用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會伍季明紀念學校 2007 <伍上> 一年級 請進!
樓主: sowhat?
go

2007 <伍上> 一年級 請進! [複製鏈接]

今日終於可以俾阿仔同自己抖翻道氣,有乜野拼搏聽日至開始過.:
嘩!睇黎常識科時事範圍咁廣泛,真係唔知點同佢溫la!唯有寄望佢係書本上多分la.
大家加油la!希望個個小朋友都到好成績!

醒目開學勳章

係呀, 亞仔放學返來就話今日係考試日~~

點解臨考先黎 quiz 既??? 不是之前已經 quiz 左咩??

原文章由 sowhat? 於 07-10-17 20:10 硐表
cco524,
唔係下話, 一日7堂, 6堂都exam  咁你個班d安排有問題喎
咁你阿仔咪全日作戰

醒目開學勳章

大家咁話!!

原文章由 vircheng 於 07-10-17 23:05 硐表
大家加油la!希望個個小朋友都到好成績! ...

我都係這樣想, 時事常識好難估, 倒不如係課本上拿多點分啦.

明天假期, 今晚終於可回一回氣, 明天再搏殺過.

原文章由 cc0524 於 07-10-18 08:57 硐表
大家咁話!!

嘩.....33分都唔算好差啦!又唔係唔合格,唔洗扣留小息掛?你小心你o個小朋友會有考試恐懼症,以後一考試、默書、quiz就唔舒服或好想去toilet,你就慘啦!

同老師講下唔好迫到咁緊,去谷分數,唔好比咁大壓力小朋友。佢都係第2次quiz,上左小學一個月only!

原文章由 sowhat? 於 07-10-14 13:12 硐表
呢個禮拜真係超多功課, 日日6-8樣ga!

乜英文quiz要計分既咩? 仲以為今次quiz唔洗串字,冇同佢溫習,so得33分喳! 佢都比ms yip扣留左一個小息,唔比佢去操場玩同食野,等佢自己反省下!

我真係要同佢加緊溫習至得啦! ...

[ 本文章最後由 bik_bik 於 07-10-21 16:14 編輯 ]

醒目開學勳章

明天是考試的最後一日啦, 大家今晚加油呀~~

原文章由 bik_bik 於 07-10-21 16:12 硐表
你小心你o個小朋友會有考試恐懼症,以後一考試、默書、quiz就唔舒服或好想去toilet,你就慘啦!

講開考試恐懼症﹐我個仔第一日考中文﹐考考下話條腰好痛﹐要去校務處.....! 老師勸慰了一會兒﹐告訴他如果不是太痛不如考完先去﹐因為離開了班房的時間﹐老師是不會補回給他的﹐這樣會做不完試卷.... 兒子想了想﹐決定不去校務處。 完成後老師再問他是否還有不舒服﹐他說已沒有了。   

老師向我報告後﹐即晚我已放鬆了溫習的態度。心想﹐其實他應該不會不合格的﹐只是我想他拿高一點分數吧了!.... 還是不要一開始第一個考試便給予太大的心理壓力﹐因為已看見他為考試緊張﹐如我不為他緩和一下情緒﹐反而多加一把額外的期望﹐"考試恐懼症"一到來﹐不易送走的呀!:-| 還要花錢看心理醫生!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

各位小一家長, 今日最後一科啦,, 大家都可鬆鬆啦!

預祝各位小朋友都有理想成績,

原文章由 jk67jk 於 07-10-24 18:58 硐表

講開考試恐懼症﹐我個仔第一日考中文﹐考考下話條腰好痛﹐要去校務處.....! 老師勸慰了一會兒﹐告訴他如果不是太痛不如考完先去﹐因為離開了班房的時間﹐老師是不會補回給他的﹐這樣會做不完試卷.... 兒子想了想﹐決定不去校務處。  ...

終於可以鬆一口氣啦

終於可以鬆一口氣啦

醒目開學勳章

如無意外, 明日就會開始有考試卷派番黎架啦!!  
到時又會心跳加速..........

原文章由 sowhat? 於 07-10-25 14:58 硐表
終於可以鬆一口氣啦

阿仔話今日派返晒D試卷啦! 成績OK啦! 冇乜驚喜.

小兒四科都90以上,努力無白費,很滿意。

原文章由 sowhat? 於 07-10-29 13:30 硐表
阿仔話今日派返晒D試卷啦! 成績OK啦! 冇乜驚喜.

baba3506 ,
你就好啦, 我仔英文79,中文87,常識84,數學94, 我就覺得不過不失囉,係英文差D姐, 我老公就係到唉聲嘆氣, 又話"衰仔, 無心機...."我便跟佢說, 你比咁大壓力佢做咩姐, 下次比多D心機囉, 就係咁同我老公頂了二句:(

唔緊要啦, 大告已定, 都係第一次考, 仍有3次有得追.  只要肯比心機, 考得好的, 更好, 唔好的, 可能會有進步呢.

原文章由 DANNIS 於 07-10-29 16:38 硐表
baba3506 ,
你就好啦, 我仔英文79,中文87,常識84,數學94, 我就覺得不過不失囉,係英文差D姐, 我老公就係到唉聲嘆氣, 又話"衰仔, 無心機...."我便跟佢說, 你比咁大壓力佢做咩姐, 下次比多D心機囉, 就係咁同我老公頂了 ...

我個仔成績也是一般.  我覺得他有失望.  所以我已經鼓勵了他, 下次小心一點, 成績會好d.  他是錯在大意, 不小心.  下一次再努力.  不過, 我亦打算獎勵他少許.

對我來說,如達到80分以上,算是達標,我會讚賞他;其實,中文及常識在考試期間都唔知點溫之好;數學、英文就將家課及工作紙改頭換面俾佢做。
我想,最重要是平時的學習及熟讀課文。

原文章由 DANNIS 於 07-10-29 16:38 硐表
baba3506 ,
你就好啦, 我仔英文79,中文87,常識84,數學94, 我就覺得不過不失囉,係英文差D姐, 我老公就係到唉聲嘆氣, 又話"衰仔, 無心機...."我便跟佢說, 你比咁大壓力佢做咩姐, 下次比多D心機囉, 就係咁同我老公頂了 ...

醒目開學勳章

唔緊要架, 話晒都係升小一既第一次考試, 好多小朋友都係未準備好, 有了今次既練習, 下次就一定會有進步啦!!

baba3506 ,

尋晚睇佢D卷, 見到中&常都連寫得唔好都扣分GA, 咁就唔見幾分啦   所以我借機會同佢講"點解我要佢寫字寫靚D & 一定要 arm 筆順囉"  至於maths, 佢真係唔太理解d圖畫題囉! 英文都ok, 但係佢話比我知佢係估d答案出來喎!

醒目開學勳章

咁佢都好叻和, 唔係太識既都會估個答案, 仲要比佢中, 我知有 d 小朋友如果遇到唔識既, 佢地會漏空, 唔答架!!

原文章由 sowhat? 於 07-10-30 13:41 硐表
尋晚睇佢D卷, 見到中&常都連寫得唔好都扣分GA, 咁就唔見幾分啦   所以我借機會同佢講"點解我要佢寫字寫靚D & 一定要 arm 筆順囉"  至於maths, 佢真係唔太理解d圖畫題囉! 英文都ok, 但係佢話比我知佢係估d答案出來 ...
‹ 上一主題|下一主題