用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 怎樣判斷適合學大提琴?
樓主: Kareese
go

怎樣判斷適合學大提琴? [複製鏈接]

原文章由 angelymama 於 07-9-15 00:23 硐表
唔係呀! 我女好細粒架,
由小一到而家都坐第一個位, 排隊又排第一。

因為佢係細女11個月世。

你係學校管弦樂團? 我地小學個樂團解散了, 玩樂團會開心D。

講開,我有D野想呻, 前年(即升五年級時)阿女考Cello 一級,  ...

校內及校外樂團都有拉, 或者 li 個都係阿女一路堅持既動力.

唔好唔開心, 我諗可能都係那兩位同學要趕升中既緣故, 未必係妳女落後的.

見過一套中國機製大提琴由小至大,HK$800~HK$1,000。不過而家市面搵到全新最平o既大提琴要HK$1,600左右。

以上是入門級價錢,應可應付至四、五級,如果有些少要求或用作演奏,可考慮一些半手造或全手造的提琴,價錢由數仟至數萬不等。
原文章由 Justinmami 於 2007/9/15 01:00 發表
Odin,

May I know how much is for the size 1/4 and 1/8?  Thanks.

[ 本文章最後由 Odin 於 07-9-17 12:46 編輯 ]

我女都係8歲才學 cello.  

我見過係我女group裏面有個小朋友 P.1 起學 cello (now 學左3 yrs, 其間冇學piano or 其他樂器), 到e+進度其實同我女差不多(我女學cello 不足一年, 但一直有學琴)....不過弓法他是比較 smooth, 女台終拉多過佢兩年!

所以我覺得有琴底pick up 樂器方面係快 d, 至於快 or 慢....都要看老師, 天份同埋肯5肯練etc.
原文章由 bbqueen 於 07-9-9 23:00 硐表
8嵗才開始學, 進度會較 6 崴就學会快得多嗎?  初學時, 手指会好痛嗎?  pls share more......

[ 本文章最後由 asinai 於 07-9-16 22:36 編輯 ]

Dear Odin,
Where can you get this cheap price.  Please tell me the contact.  Thanks.
LittleCloud

原文章由 Odin 於 07-9-15 01:23 硐表
見過一套中國機製大提琴由小至大,零售HK$800~HK$1,000。

以上是入門級價錢,應可應付至四、五級,如果有些少要求或用作演奏,可考慮一些半手造或全手造的提琴,價錢由數仟至數萬不等。
...

出让1/8 大提琴

小女学了两年大提琴,因身高关系, 想帮她换一个1/4的琴. 有兴趣购买二手1/8大提琴, 请PM我!

醒目開學勳章

我昨日同鋼琴阿Sir 傾過, 佢都贊成阿女同d同學一齊考5級, 就算fail 都知自己去到邊, 即係人地pass 110分, 你95分, 都係差幾分
o者, 如果唔考5級, 只考3級, 就同人差2級啦。

而且阿sir 叫阿女勤力d練習, 阿sir教其他人時, 就係旁邊聽同睇, 呢個亦係小組上課的優點。

angelymama,

你個女升到去邊間中學呀?
我個囝今年都會開始學cello,唔知佢應唔應付到。要很多時間練習嗎?我個仔坐唔定,都唔知佢得唔得。如果學了一下就唔學,買個cello返黎唔知點算。

angelymama,

It's quite a big difference between grade 3 and grade 5.
especially the oral/sight reading part. Is it too hash for
your daughter ?

eirene
----------------------------------------------------------

原文章由 angelymama 於 07-9-17 08:40 硐表
我昨日同鋼琴阿Sir 傾過, 佢都贊成阿女同d同學一齊考5級, 就算fail 都知自己去到邊, 即係人地pass 110分, 你95分, 都係差幾分
o者, 如果唔考5級, 只考3級, 就同人差2級啦。

而且阿sir 叫阿女勤力d練習, 阿sir教其他 ...

Kareese,

我想了解下點解會想囡囡學cello呢?係你自己鍾意定囡囡鍾意呀?
原文章由 Kareese 於 2007/9/17 01:41 硐表
Odin,

我仲係樹諗緊,心大心細,樓下間柏斯琴行只收8歲up,又唔想咁遠去第二樹學,都係諗清楚先行動!

原文章由 jocelyn123 於 07-9-17 18:32 硐表
angelymama,

你個女升到去邊間中學呀?
我個囝今年都會開始學cello,唔知佢應唔應付到。要很多時間練習嗎?我個仔坐唔定,都唔知佢得唔得。如果學了一下就唔學,買個cello返黎唔知點算。 ...

我阿女去o左何文田一間天主教女中。
我自己係音樂白痴, 但我個女就好鍾意音樂, 不過就比較懶同做野好慢, , 學cello係我幫佢選,  佢都想放棄, 但我話唔得, 叫佢比d恆心學落去, 同多d鼓勵佢囉, 我昨日見大間叫大提琴學院有promotion course, 價錢幾平, 我都諗緊好唔好自己都去學。

Where can I find the cello teacher ?
thanks.

醒目開學勳章

Kareese,

要小朋友拉提琴拉到你可以「欣賞」到,睇怕冇三幾年都咪洗旨意(笑~)。

好多音樂家同演奏家都唔止識玩一種樂器,如果你去問下一d專業o既意見,會發覺鋼琴原來係基本樂器,現代不論玩任何樂器(不論中西樂),都應該有d鋼琴底;而亦有人話小提琴係基本弦樂器,莫講話中提琴(幾乎所有中提琴手都識拉小提琴),就算cello或者double base,都有或多或少小提琴底。

所以,我諗你明我想講乜呵?

另外,絕對鼓勵你去學cello,只要你鍾意,咁就係一個好好o既理由去學,年紀亦唔係咩問題。

原文章由 Kareese 於 2007/9/18 18:14 硐表
Odin,

係咁既!大女學緊小提琴,咁如果細女學大提琴,咁我兩種樂器我都可以欣賞到,將來她們還可以合奏比我聽呀!

我自己好鍾意大提琴和小提琴D聲,我都問過佢想唔想學,佢就話想,但當然佢還沒有學過,又點知鍾唔鍾意,起碼佢無say NO ...

醒目開學勳章

Kareese,

你都好好傾啫!不過你用「妳」黎稱呼我......人地係男仔呢架,會唔會你都係呀?

我對音樂o既認識只係一知半解,不過鍾意係網上搵資料同埋記得其他家長o既賜教,千其咪話咩研究,會畀人笑。

我都好鍾意弦樂,有時現場聽我會聽到

原文章由 Kareese 於 2007/9/19 13:57 硐表
Odin,

妳真係好好傾!同埋妳對音樂真係好有研究喎!係小提琴果邊都見到妳,不過真係好深奧,我就睇唔明!但以下果D我諗我明既!妳係咪想話學左鋼琴先,有左鋼琴底,對學其他樂器都有幫助?有架!我個細女學左半年鋼琴啦!大女學小提琴 ...

醒目開學勳章

Kareese,

Sorry呀!令你誤會左,不過我有寫明係我profile度架,或者冇乜人睇啦......咦!你個用戶組係「王國銀鑽權杖」!嘩~~~個名好勁喎~~~

幾時可以post你囝囝同大提琴o既合照睇睇呀?

原文章由 Kareese 於 2007/9/20 00:48 硐表
Odin,

係咪真架!仲估你用囝囝個名tim!個名咁cute加埋幅BB相好易令人誤會嘛!

醒目開學勳章

Oh~~~  Kareese,

手快一時打錯,sorry!
不過話唔定你過埋今年添丁呢。嘻嘻!

原文章由 Kareese 於 2007/9/20 17:41 硐表
Odin,

你搞錯啦!囝囝同大提琴o既合照就無得睇喇,因為我個係囡囡黎架!佢仲有兩個月先足六歲,我都係睇定d先,或者過埋今年等佢學好D鋼琴先啦!

你咁勤力,相信好快就好似我咁勁!

...
‹ 上一主題|下一主題