用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家收到荃灣浸信會幼稚園取錄信未呀! 收到請入黎分享吓 ...
樓主: DonaldDuck
go

大家收到荃灣浸信會幼稚園取錄信未呀! 收到請入黎分享吓! [複製鏈接]

我都係未收到呀,今日就未check倒信箱住.
我見之前有家長post出來話打去學校問, 佢話係寄左取錄信先架, 學校回覆話平時寄成績單都係咁喎. 我自己都打定算數. 咁究竟係一齊寄定分開寄呢?照道理如果係一齊寄,冇理由今日都未收到架? 有好多家長係禮拜二就收到喇噃.

原文章由 canko 於 07-11-15 15:31 硐表
各位就好啦收到信, 我到現在還沒有收到信, 我估多數都唔得.  曾經打電話去問, 老師話可能是地區問題, 有同無都是同一時間寄出喎! 不過如果佢編下午班的話, 我多數唔會考慮.

...

其實我覺得當時如果有剔上下午班都有考慮的人,心裡面有以下的想法:
1.真係上下午都冇所謂
2. 想多d機會
而只係剔上午班的人呢,就...
1. 真係只可以返上午,就算下午收都冇可能讀
2. 真係好想讀上午班,but下午又唔係話一定唔得,但思前想後終於都情願機會低d而膊一膊law.(好似我咁)

所以都唔係好關學校事呀...,而且"有剔"如無位都會考慮下午班的人都有收了上午班的例子,咁都係公平既...我估...以上只係個人的分析。
感謝主

原文章由 stliu 於 07-11-15 15:51 硐表
我都係未收到呀,今日就未check倒信箱住.
我見之前有家長post出來話打去學校問, 佢話係寄左取錄信先架, 學校回覆話平時寄成績單都係咁喎. 我自己都打定算數. 咁究竟係一齊寄定分開寄呢?照道理如果係一齊寄,冇理由今 ...

我諗你講個位家長係我呀, 我想澄清唔係學校覆我(寄左取錄信先架, 學校回覆話平時寄成績單都係咁喎. ..)

係我老公分析咋, 因為佢讀part-time degree時係咁既情況, 所以佢套用係呢件事上啫, 但以依家個情況, 我諗我地無估錯囉.

我今日下午都收到信啦, 我諗你地陸陸續續都回收到了.

魅力王子 醒目開學勳章 王國長老

你哋就好啦:cry: 我個仔直情唔收呀 好唔開心學校仲要入張石蘺分校單張我,當我個仔係波咩

呵呵,
明白晒, 咁都似收的寄先,唔收遲寄. 因為香港郵政咁快,如果係一齊寄的話,點會差咁耐都未收到? 除非寄失.

原文章由 disappear 於 07-11-15 15:59 硐表

我諗你講個位家長係我呀, 我想澄清唔係學校覆我(寄左取錄信先架, 學校回覆話平時寄成績單都係咁喎. ..)

係我老公分析咋, 因為佢讀part-time degree時係咁既情況, 所以佢套用係呢件事上啫, 但以依家個情況, 我諗我 ...

原文章由 tracyto14 於 07-11-15 13:17 硐表
恭喜你地~我bb只能做下午班既後備生~但係我冇剔(如無位都會考慮下午班)...我諗我未必會留位等下午班:cry:

hihi
我朋友個囝囝都同我囝囝一樣有報, 但我朋友收唔到信,
我想問你都收到信, 咁封信說你囡囡是後備生?
咁你地要幾時註册?

回覆 #39 DonaldDuck 的文章

DONALD DUCK,

唔好意思, 我係聽完簡報會, 知道係抽籤決定上下午班, 所以我有剔到接受下午班架!

大家好 ... 我是新成員,請多多指教! 真的恭喜所有成功的媽媽  我個女今朝都收倒信 ... 只安排下午班後備生 ... 有點失落

大家認為再收的機會有多大呢?

[ 本文章最後由 serser 於 07-11-15 17:34 編輯 ]

我今日下午都收到信了. 又係下午班後備生 . 不過我無剔願意讀下午班喎

我都已收到信啦!係下午班後備,我都係無選(如無上午下午都可以),有啲唔開心啦!我想問係咪所有收了上午班的媽咪,你地係咪都係好早INTERVIEW呀!我當日係1:30先IN架!其實就算佢收我不是後備下午而是下午班,我都耍諗,而且我講咗不選下午都知道如上午無位就一定無份的,不過我都想知係咪因為自己遲IN呢!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

selialing,

唔好唔開心啦....宜加快Din多幾間加做後備啦!

我係2:15in架!

kpbb

原文章由 celialing 於 07-11-15 18:18 硐表
我都已收到信啦!係下午班後備,我都係無選(如無上午下午都可以),有啲唔開心啦!我想問係咪所有收了上午班的媽咪,你地係咪都係好早INTERVIEW呀!我當日係1:30先IN架!其實就算佢收我不是後備下午而是下午班,我都耍諗,而且我講咗不選下午都知道如上午 ...

[ 本文章最後由 kpbb 於 07-11-15 19:07 編輯 ]

我想收或不收跟幾點去 interview 冇關,因我囡囡是朝早 10:15 in 的 ... 她的表現確實有點欠佳 ... 所以只作後備 ... waiting waiting waiting ... me hate waiting

原文章由 TszHin_Jim 於 2007/11/15 05:16 PM 硐表

hihi
我朋友個囝囝都同我囝囝一樣有報, 但我朋友收唔到信,
我想問你都收到信, 咁封信說你囡囡是後備生?
咁你地要幾時註册?

佢封信話將我個囡列入下午班備取生名單~如果有學位空缺,就會稍後通知~仲要係11月20之前寄返張回條返去,話比佢知願意做備取生,如果唔寄就當放棄~姐係人地唔讀我個囡先有得讀~所以冇話幾時註冊

原文章由 kpbb 於 07-11-15 18:52 硐表
selialing,

唔好唔開心啦....宜加快Din多幾間加做後備啦!

我係2:15in架!

kpbb

咁即係唔關事,咁可能係亞女個日有啲坐唔定啦!真係有啲唔開心,現在唯有IN多縛間啦! 多謝你
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

原文章由 serser 於 07-11-15 19:05 硐表
我想收或不收跟幾點去 interview 冇關,因我囡囡是朝早 10:15 in 的 ... 她的表現確實有點欠佳 ... 所以只作後備 ... waiting waiting waiting ... me hate waiting

咁我諗真係唔關事,我個女個日都答到老師問題架,但就有啲坐唔定啦!唔知係咪咁呢,而且又細女呢!

Hi,

請問各位家長係咪安排係23/11 9:00-11:00AM註冊架?

我今日都收到信了. 又係下午班後備生 . 不過我無剔願意讀下午班喎

我想請問現在還有什麼比較好的學校可以報讀??
因為我只報了荃浸和荊冕堂士得咋!

hi IRIS91,

咁你收到取錄信未呀?? 如果唔得你可以試下報全完幼稚園吖, 係葵涌村(唔係沙咀道個間), 佢環境幾靚幾大架. 你可以上佢個網 http://cyk.hkcccc.org 睇睇. 其實我都覺得呢間講環境一定好過荃浸, 士德, 聖母, 可能係新校(2002創校), 不過我最後都係選荃浸, 因為口碑及師資較好. 希望幫到你.:)

原文章由 IRIS91 於 07-11-16 00:07 硐表
我想請問現在還有什麼比較好的學校可以報讀??
因為我只報了荃浸和荊冕堂士得咋!

我仔都係下午班候備生呀. 我諗佢係唔會有上午班候備生呢個名堂,所以收後備的就順理成章編入下午班. 如果上午班有人唔讀,就下午班補上, 下午班有位淨就下午班後備補上咁囉, 會唔會係咁呢?
不過,我唔會排候備了, 雖然都幾鍾意間學校.

原文章由 POOH_MOTHER 於 07-11-15 23:23 硐表
我今日都收到信了. 又係下午班後備生 . 不過我無剔願意讀下午班喎
‹ 上一主題|下一主題