用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 Ramondi College
樓主: tkomother
go

Ramondi College [複製鏈接]

原文章由 Micky 於 07-8-15 15:14 發表
norakyng, tkomother,

Thanks for your info.

睇嚟功課量都几多喎.....

咁多唔多抄寫?

係咪特別著重數學?

Hi,

功課 6 到 8 樣,包括改正。抄寫不多。
不是特別注重數學,只不過數學評估較多。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Hi Cheerfulmum,

When you visit the web site of Raimondi Primary college, there is three latest NEWS on the right hand side.  One of them is the Secondary School seat allocation.  

Best Regards,
TKOmother

原文章由 norakyng 於 07-8-15 22:43 發表

Hi,

Dear tkomother,

I got it, thanks a lot.  BTW, the result of the allocation is quite good.

原文章由 tkomother 於 07-8-15 23:21 發表
Hi Cheerfulmum,

When you visit the web site of Raimondi Primary college, there is three latest NEWS on the right hand side.  One of them is the Secondary School seat allocation.  

Best Rega ...

norakyng,

老師又如何? 有冇愛心耐性?

lunch 完後下午仲駛唔駛上堂, 定係活動? 會唔會喺學校做功課?

原文章由 norakyng 於 07-8-15 22:43 發表

Hi,

原文章由 Micky 於 07-8-16 16:01 發表
norakyng,

老師又如何? 有冇愛心耐性?

lunch 完後下午仲駛唔駛上堂, 定係活動? 會唔會喺學校做功課?

Hi Micky,

老師有愛心及耐性,lunch 完後下午有二堂或三堂,
因每級有不同上學時間。很多學生午餐後
做功課或看書,午餐12:40 to 1:15 pm ,
recess 1:15 to 1:40 pm。1:40 pm 開始上堂。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Dear Cheerfulmon,

Yes, the result is quite good.  We appreciated it.

As heard, the culture and learning atmosphere of school is also very positive as well.

Hope my son will enjoy the life overthere.

Best Regards,
TKOmother

原文章由 cheerfulmom 於 07-8-16 10:20 發表
Dear tkomother,

I got it, thanks a lot.  BTW, the result of the allocation is quite good.

norakyng,

每班1:40, 老師會否照顧唔到咁多小朋友?

下午仲要上正規堂, 咪好辛苦囉

原文章由 norakyng 於 07-8-16 23:09 硐表

Hi Micky,

老師有愛心及耐性,lunch 完後下午有二堂或三堂,
因每級有不同上學時間。很多學生午餐後
做功課或看書,午餐12:40 to 1:15 pm ,
recess 1:15 to 1:40 pm。1:40 pm 開始上堂。 ...

原文章由 Micky 於 07-8-30 11:26 硐表
norakyng,

每班1:40, 老師會否照顧唔到咁多小朋友?

下午仲要上正規堂, 咪好辛苦囉

Hi Micky,

大部份老師已任教多年,她們有經驗處理,
所以不用擔心。

下午只有二堂,學生不會太辛苦。

Hi norakyng,

Thanks.

好多謝你不斷答覆我的提問, 但其實我自己好擔心呢間學校啱唔啱個仔, 因為我個仔係一個勁活潑好動, 鍾意跳跳扎, 跑來跑去的小朋友, 好擔心呢類傳統學校對佢來講太辛苦, 令佢失去學習的興趣, 程度亦唔知追唔追得上. 我唔知我的擔憂是否多餘, 小朋友係咪去到唔同環境都會適應到 我真係唔知....

原文章由 norakyng 於 07-9-2 00:16 硐表

Hi Micky,

大部份老師已任教多年,她們有經驗處理,
所以不用擔心。

下午只有二堂,學生不會太辛苦。

原文章由 Micky 於 07-9-3 09:41 硐表
Hi norakyng,

Thanks.

好多謝你不斷答覆我的提問, 但其實我自己好擔心呢間學校啱唔啱個仔, 因為我個仔係一個勁活潑好動, 鍾意跳跳扎, 跑來跑去的小朋友, 好擔心呢類傳統學校對佢來講太辛苦, 令佢失去學習的興趣,  ...

Hi Mickey,

客氣…  你可以多點與老師溝通,
有經驗的老師會懂得處理好動的學生。

原文章由 norakyng 於 07-9-3 23:57 硐表

Hi Mickey,

客氣…  你可以多點與老師溝通,
有經驗的老師會懂得處理好動的學生。

Hello!
雖然我囝囝今年才k1,但都打算為他報讀這間小學.
原因很簡單,他兩個表哥經常提住一定要讀這間,因為他倆都覺得讀得很開心.現在他倆都升上中學部了.
我唯一担心的是她轉男女校,究竟是好還是不好呢?

原文章由 vanyau 於 07-9-7 21:01 硐表

Hello!
雖然我囝囝今年才k1,但都打算為他報讀這間小學.
原因很簡單,他兩個表哥經常提住一定要讀這間,因為他倆都覺得讀得很開心.現在他倆都升上中學部了.
我唯一担心的是她轉男女校,究竟是好還是不好呢? ...

Hi,

小兒在小學部讀得很開心 ,在小六時很主動溫習。他現在升了中學部,對新環境很快適應及對學校很有歸屬感。其實現在轉男女校也不知是否更好,但對本人來說有點怪怪,感覺保持傳統男校會更好…

原文章由 norakyng 於 07-9-11 00:16 硐表

Hi,

小兒在小學部讀得很開心 ,在小六時很主動溫習。他現在升了中學部,對新環境很快適應及對學校很有歸屬感。其實現在轉男女校也不知是否更好,但對本人來說有點怪怪,感覺保持傳統男校會更好… ...

norakyng,

咁你知不知道,中學部會否轉男女校呢?

原文章由 vanyau 於 07-9-11 21:39 硐表

norakyng,

咁你知不知道,中學部會否轉男女校呢?

Hi vanyau,

中學部會於 2008 / 2009 年度自行收生收取女生。自行收生只有48 名額,不知學校會收多少女生。

原文章由 norakyng 於 07-9-11 23:53 硐表

Hi vanyau,

中學部會於 2008 / 2009 年度自行收生收取女生。自行收生只有48 名額,不知學校會收多少女生。

Thank you.

有人話 p.3 開始好谷下, 各位可否分享下

原文章由 Micky 於 07-11-8 11:33 硐表
有人話 p.3 開始好谷下, 各位可否分享下

Hi,

小兒讀四年級,我覺得是 P.4 開始,P.3 仍然很輕鬆…

norakyng,

你係咪有2 個兒子都讀高主教? 1 個中學, 1 個小學?

聽人講學校不斷跟隨社會trend 改變, 冇以前咁傳統同嚴, 如果係就好了...

26/11 就要註冊了.....

原文章由 norakyng 於 07-11-10 18:13 硐表

Hi,

小兒讀四年級,我覺得是 P.4 開始,P.3 仍然很輕鬆…

原文章由 Micky 於 07-11-12 12:37 硐表
norakyng,

你係咪有2 個兒子都讀高主教? 1 個中學, 1 個小學?

聽人講學校不斷跟隨社會trend 改變, 冇以前咁傳統同嚴, 如果係就好了...

26/11 就要註冊了.....

...

Hi Micky,

小學及中學學生給我的感覺很乖 (早上返學時沿途見到)。
我不知道以前傳統及嚴到何程度,其實社會改變了很多,
很多超級名校也有不良學生。

我覺得同學影響很大,不妨到學校觀察學生行為作出選校決定。
個人覺得高主教不俗,成績不錯,學校沒有太大的壓力給學生及家長。

Thanks, norakyng.

原文章由 norakyng 於 07-11-14 00:38 硐表

Hi Micky,

小學及中學學生給我的感覺很乖 (早上返學時沿途見到)。
我不知道以前傳統及嚴到何程度,其實社會改變了很多,
很多超級名校也有不良學生。

我覺得同學影響很大,不妨到學校觀察學生行為作出選校決定。
個人 ...
‹ 上一主題|下一主題