用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中選校秘笈及填表方程式?
樓主: 櫺囹桼
go

升中選校秘笈及填表方程式? [複製鏈接]

Re: 升中選校秘笈及填表方程式?

xmanman 寫道:

小兒讀荃灣區小學,  住在葵青,  他band 1 尾 與band 2
頭之間,  我們心儀的中學(中中)都在葵青多,  我想請問我應否轉葵青區大抽獎?   轉了葵青區他的banding 會轉???
可能會得返band2???  因為我覺得葵青都幾多band 1 小學...........
請指教!  

xmanman:
雖然個人認為葵青與荃灣程度/成績大致相約...不過邊緣人用不著冒險...留在本區band1就band1,band2就band2(心甘情願...),跨區萬一降band就唔低!
如果喜愛鄰區中學,可在甲部集中火力!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

TamamaMummy 寫道:
007,

我的想法都是同sukiwong95一樣.

每人的第2.3志願都是人地的第一志願, 如果當第一志願派完, 即我的2.3志願都落空(熱門中學), 到第二輪再派時2.3志願都唔會中, 起碼要4.5....後, 即是否意味著於2.3志願時就要放棄選擇比較好中中, 如果唔係就...旦到唔知去邊.是嗎? 唔知我的想法是否正確.

TamamaMummy :
正確,所以好多人寧願放棄傳統英中(反正位又少),一二三志願一於揀哂地區名校,如我前sample所列一樣(九龍城之開平、華英、黃芴南..迦密...等...是旦三間加埋加埋已有四百席之多!)...機會甚高!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

如果隨機no.每個志願都係新no.都好,唔洗由頭黑到落尾。

Hi 007 & all :
首先多謝你嘅回應, 哦! 原來所有在首志願落空的學生
都會集中之後才重新編配新no. 這點正是我唔明的地
方。今天學校剛派了中學一覽表(東區) + 家長須知 +
1份表格copy, 今晚要填完份copy form明天交回校,
星期四家長日再詳談, 但我記得你之前講過(東區)僧多
粥少, 所以唔會博, 而家只係填到第五志願(全部band
2), 之後已經唔知點填? 請問你哋有冇一d建議比我?
感激感激...拜托拜托

多謝鍚仔媽咪&007的分析, 我的心舒服多了

聽君一席話, 勝讀十年書, 我真要好好調整自己的心態, 從另一個角度看, 會好好多.
Thanks.

錫仔媽咪 寫道:
Hi 一樣的天空,

首先, 你要調節好個心態; 不要因為個仔成績好了反而令自己增加煩惱或怪罪自己, 因為當天自行分配學位時作出的決定是基於當時的成績, 你只能實事求事才可避免”好高騖遠”有機會造成的後悔. 現在的情況是個仔好大機會入得到你接受的學校, 應該放心些才是.(似想想, 如果他的成績差了你又覺都唔使瞓!)

我當然明白人望高處. 我可以告訴你,小朋友和媽媽的努力都不會白費的.

叩門最重要是準備一封信給校長, 誠心道出來意, 並將小朋友的强項突出.附上活動及成績簡報連同所有証書及推薦信. 記得留電話.

祝你好運!  (記得放鬆些)

錫仔媽咪

007,

想請教為何今年叩門位少? 不用考慮?      

Thanks.

007,

謝謝你, 不過尚有少少唔明,剛才看過學位分配, 點解屯門區唔見咗D學位, 原去去咗元朗區, 每間中學都要比位元朗區, 即是否屯門區今年派位人數有剩學位?見英中73/33, 即好危險, 第一志願於第一輪已滿,得73個位, 我打算唔博第二至五填中中, 希望博中頭五位.

轉載自明報,希望幫到各有小朋友升中的家長,同埋入到心儀中學。努力,加油。

7.7萬人爭1.6萬英中學位 升中選校專家教路:本區心水可填跨區首願
(明報) 04月 25日 星期三 05:10AM
【明報專訊】7.7萬名應屆升中學生今日可申請統一派位,約1.6萬個英文中學學位供競逐。在新升中派位    機制下,家長可替子女跨區選校,有升中專家「教路」,將本區心儀學校填寫為甲部跨區學校和乙
廣 告

部本區學校首志願,會大大增加入讀第一志願的機會。若選報甲部志願策略不當,隨時誤中副車跌入跨區次選學校。

中西區入英中機會逾五成

教育統籌局    昨日公布《中學一覽表》,資料顯示參加派位的學生較去年少逾千人,為7.74萬人,英中學額與去年相若,英中學額最多是沙田及九龍城區,最少是西貢    及離島區。據各區學生人數計算,中西區、灣仔及九龍城博入英中的機會率較高,中西區平均不足兩人便有一人可入讀英中,機會率冠全港。

中學學位分配委員會主席黃美美提醒家長,今年新增甲部供家長跨區選校,但切勿胡亂填報。她舉出兩個例子﹕

●他區只有一所心儀學校,次選學校屬本區﹕甲部首志願應填他區心儀學校,第二志願應選本區心儀學校,第三志願可留空。乙部(本區)首志願填報本區心儀學校。

●他區沒有心儀學校,甲部及乙部首志願均應填報本區心儀學校,甲部第二志願可不填報。

第二志願入一線名校機會微

資助小學校長會主席張志鴻從學生成績組別分析,認為﹕

●第一成績組別學生﹕切勿過分進取,甲部第一志願可選報他區心儀學校,第二及第三志願可漏空或填報本區心儀學校。乙部亦切忌過分進取,學生極少機會以第二志願入讀一線名校,第二志願宜選擇次一級的名校。

●第二成績組別學生﹕毋須妄自菲薄,由於人口下降,他們亦有機會升讀英中,不妨報讀。

●第三成績組別學生﹕「寧為雞口,莫為牛後」,選擇校風淳樸的Band2或3學校,勿勉強入讀成績較好的學校,否則學生自信遭打擊,得不償失。

教統局    發言人說,學生可領取選校文件,包括中一派位    選擇學校表格、統一派位家長須知、中學一覽表及不受學校網限制選校手冊。每名小六學生家長會獲發選校表格、家長須知及其子女所屬學校網的一覽表,他們亦可向小學借閱選校手冊,或瀏覽該局網頁http://www.emb.gov.hk。

自行分配及統一派位結果於7月10日公布,學生須於7月12至13日到獲派學校註冊。

一樣的天空:

你真係一個好可愛的媽媽.   

我們大家的仔女個個都為升中盡晒力 (其中原因都是不想爸媽失望, 真係乖仔乖女來的, 不要給他們壓力了. 如果可以, 弄些美味小食給他們, 實知媽媽錫晒佢地, 大家的感情就在此增進啦.

錫仔媽咪

一樣的天空 寫道:
多謝鍚仔媽咪&007的分析, 我的心舒服多了

聽君一席話, 勝讀十年書, 我真要好好調整自己的心態, 從另一個角度看, 會好好多.
Thanks.

[quote]
錫仔媽咪 寫道:
Hi 一樣的天空,

首先, 你要調節好個心態; 不要因為個仔成績好了反而令自己增加煩惱或怪罪自己, 因為當天自行分配學位時作出的決定是基於當時的成績, 你只能實事求事才可避免”好高騖遠”有機會造成的後悔. 現在的情況是個仔好大機會入得到你接受的學校, 應該放心些才是.(似想想, 如果他的成績差了你又覺都唔使瞓!)

我當然明白人望高處. 我可以告訴你,小朋友和媽媽的努力都不會白費的.

叩門最重要是準備一封信給校長, 誠心道出來意, 並將小朋友的强項突出.附上活動及成績簡報連同所有証書及推薦信. 記得留電話.

祝你好運!  (記得放鬆些)

錫仔媽咪
[/quote]
錫仔媽咪錫自己的BB! 也錫大家的BB!:-P :-P 兩個寶貝已進中學. 喜愛與家長交流哺乳,親子,子女入學部 署及學習方面的心德. 祝大家快樂! :-P :-P

如果自行報的兩間都面試

請問如何查知大埔區升學人數/英中學額以決定選校策略?

謝謝!

[quote]
cman_li 寫道:
如果自行報的兩間都面試

wisely 寫道:
007,

想請教為何今年叩門位少? 不用考慮?      

Thanks.

Wisely:
升中人數每年急劇下降,教統局為防受歡迎中學要加凳仔、不受歡迎中學專車接送(往叩門)、中門大開亦無人問津…故規定每班只可容納40人;所以如果受歡迎中學有叩門位,都係5%留班生用剩之餘額(一般只有三兩個…),故有學校已經一早明確指示:只接受內前5名學生叩門!

TamamaMummy 寫道:
007,

謝謝你, 不過尚有少少唔明,剛才看過學位分配, 點解屯門區唔見咗D學位, 原去去咗元朗區, 每間中學都要比位元朗區, 即是否屯門區今年派位人數有剩學位?見英中73/33, 即好危險, 第一志願於第一輪已滿,得73個位, 我打算唔博第二至五填中中, 希望博中頭五位.

TamamaMummy:
今年整體升中人數減少左(4,456人),理論上屯門區都相應減少(因為都算係舊市鎮…),反而部分新市鎮如將軍澳、天水圍、東涌…升中人數反而有可能增加…所以部分學位轉移也是合理!
睇資料今年屯門有729個英中位可供選擇(不過競爭英中人數由去年2.48升至2.73band1生/英中…可能與改制有關~如放寬自行分配學位至30%...等!),你嘅選校算穩健...應該好大機會入到前五志願!
祝一擊即中!

[quote]
cman_li 寫道:
如果自行報的兩間都面試

多士姊姊 寫道:

請問如何查知大埔區升學人數/英中學額以決定選校策略?

謝謝!

多士姊姊:
人數可留意下報章...不過我有之數據:今年大埔有690席英中(比舊年985為少...區外一向=零or接近零)可供區內派位,而選爭率為1.5band1生爭一席!

我想請教下:
咁如果在自行分配已被選中(結果我依家末知), 咁今次電腦派位,我係咪都係要選個二間為一和二志願?我指乙部分.
我諗, 如果真的好彩自行分配時已選中, 咁教統局都會抽起我份表, 咁我咪可以唔使填自行分配個二間?

需婆 寫道:
我想請教下:
咁如果在自行分配已被選中(結果我依家末知), 咁今次電腦派位,我係咪都係要選個二間為一和二志願?我指乙部分.
我諗, 如果真的好彩自行分配時已選中, 咁教統局都會抽起我份表, 咁我咪可以唔使填自行分配個二間?

需婆:
1)冇規定、唔需要!不過如果2間心儀中學啱小朋友又多位,當然可以勝完可以再勝!(甲、乙or甲乙都再次填上...)
2)冇人會知(如果你有預知能力,告訴我明天六合彩其中四個號碼!)...所以唔能夠咁假設亦唔能夠咁諗!

eeyore0511 寫道:
如果隨機no.每個志願都係新no.都好,唔洗由頭黑到落尾。

應該只得一個電腦隨機號碼,一直用到獲派位為止,大家可以再睇睇早前派果隻光碟,或者再仔細睇教統局發出的家長須知...

Click here家長須知Click here 光碟節錄

如果係我嘅理解錯誤,唔該講番俾我知.

另外...我唔明點樣or可以係邊去check學校banding,因為坊間有d中學資料書都話資料由學校提供,但最終都寫"沒有提供",如果係名校就緊係唔洗佢講啦,但我地要填成30間,次小小or次多多的都總要排一排,大家有渠道知道嘅話,可以話我知嗎~   
My little Son

007.

咁唔知你有冇數據關於今年觀塘區ge 英中情況呢?
‹ 上一主題|下一主題