用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2007/08)
樓主: boygirl
go

LSPS 小一家長交流區(2007/08) [複製鏈接]

Re: 九月入讀LS一年級報到喇!

唔會有222個喇,我個搭上搭的so called friend是LS老師話,佢地會攪活動教學,來年每班的收生人數將會減少!
ah-shui 寫道:
[quote]

VKwan 寫道:
[quote]
ah-shui 寫道:
hello candy9996,

information supply :我屋企果幾本小一入學天書話LS每年800幾份申請(1st round)。所以如得15分就mun左d,快d去受洗羅多5分宗教分。

資料正確,因我有個搭上搭的so called friend是LS老師,佢都係話每年有8xx份申請,但係佢話就算有20分都好mun水,因為每年果d"必收生"都佔左幾十個!

我仲想問下大家,若然1st round衰左,2nd的機會會唔會大d(41網) [/quote]                 

VKwan,

使乜講?梗係正確啦,你當我流架?

又係根據我屋企果幾本小一入學天書話:LS有p1位222個,而我手頭上嘅派位文件就話2nd round有89個位做抽獎用,咁睇來2nd round機會都唔係大好多.....         [/quote]

[/quote]                 

VKwan,

使乜講?梗係正確啦,你當我流架?

又係根據我屋企果幾本小一入學天書話:LS有p1位222個,而我手頭上嘅派位文件就話2nd round有89個位做抽獎用,咁睇來2nd round機會都唔係大好多.....        

咁睇黎我特登為左個仔上屋搬下屋,挨貴租咁搬去廣播道咪好白痴!

短袖運動衫1-2件都ok, 反正第二年都可以著, vest就買一件夠, 年年條邊既顏色都會因為唔同班所以唔同, 著唔返.
學校唔準著運動衫返/放學, 會要求家長train小朋友3分鐘內換好衫. 游水亦一樣自己換.
sport shoes要全白.
pigpigapple 寫道:
Hello,
How many set of white shirt /sports vest  you are going to buy ?
Do you know if boys need to change sport vest in school for PE lesson ? or just wearing sport vest in the morning when they are going to school ?
For sport shoe, needed all white ? or with stripes is acceptable ?  
Anyone can help ? Thanks.

補充一點,白運動鞋可著返學,PE衫&褲就要回校換.
夏天就白長(及膝)襪,冬天就灰長襪

Bambi,
咁得閒,考緊試la.

Bambi 寫道:
短袖運動衫1-2件都ok, 反正第二年都可以著, vest就買一件夠, 年年條邊既顏色都會因為唔同班所以唔同, 著唔返.
學校唔準著運動衫返/放學, 會要求家長train小朋友3分鐘內換好衫. 游水亦一樣自己換.
sport shoes要全白.
[quote]
pigpigapple 寫道:
Hello,
How many set of white shirt /sports vest  you are going to buy ?
Do you know if boys need to change sport vest in school for PE lesson ? or just wearing sport vest in the morning when they are going to school ?
For sport shoe, needed all white ? or with stripes is acceptable ?  
Anyone can help ? Thanks.
[/quote]

請問學生可不可以帶飯? 或者家長可不可以lunchtime送飯?

Bambi & zz,
thank you very much.

zz
咪就係因為下晝請左假向屋企所以至有時間上下黎law!

Mrs.Fong
自己帶飯就得, 唔俾家長lunch帶去. 多數都訂飯, '活力午餐' - 拿了ISO架! 我仔唔食病TIM WOR! 幾誇張!

del

Dear Bambi,

想問吓一星期有幾多PE堂,可以穿white shoes返學?多謝幫我哋呢班新仔ma ma.

Nam Nam Ma

Bambi,

請問可吾可以不用日日訂飯呀!
DouglasMaMa :lol

低年級一星期兩堂PE, 高年級一星期一堂PE.可穿全白波鞋返校,PE衫及褲要自己更換.

NamNamKo 寫道:
Dear Bambi,

想問吓一星期有幾多PE堂,可以穿white shoes返學?多謝幫我哋呢班新仔ma ma.

Nam Nam Ma

如我冇記錯,訂飯要訂一個月,不可以訂selected days. 如不訂飯就要自己帶飯.

DOUGLASMAMA 寫道:
Bambi,

請問可吾可以不用日日訂飯呀!

仲有一樣要提大家,雖然現在講係早左d,但我次次見到d仔凍到寧願唔著外加褸都唔要犯校規就心痛.
冬天12度以下只可穿全深藍街褸或棉襖,今年買褸就要注意la.到時阿仔話件褸不合規格而氣溫又在12度以下,你就頭痛.

我都未試過selective day訂飯喎!
係law! 唔知點解向呢方面佢地o甘守規舉既! 學校都唔會罰架.
zz 寫道:
仲有一樣要提大家,雖然現在講係早左d,但我次次見到d仔凍到寧願唔著外加褸都唔要犯校規就心痛.
冬天12度以下只可穿全深藍街褸或棉襖,今年買褸就要注意la.到時阿仔話件褸不合規格而氣溫又在12度以下,你就頭痛.

LSPS 來年小一只有32人一班,每級共有六班。

如果你選校車,不如選保姆車,因為校車會行好遠,學生要好早起身,在保姆車內,囝囝可以見吓其他學校的同學,增加不同來源的朋友仔、同朋友女,最重要係....校車d高班學生好百厭,可能會教壞你囝囝。

學生可以選擇日子訂飯,一星期訂一日或多日都得,不過家長就要記住,如果唔記得囝囝可能冇飯食,不過有小朋友試過真係唔記得自己冇訂飯,老師都會安排,只要第二日比返錢飯盒商就得。

Hi,各位LS家長 :

我的兒子九月會是1F,很高興在這裏認識一班LS家長,也實在很多謝Bambi ,ZZ和BBMax,你們的經驗比我們這班新丁家長實在很有參考價值。
我也打算讓兒子報Summer activities,如足球和籃球,好讓他可以先對新學校有所認識,也可認識一班新同學仔,不至於到九月時自己一個人孤零零!至於school bag,我就不打算買了,因為一來我怕兒子的school bag 與其他同學仔攪亂,二來也想讓他選擇自己喜愛的school bag ,這樣他會投入學校生活!現在就讓我做個簡單的統計,讓各位LS新丁家長參考參考 :

各位仔仔的班級 :
jeffhon  (1A)
Sukioo (1A)
DouglasMama (1B)
Yokoe (1B)
ah-shui (1C)
lasallejai (1D)
Chanwill (1F)
Boygirl (1F)
pigpigapple (?)
Candy外甥仔 (?)

報料總結 :
1.低年級一星期有2堂PE,可穿白色波鞋回校,但運動服就要回校才換,學校還建議小朋友要三分鐘內完成!
2.Lunch時,可以自己帶飯,也可以訂飯。
3.冬天時,如氣溫在12度以下,可穿深蓋色街褸或棉襖。(孩子必須遵守)
4.夏天時穿及膝長白襪,冬天時穿及膝長灰襪。

Just talked to my friiend whose son is now studying in P.3.  She told me not to buy the uniform through the one supplied by the school, not very good quality.  Most of them are buying from a uniform company in Kowloon City, she forgot the name of the company, but she will take me to there one time and I will inform you guys.  So you can have another choice of buying uniform.

HI ALL NEW LS BOYS:

BELOW INFORMATION FOR ALL P.1 NEW BOYS:
1.YOU CAN WEAR THE P.E.VEST/T-SHIRT INSIDE    THE WHITE SHIRT IN SUMMER AND WINNTER.
(IT'S ONLY ALLOWED FOR P.1)
2.  THE WINNTER JACKET SHOULD BE RED COLOR FOR P.1-2 AND BLUE COLOR FOR P.3-6.

3.冬天時,如氣溫在12度以下,可穿深蓋色街褸或棉襖。(孩子必須遵守)
P.1係藍色/紅色街褸?

P.1 and P.2 係紅色街褸

jeffhon 寫道:
P.1係藍色/紅色街褸?
一個非常著緊囝囝學業的媽咪 :-D :-D
‹ 上一主題|下一主題