用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園收到取錄信既媽咪請入哩
樓主: Minniechung
go

學之園收到取錄信既媽咪請入哩 [複製鏈接]

回覆 #4 kitcatchi 的文章

我個仔係8月頭出世o既,所以開學時已足兩歲。

原文章由 pakchunmama 於 08-4-22 23:58 發表
我個仔係8月頭出世o既,所以開學時已足兩歲。

ic...因為囡囡九月中先兩歲所以都係waiting list ar....
thanks a lot!!

Hi pakchunmama,
好多謝你d資料同安慰. 但我實在對哩間學校無乜好感. 對我地黎講, 由始至終只係貪佢近至會考慮青衣上午班. 佢地學費仲要特別貴(平均$4,1xx/month), 讀大角咀仲要加多千幾for校車(total: $5千幾), 不如讀九龍塘有名氣d學校, 連校車至係$4千幾.

所以大角咀我唔考慮喇! 留返比適合人啦! 祝大家好運!
原文章由 pakchunmama 於 08-4-22 23:53 發表
uote]原文章由 YaiBB 於 08-4-22 01:59 發表
Minnechung, 非常同意,...尤其係(都唔知佢地係點收生的). 我都係今日仲未有信所以打去問, 結果係am class, 但 ...

原文章由 YaiBB 於 08-4-23 17:45 發表
Hi pakchunmama,
好多謝你d資料同安慰. 但我實在對哩間學校無乜好感. 對我地黎講, 由始至終只係貪佢近至會考慮青衣上午班. 佢地學費仲要特別貴(平均$4,1xx/month), 讀大角咀仲要加多千幾for校車(total: $5千幾), 不 ...

如果我冇記錯,乜學費唔係$3280咩?

青衣校係$3280 x 12個月(total: $39360)
凱帆校係$3450 x 12個月(total: $41400)

而九龍塘某些名氣學校都係大約$3300 x 10個月, 如果大家以10個月黎計, 學之園價除返開就即係每月要$3936 & $4140. 所以, 我就覺得唔係好值. 老實講, 一般學校都係收10 - 11期學費, 但係佢地就收足12期, 哩種計發真係好commercial.

原文章由 pakchunmama 於 08-4-23 22:29 發表

如果我冇記錯,乜學費唔係$3280咩?

若單比較幼兒園的費用,好像真的會比其它的貴,但是否真的apple vs apple的比較呢?其它幼稚園是否都能提供每班一名外籍老師幼兒園呢?最相似的就是Victoria,他們學費多少呢?

原文章由 li2008 於 08-4-24 09:27 發表
若單比較幼兒園的費用,好像真的會比其它的貴,但是否真的apple vs apple的比較呢?其它幼稚園是否都能提供每班一名外籍老師幼兒園呢?最相似的就是Victoria,他們學費多少呢? ...

如果同Victoria 比較,就唔可以講係apple vs apple,以辦學年資及名氣,相信LH跟佢仲有一大段距離近年來LH多左人報名,我相信同出生率大幅增加有關

回覆 #1 澔媽 的文章

那麼你會建議那些相類似的幼稚園作比較會合適呢?好讓我多些了解。謝謝!

原文章由 li2008 於 08-4-24 09:58 發表
那麼你會建議那些相類似的幼稚園作比較會合適呢?好讓我多些了解。謝謝!

應該係劍鳴或者樂基,佢地既收費差唔多,又係有外籍老師做班主任
如果係青衣區,我諗就只有另一間叫宏福,不過聽其他媽咪講好似痳痳地
(
我打過去問,下午班仲有位,學費平donly $2,6xx / month)

即是除了宏福(抱歉,未曾聽聞此校)較平之外,是否Keenmind、HK Pre-School & LH的學費價錢相若呢?

原文章由 li2008 於 08-4-24 10:44 發表
即是除了宏福(抱歉,未曾聽聞此校)較平之外,是否Keenmind、HK Pre-School & LH的學費價錢相若呢?

我冇記錯既話,樂基同劍鳴應該都係3千頭,不過而家問題係,我地肯俾錢都唔會有位(唔知你個小朋友係咪都係打算08年入學),以我為例,原本我成日覺得一世人留留長,唔駛咁早讀書,不過見身邊既朋友D小朋友返左學真係叻左好多,所以我3月尾先決定俾阿仔返學,而當其時所有好既學校都截哂止,仲係收哂生tim,唯獨學之園仲未截止,咪報佢囉!

我之後打去其他international school,但都全部Full 哂,連6, 7千一個月個d都冇位,條龍仲要好長,講明冇乜機

但有一點好奇怪,之前學之園話3月尾截止,但我有朋友41112號打去問,佢都仲叫佢入Form, 跟住我打去問啦,點解截左止仲可以入Form,佢既解釋係有d安排左45日去InterviewNo Show,所以安排多一日睇下佢地來唔來,下! No Show唔係代表佢地放棄咩,你話自己有咁多人報,又點降要咁呢?

是,小囡將會入讀LH pn am class。因為我都是三月始為小囡報考,所以想報HK Pre-school但都已截止了。

我仍會為她報Harbour Green Victoria,看看情況如何啦!

因為佢地只有3個月暑假, 所以收12個月學校, 唔關佢係米 commerical

收12個月學貴

因為佢地只有3個月暑假, 所以收12個月學費

原文章由 澔媽 於 08-4-24 09:44 發表

如果同Victoria 比較,就唔可以講係apple vs apple,以辦學年資及名氣,相信LH跟佢仲有一大段距離…近年來LH多左人報名,我相信同出生率大幅增加有關…

如果你話要apple vs apple 比較, LH 唔可以同劍嗚 & HK pre-school 比, 無論名氣同派位成績都差好遠! 你地可以去睇下其他家長講既口碑就知!
我都幫左我囡囡報考劍嗚 同 HK pre-school, 結果都係waiting..., waiting 應該都係無希望, 因為有700幾人考, 我囡囡又唔係表現好好.

回覆 #1 mttmtt 的文章

真的這麼糟糕嗎?!

HK Pre-School的網址没有披露派位情況。而Keenmind最多人入讀英華、LH就入讀蔡繼有,其它的都是差不多。若 閣下認與之相比會不盡不實,那妳會將之如何區分呢?

有勞賜教。

[ 本文章最後由 li2008 於 08-4-24 17:34 編輯 ]

原文章由 li2008 於 08-4-24 17:31 發表
真的這麼糟糕嗎?!

HK Pre-School的網址没有披露派位情況。而Keenmind最多人入讀英華、LH就入讀蔡繼有,其它的都是差不多。若 閣下認與之相比會不盡不實,那妳會將之如何區分呢?

有勞賜教。 ...

之前只是我個人見解, 如果你想知道哩幾間學校係家長心目中的評語, 可以直接出一個新topic收集意見. 不過其實好多資料已經係BK的學校討論區內可以睇到(如: 幼兒園一覽).

原文章由 li2008 於 08-4-24 12:01 發表
是,小囡將會入讀LH pn am class。因為我都是三月始為小囡報考,所以想報HK Pre-school但都已截止了。

我仍會為她報Harbour Green Victoria,看看情況如何啦!

你囡囡好叻啊, 可以考到am class. 我囡囡只派去凱帆pm班, 我地收到信後都打電話去問可唔可以留係青衣校,回覆係要等..... !! 佢地話有17個同我囡囡same case, 考青衣校但派去凱帆校, 有其他same case 既家長都有同樣既 request, 所以要等到時有無位再通知!!

原文章由 leongmama 於 08-4-24 15:52 發表
因為佢地只有3個月暑假, 所以收12個月學費

Do you mean 3 weeks?
‹ 上一主題|下一主題