用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 聖母無玷聖心學校 (Part II)
樓主: belairmonte
go

聖母無玷聖心學校 (Part II) [複製鏈接]

man-man媽咪

我哋好多媽咪陪你一齊緊張
快啲報告吓!!

man-man媽
恭喜曬!!:

多謝各位關心,我小朋友已順利入讀心儀中學.

今年學校派位十分理想,有80%入讀英中,其中有118人返回中學,派位的心情真係好緊張,但當聽到小朋友不斷歡呼拍掌,知道佢地好滿意結果,個個家長都笑了起來....希望來年可再創佳績,個個可以入讀心儀中學.

恭喜呀,聽了你和其他媽咪的結果都十分好,今天真是很替你們 開心, 攪到我情緒都很激動. 記得幫我恭喜其他媽咪呀.不是不想親口說,只是驚無機會見.希望到我們派位時有同樣賽果.

我侄女也派到第一志願,雖然不是top嗰 D,總叫是第一志願,可替我哥哥舒一口氣.:)

原文章由 man-man媽咪 於 07-7-10 18:06 發表

今年學校派位十分理想,有80%入讀英中,其中有118人返回中學,派位的心情真係好緊張,但當聽到小朋友不斷歡呼拍掌,知道佢地好滿意結果,個個家長都笑了起來....希望 ...

好開心, 好似自己有份咁

man-man 媽:

恭喜你!可以鬆一口氣,好好慶祝一番!
昨天令我回想起上一年小女升小學等放榜的情况,很緊張呢!

man-man 媽媽:
恭喜你好好休息

[ 本文章最後由 belairmonte 於 07-7-11 14:21 編輯 ]

man-man 媽:

恭喜你!輕鬆晒la! 其他同學仔都ok呀?
係啦. 想問下係咪多數考最前成績的2x個學生都會考出面d學校? 知吾知佢地派吾派到呢? 出年到我個女派位啦. 遲d真係要問下你d心得......

原文章由 man-man媽咪 於 07-7-10 18:06 發表

今年學校派位十分理想,有80%入讀英中,其中有118人返回中學,派位的心情真係好緊張,但當聽到小朋友不斷歡呼拍掌,知道佢地好滿意結果,個個家長都笑了起來....希望 ...
[

man-man媽咪
恭喜~恭喜

win0501:

今年據我所知有幾個出左九龍名校,沙官有十多個,曾記有8個,沙循有二個,聖羅撒有三個,呂中有二個,郭得勝有二個,其他就不大清楚,有些數字只係聽返嚟,不能作準,你可以用嚟參考.

累積今次經驗,如有任何問題,我會盡我所知回答,希望大家都入到心儀中學.

原文章由 Win0501 於 07-7-11 14:43 發表
man-man 媽:

恭喜你!輕鬆晒la! 其他同學仔都ok呀?
係啦. 想問下係咪多數考最前成績的2x個學生都會考出面d學校? 知吾知佢地派吾派到呢? 出年到我個女派位啦. 遲d真係要問下你d心得......

man-man媽,

咁知唔知最差派到去邊?

MAN-MAN媽咪,
知吾知如果想去大圍祟真中學, 係咪中英數的成績都要A才OK?

原文章由 man-man媽咪 於 07-7-11 17:33 發表
win0501:

今年據我所知有幾個出左九龍名校,沙官有十多個,曾記有8個,沙循有二個,聖羅撒有三個,呂中有二個,郭得勝有二個,其他就不大清楚,有些數字只係聽返嚟,不能作準,你可以用嚟參考.
...
[

man-man媽,

又有野問, 可否提供我地學校band1/2/3的比率.

chuchu

chuchu&win0501:

1.我諗最差應該係馬x深,邱x元卦

2.沙祟個banding 雖然係one,但唔係最top,我諗唔使全a.

3.我只知band one 有50多個%,band 2 &3就唔清楚點分配

wing1206,

我想幫個女找教琴老師, 可否可以介紹給我?

原文章由 wing1206 於 07-7-9 14:39 發表
man-man媽咪
希望哥哥明天成功

我個囡學琴嗰位新老師,勁正呀,佢真係超好,有耐性,我個囡有咁多壞習慣佢都一一同佢改,星期六嗰堂佢學咗1個鐘頭30分鐘,即是2堂9個字啦,老師話唔係2級到改 ...
[

2H班有8個學生入3I 班 ,5個學生入3M班,其餘入3H班.

wing1206,

預祝你囡囡明天生日快樂,永遠開開心心!

To all mother,

希望我們的小孩子明天取得好成績!

wing1206
祝大小姐生日快樂、身體健康、越來越 beautiful ....   

man-man媽,

有野唔明, 如果band one只有5x%, 但係又有8x%派到英中 (估計英中都是band one), 咁咪應該唔只得5x%band one?

我們是不是以自己學校排名就知道是band幾? 例如, 考1-90 (即I,H班) 就是band one, 如此類推? 咁通常M班是band幾?

另外,
1) 5年級成績表係咪個個都冇評語架?
2) 有冇人知p.5暑期功課係咩?

Chuchu

原文章由 man-man媽咪 於 07-7-12 17:57 發表
chuchu&win0501:

1.我諗最差應該係馬x深,邱x元卦

2.沙祟個banding 雖然係one,但唔係最top,我諗唔使全a.

3.我只知band one 有50多個%,band 2 &3就唔清楚點分配

[ 本文章最後由 chuchu2006 於 07-7-13 11:18 編輯 ]

chuchu:

因為我地有中學back up,所以有啲band two and three 嘅學生入到中學,咁中學係英中,咁你明唔明.

可以係咁理解,如果有180人,即全級考1-90係band one,但未必全部係i,h班,m.p.s有啲都會發力,考得好前...

五年級不是有暑期作業做嗎?
另外應該有好書伴成長自學大獎,其他就幫你問吓人啦!!

原文章由 chuchu2006 於 07-7-13 09:53 發表
man-man媽,

有野唔明, 如果band one只有5x%, 但係又有8x%派到英中 (估計英中都是band one), 咁咪應該唔只得5x%band one?

我們是不是以自己學校排名就知道是band幾? 例如, 考1-90 (即I,H班) 就是band one ...
‹ 上一主題|下一主題