用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV 根德園 Interview Sharing
樓主: fatkk
go

KV 根德園 Interview Sharing [複製鏈接]

嘻嘻....咁係我誤會左.
原文章由 yu_baby 於 07-11-12 15:14 硐表
雙子媽媽:我係話有d原來係得1個老師考,唔係話你!我見cacatam話佢係得1個老師考,考完個囝,先問佢問題!我應該冇誤會喎!

yessy ah..only 1 teacher did interview my son and me...are there any mamas had the same case?

原文章由 yu_baby 於 07-11-12 15:14 硐表
雙子媽媽:我係話有d原來係得1個老師考,唔係話你!我見cacatam話佢係得1個老師考,考完個囝,先問佢問題!我應該冇誤會喎!

Kohuei, counts01,

咪係囉, 唔可以預期個個小朋友在2歲可以識講野嘛, 有d小朋友講野快, 有d會慢d, 十隻手指都有長短啦, 個個都一樣, 呢個世界咪好和平!! 其實個小朋友識講英文應該收都收唔切啦! 因為間學校係用母語. 老師都有問我阿仔識唔識得自己去toilet, 我話阿仔懂得自己去, 他又問我阿仔懂得自行除褲嗎? 我話不是太懂, 因他剛2歲3個月, 邊可能可以做到這些動作呀, 就算除到褲到著未必懂著得番啦,  咁個老師用對真大同態度好差對我說: 咁即係識唔識自行除褲同著褲, 然後我就直接答: 不懂, 他才2歲多, 我不排除其他小朋友會懂, 但我個仔暫時未識, 應該都係3歲前自然會懂. 但我覺得應該係考小朋友的認知及認識, 唔係問我阿仔識唔識去TOILET呢D咁簡單的問題, 我已經同你講阿仔講野唔係好叻, 你仲叫佢唱歌比你聽, 到阿仔唱了ET太空話的歌 (clean up time源自廸士尼美語世界), 你就話佢發音不正, 我唔係好明你地 in 小朋友既標準係怎樣評估及量度. 你不如問下我個仔d ABC好嗎? 因我我個仔全部識晒.
老師話: 我地唔需要佢而家識 A-Z, 因為上學時會教他
我話: 你反而唔需要有認識, 反而一定要有自行去TOILET的認識, 是否若然你收了我個仔, 若我個仔不懂得去TOILET就會容易麻煩到你?
老師話: 你番去等通知, 我地會於2-3星期內通知你.

我上次就係於11/11/07 9:45am, 我拿了本貼紙書放在椅上給我阿囝玩嗰個媽咪喇

其實當時我已經冇諗住讀呢間, 因為我覺得D老師對眼好唔掂, 就算收我都唔會比我個仔讀呢間學校, 有咁多間好的幼稚園, 唔一定要讀呢間, 我個仔去ST.CAT , YORK, STAFFORD IN 都不知幾容易, (因為老師用英文來IN)

原文章由 counts01 於 07-11-11 23:31 硐表
Joeyeddie and Kohuei,
我都好同意你地既講法。其實只係2歲多的小朋友,根本上你唔可以要求佢可以好完整咁講中文,同埋咁短時間,根本都考唔到個小朋友d乜野, 我個仔in果陣, 老師叫佢砌puzzle呀, 做
matching呀, 全部ok ...

joeyeddie,

首先我唔係要幫kv講說話, 因為我都唔知我個囝考唔考到. 不果我覺得應該係個別老師的問題. in 我地個2個老師好nice, 好好笑容, 見亞囝答問題有d遲疑, 佢即刻引導佢. 反而我去in st cat時我都覺得in 我地個老師超差, 又寸. 我亞囝入到去, 差唔多坐底時突然話要vee vee. 佢即刻黑面, 唔出聲. 跟住我話唔好意思請問洗手間係邊. 佢唔出聲, only 望住我. 跟住我唯有問隔離個老師, 好彩呢個好好, 即時話比我聽. 之後我拿拿聲同亞囝去完, 返去個黑面神度做interview.  明白妳的感受, 我自己都因為呢個老師的態度, 令我對st. cat改觀. 同妳一樣, 如果佢收我, 我都要諗諗. 我仲好記得佢一聽到我個囝話要去vee vee, 佢d眼神幾厭惡. .

我覺得同小朋友考學校, 同大人去見工無咩分別. 都係要睇interviewer, 對手表現, 彩數同 chemistry.

原文章由 joeyeddie 於 07-11-12 17:01 硐表
Kohuei, counts01,

咪係囉, 唔可以預期個個小朋友在2歲可以識講野嘛, 有d小朋友講野快, 有d會慢d, 十隻手指都有長短啦, 個個都一樣, 呢個世界咪好和平!! 其實個小朋友識講英文應該收都收唔切啦! 因為間學校係用母 ...

[ 本文章最後由 雙子媽媽 於 07-11-12 17:21 編輯 ]

聽以前d 媽媽話叫 '糖衣陷阱', 再一次(另一老師在無壓力下)看看小朋友會否說謝謝, thank you, bye etc. 我呀女只是做了手勢byebye及bye kiss, 她今天才2歲, 只講不正的英文....
再補充, 可能我好彩, in 我st cat的net老師好好人, 女兒一樣沒講一句話, 但老師叫好選生果(3選1)及顏色(4選1)每樣2題都做到, 相反kv問她這是甚麼而不是選物件, 表現st cat好d.

原文章由 svpm 於 07-11-12 13:42 硐表
想問點解最後仲有一個MISS坐高枱, 她收FORM同派糖比面試嘅小朋友呢? 有甚麼作用呢?

回覆 #18 snoopy888 的文章

the teachers at KV are so pushy to ask my daughter " what's yr name?" and
made her cried.  

agree 入唔到都唔覺好大損失.

I think the progress of KV interview is much better than ST. Cat. At least, my daughter had the change to get used to the school in the KV playground. However, one of the KV teacher who interviewed my daughter was not concentrating at all, she was just looking at the doorway when asking my daughter questions. I didn't hear her asking my daughter anything other than playing two puzzles. Anyway, my daughter only concentrated on playing the toys on the desk and not willing to answer any questions other than name and age. And I didn't hear the teacher asking her to sing song.

我囝於11/11號又係得一個老師interview,當日我都覺得幾嘈,可能係佢哋安排d老師坐埋一行咁in d小朋友,枱與枱之間距離好近,我個囝in時就係掛住望隔離d小朋友玩咩玩具唔係几專心同老師對話,老師仲問佢點解成日望人,我就唔好意思咁答阿囝平時喜歡觀察,其實我心諗小朋友好奇其他人係好平常姐.d老師比我的feel都唔係咁好耐性,好似玩puzzle咁,要求阿囝取出3塊出來再砌好它,阿囝無聽個老師講只取3塊咁少仲差唔多取哂出黎,個老師就好無奈咁話咁不如你幫我砌好它a,咁個puzzle都几花,阿囝在拼時,個老師已急不及待咁幫佢砌埋一份,阿囝就砌得2,3塊,搞到阿囝好似唔識砌咁,但平時佢又砌得好快好準,第一,個老師無耐性比机會個小朋友發揮,第二,無愛心引導小朋友or問小朋友小朋友puzzle上的圖案是什麼,一味只懂叫小朋友砌.到看大字書時問阿囝這個是什麼,阿囝雖然答到,但佢對那頁圖無咩興趣,於是就揭開另一頁說這是牛,個老師還堅持住要看回那頁的圖,搞到阿囝好似同佢對抗咁.唉!最搞笑就係個老師送咗個駝螺比阿囝叫佢自己玩,佢要同媽咪傾計,阿囝就係度轉個駝螺,轉一次就跌一次,我就不停係度同佢執返起.

我囝囝都有去sc in,果日佢地比我既印象好好,一入到去有大把人歡迎你,雖然玩玩具果part真係玩到小朋友都悶,但in果位老師都幾nice,因為得一個老師in,我知道自己個囝識唔識答,我個囝每樣都答中個老師就不停讚佢叻,相反in kv時我只知初頭果d問題佢識答同肯唱歌,但我要答老師既問題時我都唔知佢砌puzzle砌成點,究竟有冇砌真係唔知,如果係一個人in就好d,個老師又係問佢識唔識去toilet,自己識唔識除褲,因為佢而家返緊幼兒園老師有train佢,所以佢識,不過我覺得佢咁樣問家長問題都唔可以作準,反而應該考小朋友既能力係最重要!

KV Interview

本人的女兒是昨日下午Interview的,這間學校真是令人失望.面試的老師好似好趕時間咁,我個女一坐低就即刻問佢叫咩名,小女性格較害羞,已經有答咩名幾多歲,但個老師就聽唔到,仲不斷問我個女你叫咩名幾多歲(仲話老師聽唔到你講多次啦,我個女已經比佢嚇親),我已經同個老師講佢比較怕羞,佢好似聽唔到我講咁.:tongue:

跟住另一個老師就問我平時是何人照顧小女,我答是工人,都未講完,佢已經問我第二條問題,我覺得完全唔尊重家長,總之好似想快快見完收工.(可能是星期日都要返工唔多高興)

課室共有四張枱一齊面試,我真係有兩條問題聽唔到佢問什麼,我只好叫"唔好意思,我聽唔到,可否問多次?"個老師好似好勉強咁講多次.

最後老師叫小女唱歌,佢怕羞唔敢唱,果個老師一些愛心也沒有,猛叫你唱歌啦,我比禮物你就要唱,我真係好想同佢講唔要了比番你,我個女沒有比佢嚇到喊已經要多謝佢了!!

總之我覺得這間幼稚園真是太令人失望了,好似收左$30報名費求其見下應酬家長,完全沒有誠意,沒有認真去接見小朋友(我地唔駛5分鐘已經見完,我老公仲話咁快出來).我已經知道小女一定唔收,但就算佢收我都唔會考慮,一些對小朋友沒有愛心,沒有耐性的老師,根本不適合做幼兒工作者!!

可能我星期六10點9就in, d老師岩岩開工, 又唔見佢地無耐性喎

不過無論點, kv都係一間好學校, 因為我個女讀左2個月, academic有好大進步, 又好自立, 所以我希望我細仔都入到

wwting,
我都係星期六去in,兩個老師又ok喎,都有耐性,可能佢地真係in得太多,星期日都要返工,真係辛苦左d!
唔好介意啦,面試既野真係要睇彩數,唔肯答唔識答都唔=小朋友既能力唔得!佢地得兩歲人仔咋,又要對住個陌生人,唔喊已經好叻架啦!

以前我聽好多媽咪講話呢間學校好好, 但IN完呢間學校之後, 發覺唔係咁好啫, 在遊樂設施方面唔係好覺得有很多, 唔知係未因為INTERVIEW關係, 所以將D玩具收埋咗呢
總之一句, 若然我知道呢間學校係唔收識用英文溝通的小朋友就係佢地既損失

原文章由 wwting 於 07-11-12 19:25 硐表
本人的女兒是昨日下午Interview的,這間學校真是令人失望.面試的老師好似好趕時間咁,我個女一坐低就即刻問佢叫咩名,小女性格較害羞,已經有答咩名幾多歲,但個老師就聽唔到,仲不斷問我個女你叫咩名幾多歲(仲話老師聽唔 ...

原文章由 Ng360 於 07-11-12 14:26 硐表
Tammy, don't worry, the answer is NO.

My friend (also from BK) told me her daughter in KV K1 now also no need to sing. So, it is not related. Maybe the interviewer think your son is good enough, no  ...

Tks Ng360, u let me still have a hope.

I'm thinking why they separated girls & boys for the inteview?

原文章由 Tammy99 於 07-11-12 20:02 硐表

Tks Ng360, u let me still have a hope.

KV D 老師都幾注重小朋友唔six/唔 答既問題,佢地好強調 住問"你叫咩名", 跟住又 住問我小朋友 唔答.嘩你係1 個資深幼兒工作者,我諗你都知ka la, 佢地又無warm up 過, 講真佢唔 , 我都 我去其他好普通既幼稚園,都有老師介紹下,校舍n 教育方針, 呢度無wor, 可能,校方諗人人皆知,唔洗再講
kv 有咩好呢 ,唔通其他幼稚園train 唔到kv 有既野.

kv fans 你地唔好 ,因真係個人感覺.我只係share 番果日既感想.

入到去第一個問題問佢叫咩名?幾多歲?今日邊個同你黎?之後取了三盆玩具比佢選一樣(睇佢地識唔識玩).跟住取一份類似砌圖板叫佢地將d圖形放回,再取出一本圖書問lee d咩,果d係咩.跟住問佢地識唔識唱歌,可唔可以唱隻歌比佢地聽,到最後老師轉個鉈鑼叫小朋友接住.然後就話送比小朋友就完啦.係以上過程期間另一位老師不段問我問題,如屋企有咩人住?邊個負責照顧小朋友?平時小朋友最鍾意同邊個玩?有無對咩食物有敏感?平時鍾意食d咩?最言之成個過程好緊湊,都唔知顧得佢定顧的自己.但我覺得佢地好注重小朋友既禮貌,因為我限朋友以上各樣都有答及識做,但到最後老師比鉈鑼佢既時候佢初時搖頭,老師再話送比你返屋企同媽咪玩既,我小朋友一手取了無講多謝,老師再講多次:送比你既,我小朋友都無講野,跟住另一位老師就話講多謝啦,跟住我小朋友至講,所以我覺得佢地會注重d,如果唔係都唔駛係門口再派糖啦.
果日d老師表現都好親切不過就好似好趕時間咁,而下午我再去st,cat既感覺就大大相反,當日in我小朋友既老師好似一個黑面神,強顏歡笑,鬼咁串,只係識問野,講多句都費時.

[ 本文章最後由 amysin 於 07-11-13 00:02 編輯 ]
hi

我都是11月10 in 老師都好友善 流程都好快 學校給我感覺都好好!! 你們小朋友都有唱歌! 但我小朋友,老師沒叫佢唱歌,有沒有人情況和我一樣

我係星期六in 見完st.c 10:00即趕去in kv 10:15當入第一間房等時我個女唔肯坐定,唔知當時有無計分?但入去考老師問我個女like 食咩同在家喜歡做咩?一個老師問我個女叫咩名,同幾歲,頭髮係邊用中文,但我用英文問佢等我個女答又見老師無唔like,跟著老師拿d公仔叫佢將d公仔拖手,拼圖,砌麵包,又拿本書問佢個圖入邊有咩,唱歌(我同佢一齊唱)過程都算順利之後老師比個佗儸佢有講thank you,最後走去另一個老師比糖都有講thank you,仲即刻講bye bye,但老師好似仲想問佢野,基本我個女都答晒全部問題,收唔收就唔知,因去年我細佬個仔考時問咩都唔係點答,只係問媽咪佢個仔日常生活d問題同其望最後收左,所以我都唔知咩準則收生又有幾千人鬼記得邊個打邊個咩??

我嘅過程都係兩個Miss一齊interview,阿女大致上都肯做肯答,中途分心指住老師後面幅圖話"好多鴨鴨"呀咁~
其實我覺得D老師都幾好丫,佢一開始叫我女玩嘅係一D膠公仔,可以一隻扣住一隻嘅,我女鬼識將D公仔手卡埋佢咩...但見老師好細心咁幫同教佢扣,扣左三隻另一個老師開始問我野,問完我再望,D公仔已經扣好左十隻八隻,都唔知係老師定係阿女扣嘅....

以前未有小朋友,我對幼稚園一無所知,阿女初生時都未知自己想點教育佢,摸索左兩年,決定試吓考呢D出名嘅學校,於是買D教育玩具啦,同佢傾多D偈啦,年頭同佢in幼兒園啦,我自問又要返工又要教同陪佢,已盡左力,唔得都無辦法,唯有諗佢同呢間學校無緣囉!

記得年頭我in幼兒園,我覺得啟思真係好唔錯,一約就安排到會見時間,老師帶我地參觀,比小朋友玩夠先開始in,仲一路由我女走開去玩,佢就追住我女黎傾,即時收左我地讀上午班,我覺得佢地真係好有誠意!可惜唔係我地最想入嘅呢....只有學位夠而爭嘅人少先可以用咁多時間去了解小朋友....
如果幾千人報名都用咁嘅方法in,我真係唔知要排期幾耐先有得見!

兩星期後如果我收到信唔收,我諗我都會失望一陣子,如果唔係想入我地in黎把鬼咩,但我唔會評擊間學校,只會好奇因乜我女唔得...
我認為報得間學校,應該先了解佢地賣點,自己小朋友是否適合,如果一早了解而唔係人試我又試....我諗可以正面D諗,而唔係酸葡萄咁踐踏囉....

(只係個人意見,請勿對號入座)
‹ 上一主題|下一主題