用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: edea
go

G2 Corner [複製鏈接]

小公主話尋日有個佢唔識的小一小朋友係2號車甩左隻大牙! 係大牙,唔係門牙啊!!!

原文章由 edea 於 07-10-12 09:05 硐表
早晨啊!

今朝Cherrie俾我睇佢脫左隻門牙, 佢好開心呢!

尋日係Cherrie做值日生, 畫左個好靚既女仔, Mandy妳唔介意我今晚就放上黎俾大家睇。好靚啊。

王國長老

公主:

可能唔係Cherrie, 因為Cherrie話係牙醫叔叔拔出黎 不過咁岩又有第二個小朋友甩牙, 可能唔係1A班,因為尋日小朋友入黎都冇人提到甩牙一事。

我個女係換左下面2隻門牙, 其他都冇鬆動既跡象。 小公主換晒恆齒未?

hi edea,

好呀, of cos唔介意放上黎啦!! 我都想望吓.thx

其實佢隻牙得d少少鬆, 但係佢隻恆齒在後面巳出咗一半, 如果再唔脫前面隻乳齒, 就好似有兩排牙, 所以咪要去找牙醫,要打支痳醉針同佢脫牙, 佢好勇敢, 冇喊, 而且好合作. cherrie梗係開心啦, 我寫"好孩子計劃"比佢, 讚佢勇敢喎.

btw, 我地一家三口都去yitak's b-day party. see u there! 聽yitak's dad 講我地好踴躍, 我話梗係啦, 呢次係開學至今的第一次同學仔&家長活動o麻.:)

原文章由 edea 於 07-10-12 09:05 AM 發表
早晨啊!

今朝Cherrie俾我睇佢脫左隻門牙, 佢好開心呢!

尋日係Cherrie做值日生, 畫左個好靚既女仔, Mandy妳唔介意我今晚就放上黎俾大家睇。好靚啊。

王國長老

原文章由 mandy_ng_bb 於 07-10-12 15:16 硐表
hi edea,

好呀, of cos唔介意放上黎啦!! 我都想望吓.thx

其實佢隻牙得d少少鬆, 但係佢隻恆齒在後面巳出咗一半, 如果再唔脫前面隻乳齒, 就好似有兩排牙, 所以咪要去找牙醫,要打支痳醉針同佢脫牙, 佢好勇敢, 冇 ...

嘩, Cherrie真係好勇敢啊! 要打針,連我都驚! 我都記得睇到有新牙仔,但係唔肯定因為Cherrie好快合埋左個口 Cherrie今朝甩左個髮夾, 佢又俾我:loveliness: (我開心架,因為佢信得過我), 我咁岩幫小墨魚梳緊頭,順便又幫佢梳,夾返上去:loveliness: 今次我夾得好過上次,上次夾得唔係好靚

我見瑤瑤整左張自己既名片,我都未幫小墨魚整,應該係今個月內要整好,交俾社工黃姑娘..?

Yitak生日會我都confirm左一家三口去啦,好開心,真係我地家長第一個gathering, 一齊同Yitak慶祝生日:loveliness: 小墨魚都岩岩過左生日,但係我冇同佢搞慶祝, 淨係同佢爺爺麻麻等切左蛋糕, 因為我驚請同學仔,冇人想黎呀! 但見到Yitak咁成功,或者下年我可以諗下搞一個,等大人小朋友都開心慶祝. (不過我又好蛇quare, 驚自己唔識控制人多既塲面) 到時偷下師先.

我去接小墨魚啦,爸爸今晚去家教會, 我帶小墨魚去食雪糕

[ 本文章最後由 edea 於 07-10-12 18:11 編輯 ]

王國長老

Cherrie畫可愛女仔, 雖然線條簡單,但係兩條辮有曲線, 笑得好開心, 仲有埋頭飾, 好靚.

[ 本文章最後由 edea 於 07-10-12 21:14 編輯 ]

唔該晒你提供的資料啊!! 今天去開家長會時也順便問了一下其他的家長,有空時我和元元會上去玩玩看.

原文章由 印第安公主 於 07-10-12 08:49 硐表
元元手冊有一版係for sticker/password的,打開個頁,你會見到reading tour 的網址,入左去homepage的左下有guideline,唔駛等學校的通告.

Cherrie畫的女仔好靚啊, 見到都會著笑呢.

原文章由 edea 於 07-10-12 21:12 硐表

Cherrie畫可愛女仔, 雖然線條簡單,但係兩條辮有曲線, 笑得好開心, 仲有埋頭飾, 好靚.

hi edea,

好多謝妳經常update 1A info 比我哋知. :D   

昨晚我上黎bk, cherrie行過黎揾我, 比佢唔覺意咁望倒自己幅值日生畫, 佢好驚訝, 但又係咁笑係咁笑, 笑到唔停, 問我點解咁既?!?!!?! hahaha. 邊個影o架。 咁我咪同佢講囉, 之後又見到妳是"小?魚媽媽" (佢唔識個"墨"字), 之後又問我點解, 哈哈, 我咪話呢個係花名la, 咁佢就係咁話佢都要個花名.... haha, 個傻妹仔諗咗好耐........ 講咗好多出黎, 不過最後放棄.....

王國長老

原文章由 mandy_ng_bb 於 07-10-13 16:12 硐表
hi edea,

好多謝妳經常update 1A info 比我哋知. :D   

昨晚我上黎bk, cherrie行過黎揾我, 比佢唔覺意咁望倒自己幅值日生畫, 佢好驚訝, 但又係咁笑係咁笑, 笑到唔停, 問我點解咁既?!?!!?! hahaha. 邊個影o架。  ...

有時會即日擦左,我就影唔到到啦,唔係日日都會留到第二日朝仲係度,好似元元畫既我就見唔到,我第二朝去到已經擦左

下次教佢地叫我墨魚姨姨先

唉呀, 真可惜看不到添, 元元有提過做值日生, 不過我不知道原來會自己畫畫, 等她回來問問她畫了些什麼.

原文章由 edea 於 07-10-13 20:24 硐表

有時會即日擦左,我就影唔到到啦,唔係日日都會留到第二日朝仲係度,好似元元畫既我就見唔到,我第二朝去到已經擦左

下次教佢地叫我墨魚姨姨先 ...

王國長老

原文章由 元元媽咪 於 07-10-14 15:29 硐表
唉呀, 真可惜看不到添, 元元有提過做值日生, 不過我不知道原來會自己畫畫, 等她回來問問她畫了些什麼.

唔知當日係咪元元自己擦左, 等我下次數住到佢前一日提佢唔好咁快擦,等我影埋相先好擦

王國長老

呢個星期屋企有d事,去唔到學校

尋日小墨魚做值日生,我叫爸爸今朝返去影佢幅畫,可惜已經擦走左lu.

不過佢今日派左視藝科幅畫返黎,post上黎同大家share:

小墨魚畫緊佢自己, 幅畫主題係"我是我", 小墨魚畫左自已做一隻兔子,有佢必畫既太陽, 有個汽球, 朶花上面藍色一pat既係風(佢好鍾意畫風), 最重要係佢寫住 "我很開心".

佢尋日同我講返學越黎越開心,我問點解,佢話學校小息放左ping pong (原諒我唔識打中文), 龍門, 呼拉圈等出黎俾佢地玩. 佢鍾意玩ping pong同射龍門. 我覺得佢比較sporty, 唔係好斯文

佢今晚又同我講一個學校聽左既故事,關於兔子同鴨子, 宗旨是要友愛. 我感覺到佢好投入學校生活, 佢每日過得開心,已經係我最大既安慰.

小墨魚話,今日元元捉實Mr. Leigh唔放 後來小墨魚叫元元放開, 元元先放開. 小朋友都好鍾意Mr. Leigh, Mr. Leigh都成日小息時間同佢地玩, 師生關係幾好.

原文章由 edea 於 07-10-16 23:33 硐表

尋日小墨魚做值日生,我叫爸爸今朝返去影佢幅畫,可惜已經擦走左lu.

不過佢今日派左視藝科幅畫返黎,post上黎同大家share:

小墨魚畫緊佢自己,  ...

嘩! 畫得好靚.

王國長老

原文章由 軍魁星 於 07-10-16 23:37 硐表
嘩! 畫得好靚.

嘩,乜你咁快回應左架!
我好似好衰,我笑佢點解兔仔對手好似對翼, 對腳好似魚尾, 條頸有花紋....佢話頸果d係毛,我唔敢再笑,驚再笑佢會嬲 扼殺創意好大罪

因元元遲咗搭唔到車,所以昨天是由我湊返學,仲以為可以見到你添,我行過去問小墨魚,問佢認唔認得我,佢好靦腆話,是元元媽咪, 好斯文啊!

原文章由 edea 於 07-10-16 23:33 硐表

小墨魚畫緊佢自己,  ...

王國長老

今晚好開心準備左,明日生日會見!

王國長老

尋日生日會玩得真開心呢!
今日囡囡已經用左生日會個禮物袋做功課袋了

今朝同囡囡返左學校, 太多功課交啦,張檯堆到亂晒, 要周老師勞氣,個個小朋友he he her her堆上去,穎甄張自己成叠功課放左上其他功課度再慢慢分,其他小朋友就睇唔到下面係乜又堆到亂七八糟 周老師成張檯滿晒(仲有d小朋友交lunch order紙), cherrie既名片都埋没左 交到最後小墨魚問我本中文作業放邊,我先發現檯面冇位放,同周老師講左,周老師先發現真係仲差呢樣未收,跟住打鐘我就走左,因為太混亂

hi all,

尋晚我都諗緊有成九樣嘢要交 (未計卡片), 都應該會好混亂吓。 呢幾日大家都應該會好忙啩, 下星期有assessment. 點都要陪囝囡温吓書o既.....尋日去完生日會後同cherrie默一次中文, 做reading tour, chi & math web-homework, 做一本"伴讀計劃", 做卡片. 一晚時間咁就好怏過。 講開卡片, 其實我都好想知咩野係"大拇指樂園", cherrie成日話好鍾意, 我問佢係玩咩o架, 個儍妹仔又講唔出喎, 真奇怪....

下個禮拜測驗嘍, 你地有冇同小朋友温習吓?

edea,

乜野生日會呀?

係學校攪, 定係妳地自己攪?

原文章由 edea 於 07-10-22 18:09 硐表
尋日生日會玩得真開心呢!
今日囡囡已經用左生日會個禮物袋做功課袋了

今朝同囡囡返左學校, 太多功課交啦,張檯堆到亂晒, 要周老師勞氣,個個小朋友he he her her堆上去,穎甄張自己成叠功課放左上其他功課度再慢慢 ...
‹ 上一主題|下一主題