這不是很好的專注練習嗎!這是有太多抄寫功課的學校所不能給與學生的自由空間! 當然,所謂針無兩頭利,多抄寫自然寫得一手好字. 所以如何取得兩者的平衡便成了教育的最大困難了.

你還是開開心心地為乖女做好轉小學前的心理準備吧!!不要左稱右稱了

HI cherrylemon,
看完你的內容, 真係好羨慕你呀 ! 有個咁天生善良的女女 . 真係上天賜給你一份最好的禮物  !

我女女剛剛與你女女相反, 就是 " 牛王頭" 一名, 我要當佢係男仔咁教.  我真的好羨慕你  .  
悠悠媽咪

我會揀協恩, GP need money.
They are both good. ^^

Hi, Cherrylemon,

I was an alumni of Heep Yunn School and have a girl studied in HY kindergarten right now.  Maybe I can share some of my experience and observations.

When I studied in the matriculation of HYS, there were 3 new girls coming from Good Hope. They all gave an impression to me that they had a very good mastery of English, both in written and spoken formats.

As I only studied in the secondary part of HYS, I could only tell what I saw there and sorry that there was no first hand information in primary school.  For HY Secondary School, the English standard is definitely not bad.  To me, HYS is a school that aims at all-rounded education.  From the school website, you can note how many awards (both academics, sports, music and so on so forth) its students attain.  During my school day, the teachers were not hard and demanding whereas students had strong initiative to study by themselves.  Every year, there should / must be one top girl recommended by the School to study in Oxford / Cambridge University (at least true in my days). When I was in the Upper Six (i.e. Form 7), there were 12 As  got out of 13 students in A Level Econ.  It was a very excellent result, wasn't it?  I also took Psychology as one of my subjects in A Level.  You know what, my notes that time were urged by many coutnerparts in St Mary, or other schools.

Back to the HY kindergarten, I should say the school is following the syllabus of the Education Dept.  Or it means that the stardard will fall behind of those famous 私立幼稚園 .  In BK, many HYS moms feedback that the same situation happened in HY primary school either.

For the family background of HY students, I can assure you that more than 50% (or higher) of the students come from middle class though not as rich as GH parents.  You may not see a lot of Benz or BMW parking at the school for students pick up.  In fact most of the students' family have car(s) and live in some 豪宅 (at least true to my little girl in HY kindergarten).  And of course there are some students (minor portion) living in public housing estate.  Nevertheless, I think it is a good indication that the school is a reflection of our community, i.e. ppl coming from different social level / class.

For me, I definitely choose HY.  But this may be bias coz I am a old girl there.

I hope the above observation can help.

Hi Cherrylemon,

I face the same dilemma as you. Please see the topic "音樂國際學校 vs 遁道小學(加土居道), 請分享下你們的心得". I can understand your feeling. You've made up a decision, it is good. As what you have said - no one know what is the best. What we have to do is to do our best - the result is not important anymore. As there are too many factors influence the result.

Don't worry anymore. Just relax.

I am now still considering both school. Hope I can make up the decision too.

hi cherrylemon,
我係路過入來睇下得望學校資料的,因我女有個同學家長想佢個女(因佢就住果個屋村)入,但又唔知幾錢學費,又有冇得申請資助...

另外,我都有個女女的性格好似你個女的,又係唔識保護自己,所以我好明白你的心情,我女有時出去玩,公園,泳池..成日比小朋友蝦,罵,爭佢的野玩...佢都冇野個喎,只有望住我走去第二度玩,上次佢想玩一個在泳池的浮球(明明我女玩先,)特然有個小朋友大叫"走呀'佢又望一望我,...又試過在遊戲室比人搶左自己玩緊的玩具...自己盪鞦韆時如有人等佢,佢又會即刻比人玩,佢話費事人地企到腳軟,不過唔知係咪佢的性格所以佢在學校又好受人歡迎,只是有時我看在心裡,會有心痛的感覺!
!
我家有對雙子公主

If I were you, I will choose Heep Yan instead of Good Hope. First, I don't think that the conduct of GH"s girl is good. Now , perhaps there is exam in GH.The students will be released early.I always find that they are dating, shouting in Mongkok.Second, when I have talked with the principal of GH(Primary), I find that she is stubborn. She had her own value. You can imagine if you want to change the teaching method or give some ideas in future, the principal may not accept you.Third, If it is an excellent school( like DGS), why the school still interview the students. Does it imply that a lot of parents give up her offer in P1? If GH is excellent , why the other parents will give up the offer? Money? I don,t think so. The school fees are high in DGS, can you find there is second interview .

kitty, 直情bingo呀!我冇講o個d都比你講埋.真係咁架.明明佢玩緊比人搶左佢都會去玩第二樣架.就算人地唔搶, 佢都會好自律,參不多夠鐘(有d設施係限時的)就會起身比第個玩,但掉返轉頭,人地又唔會咁喎!佢好似冇乜所謂咁,自己就覺得好唔抵,如果大人出聲就會變成撩交鬧,同小氣,人地一句話你:車!細路仔玩下啫,洗唔洗咁緊張呀?!咁自己就瘀爆law.有時忍唔住話下d細路啦,喂!細路,玩野要排隊喎!佢真係當你唱歌,咁你唔通咁大個人去推佢一個細路咩?!一間如果個細路發起啷泥上黎真係同你打過咁點算?真係師奶怕惡細路!我女有樣野重衰,佢就係知道自己咁做先叫做乖!我發覺佢比人讚乖,佢好開心架,咁就變得更加乖,我就更加肉赤law....我有時會衰到寧願佢曳d! 唔好介意我咁"浸"氣,好少遇到d咁樣的細路,我買買埋埋d玩具,唔係好見佢玩,就問佢係咪唔鍾意啦!佢話唔係,咁我問佢點解唔玩呀!佢竟然話因為怕玩到亂晒姐姐會執得好辛苦喎!唉......Even唔係真,聽到都覺得佢O係屋企(我一日做到黑)好苦悶,咁咪日日睇電視law. 記得佢3歲時踩住個車仔,成個bb咁,見到我係房出黎,佢問:媽咪,你著左見新衫呀?我話係呀!靚唔靚呀?佢話:靚~~~~~不過點解你唔用下olay啫!我問點解呀!佢話:用左olay會白d架麻.....真係電視精到不得了. 佢好貪靚,又問:媽咪呀!用左skii係咪真係會白d架? 我話:hey!邊係oY.d廣告o危人架!佢好shocking咁望住我:係咩???我話:係呀!我都有用過skii架!你覺唔覺得我白左oY?佢話:咁又唔覺喎!我話:咁咪係LAW..... 佢係班房係一個八婆仔,成個班長咁,會控制秩序,SH~~D嘈的小朋友,佢連係畢業禮表演中途有個男仔傾計,佢係台上都要sh....人.我係觀眾席本來睇到好感動,流晒眼淚,突然見佢表演緊都sh...人地,我真係比佢激死. 人地亂走又叫人唔好走,D曳同學咪向佢扮鬼臉Law. 老師話佢okay!佢同其他同學仔相處冇問題,我又擔心佢咁正義的行為第日會埋唔到堆,比人排擠.咁咪變成孤獨精???你話應該點樣教???係咪話比佢聽樣樣做到Perfect人地會唔鍾意你??你知道朋友幾緊要啦!如果冇人同佢玩就慘喇!我有排心痛....

德望學費應該係$3100,如果考頭3名好似免費(bk有媽咪講過) 德望中學都要比錢,中六中七重貴.好似要五千幾蚊一個月.有冇資助就唔清楚,但我知政府資助比幼稚園都好難攞到,好似要少於8000蚊收入(三人家庭+工人)我好耐之前睇過,所以唔係好記得,你可以search下政府的學費津貼.及打電話去直接問德望.因為最唔會錯係問佢地.

cleo, thanks for your information by your own experience. it encouraged me now and support me in the future. i will always rememberd it when i have doubt of my choice (i chose HY). many thanks for you use your time to think about me & my daughter's situation and comments on this matter. i know that you really like HY cause you also let your girl study there.  and i understand if you got a bad memories at HY, you will not let your kids study there, right?! i can feel your sincere concern at us, even we don't know each other before.  when i read your reply, i am thinking that if my girl's english standard will like you, then i will say it's better than enough.
infect, i am not foreclose the rich families. i even feel welcome. if my girl's mind is positive, they can even wider my girl's sight. it's all depends on my girl's attitude. maybe all problems are my gaingiving. it will not become true.

Cleo, it warms my heart to hear this. please do not mind that was not first hand information in primary school.

悠悠媽咪,你傻啦!每個小朋友都係上天賜給我們的一個小天使,尤其係媽咪心目中就更加係添!我肯定我同kitty有時都會寧願自己個女係"牛王頭", 起碼唔洗成日做蝕底o個個,玩又玩少d,食又食少d.童年眨眼就過,我依家已經開始懷念阿女細個時的日子.佢牛王頭代表佢重細個,重有童真,你耐心o既教導佢大個一定會知,佢會記得自己細個有幾曳呀!媽咪又會點教佢呀咁!細個的曳事,會變成你家人將來茶餘飯後的樂事,掉返轉頭我都好羡慕你,教好一個牛王頭,你將來一定會獲贈一個好媽媽獎啫!我老公同佢d兄妹講返自己細個d曳野時成班又嘻嘻哈哈笑,笑下阿媽o個時點做呀咁!又笑下佢阿媽見家長有幾面矇....
我女好多心事自己收埋架!我成日要諗辦法氹佢講出黎,佢係學校比男同學"啜"左一啖都唔講我聽,係一個好偶然機會下我先知道咋!你話我幾擔心!佢第日再大d可能乜都唔肯同我講喇! (有次我貪玩叫佢堂哥扮豬咀錫佢,點知原來佢就企係後面聽到晒,佢反應好"竭斯底里"咁好崩潰咁大喊大叫,我問佢做乜事,我同佢道晒歉,佢先一路喊一路好悽涼咁講:"我係學校都比人咁呀!你依家重咁様,woo woo.....)

DLi, i'm so happy for many people understanding me here,including you. i will also go to your topic, study what you are considering and sharing with you there. i think parents who visit bk are all need supporting & sharing.當然重會係8掛啦!that's 女人本色.

FIRST:
NO MATTER WHICH SCHOOL SHE ENTER, IF SHE GO TO MONGKOK, EVEN SHE'S A GOOD HOPER OR HY GIRL, SHE WILL STILL GO TO MONGKOK FOR DATING, SHOUTING.
THIRD:
我諗德望大量流失學生係因為學校競爭條件失利.而我始終都好鍾意德望,咁當然我依加更鍾意協恩啦!因為我揀左佢,我就要令自己更加鍾要佢,咁我先會積極面對.而且協恩本身真係一個好好好好的學校,只係如果有比較,唔同的人在唔同的情況,自然會有唔同的選擇.

(真實個案)GH VS 協恩:我揀左協恩.
(虛構個案)DGS VS 協恩: 賣左層樓都比個女讀DGS.
(虛構個案)GH(如果唔洗比錢) VS 協恩: GH
‹ 上一主題|下一主題