用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解而家只讀小學已咁大壓力?
樓主: overview
go

點解而家只讀小學已咁大壓力? [複製鏈接]

其實真係關過家長事。
小兒讀書都好開心喎 ﹐平日仲可以係樓下玩﹐成績都在十名內(我只要求佢考試前三星期要專心温習)反而我自己會有壓力:cry:

時代唔同晒啦, 我個小朋友讀津校, 唔算好出名, 今年小一, 又係要默成句既英文.

講真,依家小一學0既知識,已經複雜過我地細0固時好多啦.我覺得,學習唔係教得深,就係好事.亦唔係逼成績.

有時,壓力係來自家長.通常家長要成績.要入精英班.先補呢樣.補0固樣. 但係你唔補,又跟唔上步伐.唯有適可而止啦.
快樂的甜芋快樂的甜芋

同意! 壓力大部份係嚟自家長....

原文章由 甜芋 於 07-9-19 11:50 硐表

有時,壓力係來自家長.通常家長要成績.要入精英班.先補呢樣.補0固樣. 但係你唔補,又跟唔上步伐.唯有適可而止啦. ...

原文章由 Irene_BB 於 07-9-19 10:29 硐表
其實真係關過家長事。
小兒讀書都好開心喎 ﹐平日仲可以係樓下玩﹐成績都在十名內(我只要求佢考試前三星期要專心温習)反而我自己會有壓力:cry:

你個小兒開心,可能因為佢甦學習能力較高,如果佢考唔到十名以內,甚至係中下,咁睇你又會點做?

你好呀!鈴. 話時話,如果逼住補.逼住讀,成績係中下0既話,可能我會諗下,我仔仔就係咁0既質料,冇辦法.唔係個個人都中意讀書. 但係事實話俾我地知,成績好D.競爭力強D.成功機會都多D. 但係天份0既嘢,有時真係好難講0架.

我囝囝讀傳統官小0架.講真,壓力,我覺得有.因為學得深.好似禽日0既中文.10個句子,將動詞圈出.以我一年班時為例,真係未識動詞喎.我囝圈漏一個,所以,我凈係同佢解釋番.就由佢啦. 唔知佢第二日考試時,發揮點樣呢? 唯有循序漸進,考第一,第二,第三,話唔定,人地係讀書方面有天份.

2年班時,我囝囝學校就分精英班啦.如果,我囝囝去唔到,我唔會急.因為,佢已經叻過我細0固時,好多啦.
快樂的甜芋快樂的甜芋

原來咁多同道中人。其實家長是否真的沒有選擇呢?

早知今日,何必當初呢?如果發覺唔妥,點解仲要留低繼續捱打,受苦六年呢?不如趁早搵個間插班(趁出生率低,學位有剩),還孩子一個開心童年!這樣下去,親子錢罌只會愈儲愈少;將來到了反叛期,沒有了親子錢罌的透支額,只會各走極端,仲加嘔血呀!

我兩個孩子都是在同一小學讀全日的。功課少,一般家長嫌淺個種。校內活動多,孩子開心,學校就是第二個家。有沒有壓力,真的看家長。考試只有頭十名有名次公佈,其它全部考第十一!同意,有能力的,就考叻D。我們中中間間,普普通通,開開心心,咁就好囉!家長們想孩子將來做乜呢?我個仔幼稚園時日日經過車房,就話將來大個也要做汽車修理。如果成真,你接受到嗎?我也這樣問自己…

我絕對是愉快學習的支持者;但也同意適當的壓力是上進的動力,孩子沒有鬥心,又會變成懶散。兩者是可並存並行的。成功不能單靠學業成績,早有定論。為何我們還要追逐考試分數呢?人際關系、溝通技巧、關顧社群、放眼世界、靈活思考、創新求變,這些素質,我們的孩子有嗎?通識教育教得到嗎?

大家想想吧!

[ 本文章最後由 Putongren 於 07-9-29 19:52 編輯 ]

我覺得現在小學有咁大壓力, 多少都是香港教育制度, 什麼中中和英中, band 1之類.  家長害怕自己小朋友不能入讀英中和band 1的中學, 唯有死"谷"去補習. 小學生變成考試機器, 補習老闆變富翁.

我囝囝每日6:30a.m起身(最遲6:40a.m)
刷牙、洗面食早餐,之後,
6:55a.m-7:00a.m出門口搭校車
放學就放3:15p.m
搭校車返屋企就3:50p.m
返到屋企換校服&食野
之後要佢去sleeping
因為開頭冇比佢
做功課做到半夜點幾兩點
個幾日我都5g幾想
6:00p.m要叫佢起身做功課
7:00p.m左右就食飯
8;00p.m去沖涼
跟住如果仲有功課未做完就要做埋佢
9:30p.m就要
不過好多時都做5到
起碼10:00p.m先很去
星期六就去小童軍&玩
其實我覺得小朋友就壓力冇咁大
反而係我地家長壓力大多dd
唔比其他野個小朋友學
又好似慘係屋企唔知做咩好
比佢學又驚佢辛苦&累
真係……唉!

原文章由 clementbaby 於 07-9-28 18:00 硐表
我囝囝每日6:30a.m起身(最遲6:40a.m)
刷牙、洗面食早餐,之後,
6:55a.m-7:00a.m出門口搭校車
放學就放3:15p.m
搭校車返屋企就3:50p.m
返到屋企換校服&食野
之後要佢去sleeping
因為開頭冇比佢
...

你囝囝讀邊間學校呀?

我仔讀小四,全日,我以前都覺得好大壓力,佢d功課問題睇完大人都唔多明問乜,仲有默書,做project,每日就好怕佢放學返來,驚做唔哂功課,有時佢考試,我會訓唔著,連個仔都唔識笑!
後來,我比佢數學老師點醒,佢話,小朋友讀書返學,最緊要 enjoying school,小朋友唔enjoy學都等於白學,enjoy話,佢自已就會有求知慾,學野先會上心,我發覺咁好,當我唔在乎咁多分數時,反而個仔成績好,佢而家係笑住返學架!做功課再無話苦口苦面,或者佢未必係最叻,但我相信佢係最開心!

請問你囝囝讀邊間學校啊?請指教。 我也要小兒報這間

原文章由 hui1206 於 07-9-16 20:18 硐表

同意,我覺得最主要睇家長想要D乜,我囝囝小二,愉快學習,我無壓力,佢無壓力

簽名被屏蔽

Hi Putongren

真的很想知你兩個孩子讀那一間小學。

原文章由 Putongren 於 07-9-28 14:59 硐表

早知今日,何必當初呢?如果發覺唔妥,點解仲要留低繼續捱打,受苦六年呢?不如趁早搵個間插班(趁出生率低,學位有剩),還孩子一個開心童年!這樣下去,親子錢罌只會愈儲愈少;將來到了反叛 ...

我囝囝明年才小一,我好明白小朋友壓力 唔多唔少來自父母,我自己要求小朋友健康快樂地 成長就足夠,而我本人自小讀書都不理想,但係小朋友生在書香世代家族裡,各長老都送你一句,勤力讀書。我個囝係家族裡最細最新一代人,上一代人都己經廿幾三十歲,你冧下,我的壓力來自邊到

原文章由 Putongren 於 07-9-28 14:59 硐表

早知今日,何必當初呢?如果發覺唔妥,點解仲要留低繼續捱打,受苦六年呢?不如趁早搵個間插班(趁出生率低,學位有剩),還孩子一個開心童年!這樣下去,親子錢罌只會愈儲愈少;將來到了反叛 ...

Actually, there is not too much pressure in P.1 to 3 if compared to P.4 to 6.  Pressure increases a lot in upper primary years as the kids need to strike to enter good secondary schools, because our govt divided the schools by banding.  Students are labelled just like the food we buy in the market.  New DSS also ask kids to take public exams at P.5 to F.3 to "demonstrate" their qualities.  A P.6 students have to take 3 to 4 internal exams, P.6 govt assessment, F.1 banding test, Cambridge English, secondary schools' interviews and tests etc.  in one year, particularly in the last few months before graduation...

[ 本文章最後由 WYmom 於 07-10-2 07:39 編輯 ]

hi putongren,

I agree yours!
can you tell me which primary school do your kid go to?
many thanks!

hui1206

多謝你的回應。

很高興聽到你囝囝原來就讀優才,他又讀得開心,你又無壓力。其實我的囝囝將於08/09升小學,現階段我己替他報了幾間DSS,其中一間就是優才,幸運地囝囝被取錄了 ,我們亦已簽了offer,所以不能參加政府派位了。另外我們正等待浸小王錦輝的結果 (於29 Sept 去了2nd interview)。

如果浸小取錄小兒,我們也頭痛不知怎揀 ,請問有何高見?

原文章由 hui1206 於 07-10-1 10:24 硐表

G.T college

原文章由 feijaiming 於 07-10-2 10:08 硐表
hi putongren,
I agree yours!can you tell me which primary school do your kid go to?many thanks!

Hello, feijaiming & JeffB
是香港真光中學小學部。我們是由幼稚園直升小學的,有空請看我在幼稚園區的發表(http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=143851&extra=page%3D1&page=125####2496,及”P.1 English Dictation” http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1143453&page=3#pid19173091#58,你會明白我作為家長也從學校所倡導的「全人教育」中學習,跟孩子一起成長。其實真光在學術上不能說是淺,但她是用循序漸進的方式。更重要她不會打沉孩子的信心;相反她鼓勵創意,確認孩子的各自不同與獨特存在的價值。讓孩子在多方面都有機會發展。當然樸實無華的校風是百年核心價值,更是我們全力擁戴。近年更積極發展家校合作活動;又設一名專職的課外活動主任。我大的孩子五年級,下學期要交分了。少不免也有些壓力;心裡在盤算,大不了升不到真光中學。但也不能這樣對女兒說啊!畢竟我們是真光fans嘛!她小時候還說為何沒有真光大學!

feijaiming
難得同途有心人!很同意你在另一題目關於happy 跟教育的討論。不錯happy 因人而異,但孩子花太多時間在抄寫、背書、做功課,課餘只是補習班、興趣班(家長感興趣的班)、電視、電腦、電玩(我最近才分清楚甚麼是PSP, NDS),這些肯定不是happy。教育的真正意義是甚麼?互聯網發達、資訊爆炸、知識高速增長,學術上的知識亦垂手可得。真真正正的「全人教育」正是我們需要的。我不大贊成一般國際學校的過度自由,也負擔不起這樣昂貴的學費。相信香港跟你我有相同理念的家長總可湊夠數去支持一所甚至更多「快樂學校」,但不可能要孩子長途跋涉跨區上學!
我依然相信:        愉快學習,學會學習,愛上學習。
孩子基礎穩健,長大了,他會有自學能力。當他/她跌倒迷惘,他會信任、會求教於父母師長(尤其是我們為他儲備了充裕的「親子錢罌」,沒有因讀書考試分數而日夜「血戰」)。他有良好的人生觀、價值觀,不會功利主義的看學業、看前途、看人生。如能至此,為父母者,夫復何求?

原文章由 Putongren 於 07-10-2 16:47 硐表

Hello, feijaiming & JeffB
是香港真光中學小學部。我們是由幼稚園直升小學的,有空請看我在幼稚園區的發表(http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=143851&extra=page%3D1&page=125###)#2496,及”P.1 Engli ...

我都好鍾情"真光",囡囡13/10會去面試,希望ok啦,因為真光既學習環境同校風都係我所認同既,唔太高調,小朋友應該好開心既,唔知係唔係呢 我得一個囡,真係唔想俾太大壓力自己同個囡
‹ 上一主題|下一主題