用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有囝囡讀緊中三的家長們
樓主: virgokaren
go

有囝囡讀緊中三的家長們 [複製鏈接]

Re: 有囝囡讀緊中三的家長們

係呀, 就係呢個係列呀, 我女個老師叫佢買Intermedia Level, 係藍色面的, 我都有睇過Advance那本, 但我想, 還是等佢完成呢本才再做Advance那本啦, 不過我教會d朋友話佢在內地都買左呢本練習, 好以係廿幾三十蚊, 但在香港買要成150元一本, 真係超貴, 但無法啦, 要用就要買, 要買就要就手, 所以我唔係一個精打細算之人, 同埋我好少去內地.

我女d數學好飄忽架, 佢由剛合格到七十多八十分都有, 總之就好似過山車咁, 我成日話佢唔會讀到理料, 但佢就唔鍾意我咁話佢, 但佢其實都未知自己的選科意向, 因為始終未正式接觸過Phy, Chem, Bio, 所以都係unknown, 另外, 我亦好驚讀理科d激列競爭, 因為相比起文科, 讀理科的會考生要起碼最少要
我女女畫得好靚呀

edithedith:

咁等我買埋藍色呢本先!   國風堂都有得賣,唔駛返大陸;不過如果去開深圳,我都會逛書局買英文書,好抵!

你囡囡成績咁好,又口齒靈利,咁你就唔駛咁擔心,等佢讀埋 phy、chem、bio 至再算啦!咁佢數學成績飄忽可能係份卷深左,又或者某類型的數佢無咁熟,所以至低分左少少,佢自己應付到,不如等佢自己讀。

我係英國讀過書果個外甥女(同你大女同一間中學),佢話佢無讀過history、geography,佢早早就係讀 phy、chem、bio 喎!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我女女得把口咋, 佢今日派卷, 佢話好驚唔知會考成點, 其實我都唔知佢今次的表現, 因為今次靠佢自己比較多, 查實我越來越唔知佢要讀d乜同考d乜, 睇完佢d書同notes都唔知有乜可以同佢溫同埋問下佢 , 希望佢已開始懂得自己管理自己的學習啦.

係呢, 你個大姨甥女現在係做緊野定讀書呀 我女現在半工讀啦, 佢在酒店返工, 會在香港讀part-time day release, 實在在外國讀書太貴了, 這幾年的學費貴了一倍有多, 連佢間咁遠的學校都由當年入學的三千多磅一個term去到現在的六千多磅一個term, exchange rate又勁高, 唔講你唔知呀, 連d學生機票都加到超貴, 真係去外國讀書越來越貴, 好在個細女直至現在都話唔喜歡出國(過多幾年就唔知啦), 所以都要積極點再儲錢. 所以你個外甥女遲點去都是好的, 起碼可以在比較明朗的情況下過去讀自己喜歡的科目
我女女畫得好靚呀

edithedith:

係呀!讀到Form 3,我地都無咩可以做,點幫佢地溫?又無標準答案,都係靠佢地自己,我地從旁鼓勵下就得了!

大姨甥女工作好耐了,她廿幾歲了,比你大囡早好多年畢業了! 我記得當年果間學校係算平,不過揀完至知唔記得計內陸機票錢! 佢係East Sussex轉過去讀架!
佢當年入學好似係二千多磅一個term,乜現在要成六千多磅一個term ,好貴!咁係中部果d咪好貴?所以而家呢個都唔敢想去英國咁貴族!!!而且,我唔中意佢地要考A-level !!!

你大囡讀酒店,半工讀實習下咪幾好,唔駛再返 swiss 拿?
做酒店好玩呀!唔駛咁悶!

我星期日同外甥女去參觀過澳洲升學展,佢似乎幾中意喎,
又要籌備下,搵多d料至得了!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren

係呀, 佢唔返去讀lu, 既然香港有學校收佢繼續讀就無謂再花咁貴學費比佢返去讀, 其實生活費至係最 "金" 的一環, 在瑞士那邊車費貴, 就算唔食都要撘車, 屋租又貴, 根本在那邊如果找不到實習, 就只有回港等運到, d Agent梗係話係個邊學費十多萬, 實習又有錢, 其實計落只需幾萬蚊一年就得啦, 真係信佢一成都死, 我半年已用上十七八萬了, 你話 "金" 唔 "金" 呀 , 就以我個女為例, 佢讀書那區已有三間酒店學校, 佢間學校在那區係是最大間, 所以找實習的人一大蘿, 無朋帶關係的好難找到工作, 學校介紹的多是豬頭骨, 人工少, 包食唔包住, 跟本就唔夠洗用, 再者我發覺好多人一窩風咁去讀酒店, 跟本就無想清楚係咪真係要入這行, 好多只係因為想出國又成績唔太好, 想有得繼續讀書......  做酒店實在辛苦, 可幸我個女幾辛苦都肯捱, 這是我始料不及佢會咁比心機去做, 但我個人就十分不喜歡這樣的工作模式, 可能我是Office Hour的人, 所以始終我不習慣   

如果你個姨甥女想去澳州讀書, 唔好跟 IDP, 你試下去呢間名叫的鵬程xx 搵劉太, 電話2591 1121, 我家姐之前搵過IDP發覺佢地雖然大間, 但你落踏之後的跟進很差, 但這間鵬程xx的就很好, 就算佢個仔之後轉校(因佢原先讀的Foundation Course 係直升直屬大學的, 但佢個仔想轉去另一間較好的大學), 根本已不在這間鵬程xx事, 佢都幫佢跟進, 同埋做
我女女畫得好靚呀

edithedith:

恭喜你,你大囡肯捱,又肯比心機工作,證明她喜歡這份工作,做有興趣的工作是最開心的。我唔係返朝九晚五的,如果叫我日日返朝九晚五,我肯定好痛苦!

IDP 唔好架?
我好似係邊度都見人講過佢唔太好,等我仲打算月尾去睇佢個升學展添!
咁AEC好唔好呀?(星期日的升學展係AEC辦的)
多謝你介紹鵬程劉太,遲下我會去搵下料先!
你姨甥仔係澳洲讀緊大學,咁我又可以搵你俾下意見和資料囉!佢讀得開心嗎?覺得澳洲d大學點?

一個大姨甥仔在Monach U 讀 Dual Degree (Commerce + Music), 另一個姨甥女在Monique U 讀 Account, 另一個姨甥仔會在今年十月左右過去讀Year 12, 另一個姨甥女現正在英國的THS讀緊Year12, 相比起佢地, 我個大女就唔OK lu, 因為佢地個個都讀緊大學, 其餘的兩個都是一定入到大學的讀書料, 我另一個姪仔(我哥個仔)今年會入York U (在加拿大, 佢係移民來的), 總知就係有好多U仔U女啦
我女女畫得好靚呀

edithedith 寫道:
一個大姨甥仔在Monach U 讀 Dual Degree (Commerce + Music), 另一個姨甥女在Monique U 讀 Account, 另一個姨甥仔會在今年十月左右過去讀Year 12, 另一個姨甥女現正在英國的THS讀緊Year12, 相比起佢地, 我個大女就唔OK lu, 因為佢地個個都讀緊大學, 其餘的兩個都是一定入到大學的讀書料, 我另一個姪仔(我哥個仔)今年會入York U (在加拿大, 佢係移民來的), 總知就係有好多U仔U女啦

Wow! 咁多姨甥仔女係澳洲,好熱鬧呀!
有一個十月過去讀year 12,可唔可以講下點解咁安排?
十月係咪澳洲 last term?讀一個term 之後可以升讀U了嗎?
英國THS咪係你大囡讀果間?
Canada 讀書係咪都係平架?Canada vs Australia 你覺得邊度好d呀?

virgokaren

十月過去讀year 12的姨甥仔好似係經Agent考左ILETS過去要讀1年Foundation才能入讀大學, 但在入讀Foundation之前要讀個English(其實個個都要讀英文, 睇下讀長course定係讀短期course).

英國THS咪就係我大囡讀果間lor, 佢係因為我大女去左讀一年之後, 見我個女讀得好開心(梗係啦, 佢那時真係唔讀書, 靜係識得玩架咋, 我嘔左唔知幾多擔血)所以佢跟埋去, 但佢個女之前係在德雅讀小學, 讀完小五去架, 因為德雅係超多功課做, 又讀得比人深, 壓力大到不得了, 不過佢自細都好自律同成績好好, 所以去到THS係goody goody一名, she's really different with my daughter.  佢係跳級生, 上年15歲已考GCSE, 考得好好添.

加拿大呢一定平過英美, 但我估計同澳洲差唔多, 平都唔平得幾多, 只係你要有心理準備, 澳洲的Foundation有超多香港人, 所以要好自律咁讀書同學英文, 太多同類只會說同類語言, 對英文的學習一定會無咁好, 加拿大的學制要再了解一下, 以我所知佢地無公開試考, 大學係會睇個學生在那所高中讀, 同埋佢學校幫佢逞的分數來決定收唔收佢等等. 不過, 始終我個姪仔係移民的加拿大人, 所以本土人和海外生的收生標準可能有不同, 要再了解一下才知.
我女女畫得好靚呀

edithedith:

哦!咁你姨甥仔應該係明年一月讀foundation。
上星期我去AEC搞的升學展,果d學校都係建議我姨甥女明年summer後過去讀一個term English,然後2009年一月剛好可以讀year 11。

多倫多我姨甥女有個契媽可以照顧佢,不過契媽係加拿大的生活=係香港,不用講英文,所以如果去加拿大都要搵broading school至得!

今日姨甥女學校宣佈原校升中四名單,嚇到佢好緊張 !好彩大步跨過! 不過呢d場面真係令人好難受,希望果d升唔到原校的同學仔,痛定思痛,下學年努力讀書,不要氣綏啦!

virgokaren

乜你個姨甥女個學校唔係平衡班咩, 要西人讀中四架, 好恐怖呀 我個女間學校唔駛西人, 但係如果讀唔惦的都會自動退學, 總之就係
我女女畫得好靚呀

edithedith:

今年唔係,但明年就係平衡班,但校長話一樣會有少少人升唔上中四,點解?

virgokaren

無上幾日, 個版面改到好陌生, 真係要花好多時間才找番呢個主題, 係呢, 你個姨甥女間學校上到中四個係轉番大部份英文定還是仍然係中中咁呢? 聽講話佢地英文已經無分Syl A定 Syl B, 全部都要考Syl B, 唔知係唔係呢

原文章由 edithedith 於 07-7-3 14:32 發表
virgokaren

無上幾日, 個版面改到好陌生, 真係要花好多時間才找番呢個主題, 係呢, 你個姨甥女間學校上到中四個係轉番大部份英文定還是仍然係中中咁呢? 聽講話佢地英文已經無分Syl A定 Syl B, 全部都要考Syl ...

edithedith:

BK down 左兩日換左新版面真係好唔慣,無左快速搜番自己發言的 function,好難搵番個 topic!
姨甥女間學校上到中四,理科班就全英文,文科班就可選擇以中文或英文讀某些科目,大概是兩班中文,一班英文。
會考英文以後無得分Syl A / Syl B,所以中中學生一定餂底!
姨甥女今日終於分左班了,入到她選的第一志願,包括兩科選修科都入到,明年開始她便一半科目用中文讀,另一半科目用英文讀。
呢個暑假要好好進修英文,如果唔係就大劑!

deleted this message.

[ 本文章最後由 edithedith 於 07-7-5 10:22 編輯 ]

deleted this message

[ 本文章最後由 edithedith 於 07-7-5 10:23 編輯 ]

完全理解唔到點解我打的文章出得一半, 做了很多次都唔得

virgokaren

嘩乜原來中三升中四揀科都要分第一志願之類的動作呀, 唉真係唔怪得知你話揀科係咁煩架, 而且又要顧及想讀英文教定中文教的科目, 好在你姨甥女都好好, 所揀的都順利讀到, 我預先祝佢科科

我完全post 唔番我打的全文, 試左好多次, 究竟點解呀??????

[ 本文章最後由 edithedith 於 07-7-5 10:31 編輯 ]

virgokaren

不如你試下睇pm啦

[ 本文章最後由 edithedith 於 07-7-5 10:33 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題