用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 有沒有讀禧年小學的家長
樓主: qkhui
go

有沒有讀禧年小學的家長 [複製鏈接]

唔該,

我囝囝今年先一年級,暫時都無人退學,我囝囝果班仲由30加下一個,加下一個,依家加到32人,其實話想退學都係我担心囝囝讀得辛苦,其實我老公都唔讚成,因為佢話亞仔都無出聲,係我太緊張喎!佢都講得岩,亞仔無話過唔想讀呢間學校。

原文章由 唔該 於 07-12-19 23:41 發表
朱古力:
有妳咁好回應我地真係好、妳重係好詳細咁同我地分享、真係難得。
係呢咁妳知唔知多唔多人因為頂唔順而轉校?
其實我都好擔心架、一來我個仔係讀活動教學的幼稚園、但點解我會揀禧年呢........係我覺得個仔係活 ...

囡囡媽,

你好呀!香港地讀書就係咁,想揀間好學校,又唔想讀得咁辛苦,但事實係無可能,通常好既學校,多人揀既學校都係因為佢地出品既學生學術成績好,但試問要學術成績好但又唔要辛苦既,點有可能呢?所以最緊要係小朋友接受程度喎!我覺得最初最大困難係全普通話教中文,可能因為我唔叻啦!所以好難幫到囝囝,每次默書我會上網查好晒發音,再同囝囝默,因為老師係抽默,如果佢唔識聽,識寫個字都無用,英文雖然默句子,但囝囝都ok,唔需要我浪費太多時間,測驗(評估)我會拎住本書,同囝囝默下生字,出些句子考考佢,考試時,學校會派回一些工作紙和測驗卷,到時我會用電腦改一些問題考考囝囝,雖然辛苦,但囝囝真係識左好多字。

我囝囝係最唔習慣有人洩,有人嘈,老師都會成班一齊罰,一齊鬧,唔同以前幼稚園,老師會個別處理,所以要解釋比佢知,我都有同老師傾,雖然都知無乜用,但現在囝囝都無咁堅持啦!可能已經明白左小學既生活模式,禧年都好多活動,囝囝都好踴躍參加,老師會比好多責任小朋友,如:你負責收中文功課,你負責呢樣,你負責果樣,唔係淨係得2個班長,可能多些小朋友參考班務等,傾住咁多先啦!

原文章由 囡囡媽 於 07-12-19 23:48 發表
朱古力,

真係好多謝你肯回應我及提供你寶貴的意見(我知你一定是很忙於為囝囝溫習功課),我們這班未來的禧年媽媽真係好想知道禧年小學的運作,以便幫小朋友盡快適應新的學生生活。

其實我都好擔心囡囡是否能夠適應默書 ...

朱古力:
這有妳同我哋分享真好、起碼我地真係可以了解更多內部ge嘢、聽到妳提到一罰就要罰全部人、我好擔心、因我仔自制能力差、比較活躍、駁咀又多、我怕佢會被同學仔排擠。
校長同我講過、學校有兩個好活躍ge學生、請問妳又知唔知?老師會點處理?

唔該,

我聽仔仔講,邊個好百厭,但佢地又唔會杯葛佢喎!不過會知道某幾個特別百厭咯!同埋你唔洗咁担心住,如果有咩問題,隨時都可以在每朝早會時去找老師傾。

不過小學既生活真係唔同幼稚園呀!小學生活比個急速,老師會爭取每分每秒,雖然某幾個嘈就要分班一齊罰,小朋友要時間適應,但老師都好賞勵小朋友架,比喻:默書成績好會送小禮物給他們,所以囝囝經常都好開心帶d小禮物回家給我看。

原文章由 唔該 於 07-12-21 00:15 發表
朱古力:
這有妳同我哋分享真好、起碼我地真係可以了解更多內部ge嘢、聽到妳提到一罰就要罰全部人、我好擔心、因我仔自制能力差、比較活躍、駁咀又多、我怕佢會被同學仔排擠。
校長同我講過、學校有兩個好活躍ge學生 ...

朱古力:
多謝妳的回應、真好.......妳能講出一個重點、就係唔見佢哋有排擠問題出現。
如妳所說、學校係獎罰分明同時顧及某程上有行為差異的學生、大家諗吓......如果學校冇顧及一d經常受罰的學生、我諗會有排擠問題、相信禧年校風都可由此可見。
咁我都冇咁擔心、我記得同校長傾計ge時候提過、我有為此問題擔心、校長話係會有學生和某一d家長會唔鍾意、因為佢哋唔明白、但學校都要它們明白更多包容更大。

係呢..........我都想知道、如果小朋友平日少接觸普通話、如一開學就用普通話教中文、大多數小朋友要幾耐才適應?英文方面會唔會每日都有外籍老師堂?

唔該,

幾耐先適應好難講,因為個個小朋友唔同,我囝囝以前間幼稚園都有普通話班,但唔係每日都有堂,叫做有接觸下啦!同埋好睇小朋友夠唔夠胆講,始終肯講唔怕錯先學得快,我囝囝都好少機會接觸普通話架,但近排佢成日會用普通話同我講野,發音正唔正我都唔係好識,但我好鼓勵佢講既。

我問左囝囝啦!禧年小學有一個本地人既英文老師,一個外籍英文老師,另外再有一個外籍英文老師(係外聘既),囝囝話每個星期有三堂係外籍老師教的,係小組形式上課。

原文章由 唔該 於 07-12-21 15:57 發表
朱古力:
多謝妳的回應、真好.......妳能講出一個重點、就係唔見佢哋有排擠問題出現。
如妳所說、學校係獎罰分明同時顧及某程上有行為差異的學生、大家諗吓......如果學校冇顧及一d經常受罰的學生、我諗會有排擠問題、 ...

原文章由 朱古力 於 07-12-22 16:43 發表
唔該,

幾耐先適應好難講,因為個個小朋友唔同,我囝囝以前間幼稚園都有普通話班,但唔係每日都有堂,叫做有接觸下啦!同埋好睇小朋友夠唔夠胆講,始終肯講唔怕錯先學得快,我囝囝都好少機會接觸普通話架,但近排佢成日會用普通話同 ...

朱古力:
妳真係好幫到手 想知ge嘢妳都可好快咁回應到、唔該晒。其實禧年都好放資原、真不錯、我想問禧年老師方面、妳覺得算唔算有經驗呢?妳覺得老師處理學生問題正面嗎?會唔會好惡呢?
我見過好幾次禧年學生上pe、回校/小息、給我感覺.......學生好定、唔會嘈、好似連細細聲都冇.....真係好有紀律。

聖誕快樂........

原文章由 朱古力 於 07-12-22 16:43 發表
唔該,

幾耐先適應好難講,因為個個小朋友唔同,我囝囝以前間幼稚園都有普通話班,但唔係每日都有堂,叫做有接觸下啦!同埋好睇小朋友夠唔夠胆講,始終肯講唔怕錯先學得快,我囝囝都好少機會接觸普通話架,但近排佢成日會用普通話同 ...

你好,我個仔都是讀禧年小一,你個小朋友讀邊班呀?

HI, 我想問一問, 開學之前, 學校會唔會有分班試考, 及一些認識學校的參觀ka ?

原文章由 Yammiwan2004 於 07-12-27 12:11 發表

P.1-P.2 係大兜亂, P.3先至分班,
以前P.1响開学前會有適應班,約一星期時間都幾開心架!

真開心,多左禧年媽媽入黎傾下計,又可以幫我地解答下問題。

請問Yammiwan2004 & LULU2007你們家住富安嗎?

囡囡媽
囡囡媽

原文章由 qkhui 於 07-12-28 09:08 發表
HI, 我想問一問, 開學之前, 學校會唔會有分班試考, 及一些認識學校的參觀ka ?

小一是無分班試第一次分班是用姓氏,在開學前8月尾有一個3天的小一適應班我個仔返來話好開心,老師好好所以佢開學後好快便適應校園生活:)

原文章由 囡囡媽 於 07-12-28 11:08 發表
真開心,多左禧年媽媽入黎傾下計,又可以幫我地解答下問題。

請問Yammiwan2004 & LULU2007你們家住富安嗎?

囡囡媽

我不是住富安而住錦英苑,有時間多D傾下計交流一下啦

住富安就好啦!

Yammiwan2004,

你好呀~我囝囝讀1A班架!
你呢?

原文章由 Yammiwan2004 於 07-12-27 12:11 發表

原文章由 朱古力 於 07-12-31 12:51 發表

你呢?

你好,新年快樂,我個仔讀1B班

原文章由 朱古力 於 07-12-31 12:51 發表

你呢?

你好嗎?Happy New Year, 我仔仔讀1B班, 好快期中考啦!

原文章由 Yammiwan2004 於 08-1-2 13:41 發表

你好,新年快樂,我個仔讀1B班

hi Yammiwan2004,
nice to meet you............
my daughter study P.1B (28) Rachel Wong

what is yr son name?

Happy New Year 2008..........

LULU2007, 我住富安ka 

原文章由 LULU2007 於 07-12-28 17:39 發表
住富安就好啦!
‹ 上一主題|下一主題