用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓 ...
樓主: TamamaMummy
go

請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓填表大攻略!!! [複製鏈接]

Re: 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓填表大攻略!!!

去年大女都係band 1頭, 第一志願揀聯繫中學, 第二揀本區band 1英中, 第三志願揀左一間校風好的中中, 比老師退回來, 結果頭10志願都係揀全 band 1英中, 但係我係第三至第五就揀左他區 band 1英中, 雖然位唔太多, 但我諗本區將他區放係頭幾志願的人唔係太多, 可以摶得過, 結果真係派到第三志願他區的英中。大家諗下呢個策略可唔可以考慮?當然唔係所有區份都岩用, 比如, 如果他區係中西區就搏唔過。他區傳統名校都搏唔過, 只可以揀他區地區名校。

Re: 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓填表大攻略!!!

雖然老師會叫你地首10間揀英中, 但係你地要小心一樣, 仲有一個叫隨機編號, 如果編號唔好, 首10個志願都會入唔到, 我女個班就已經有一個係咁, 跟住去叩門都只係可以叩到band 1中中.

係電腦自己編出來, 無人會知你小朋友既隨機編號係前定後, 教統局亦話唔到你知, 如兩個小朋友成績都係band 1頭, 但係隨機編號一個好前, 一個好後, 咁就有可能後者派到既中學會唔理想, 亦可能唔會係英中.
需婆 寫道:
隨機號碼係根據D咩 ?

需婆 寫道:
隨機號碼係根據D咩 ?

每個組別的學生都會被電腦編一個隨機號碼, 所以說, band 1頭跟band 1尾的學生機會都係平等的, 只係睇下你好唔好彩, 派到一個較前ge number, 教統亦唔會話你知你ge號碼, 到放榜日, 都唔會知自己衰咩囉。

我呀囡今年讀中一
上年揀校時,
我頭兩個志願係band 1英中, 第三志願係band 1 中中
都比老師話我博
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

rclamlam 寫道:
係電腦自己編出來, 無人會知你小朋友既隨機編號係前定後, 教統局亦話唔到你知, 如兩個小朋友成績都係band 1頭, 但係隨機編號一個好前, 一個好後, 咁就有可能後者派到既中學會唔理想, 亦可能唔會係英中.
[quote]
需婆 寫道:
隨機號碼係根據D咩 ?

咁咪好似買六合彩
[/quote]

sorlo 寫道:
我呀囡今年讀中一
上年揀校時,
我頭兩個志願係band 1英中, 第三志願係band 1 中中
都比老師話我博

請問是那一區?

係葵青區
有六間英中可選擇
但係大部份英中都係揀頭志願都己經超出佢所收既人數,
所以你第二志願都選英中
根本無可能有位啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

都唔知個遊戲點解係咁,係都要你填晒咁多間,有d真係填唔落手,比你派到十幾二幾志願你會唔會想讀先

sorlo 寫道:
係葵青區
有六間英中可選擇
但係大部份英中都係揀頭志願都己經超出佢所收既人數,
所以你第二志願都選英中
根本無可能有位啦

所以, 究竟頭10位志願點填, 都好睇小朋友係邊區讀書, 英中學位同BAND 1 生既比例, 如屬傳統名校區, 可能頭幾個志願都可以選BAND 1 英中, 但如係西貢區etc, 只得一間英中, 就唔可以咁搏啦
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

填到自己可接受的中學再加幾間。老師話Band 1學生如果派第六或以後都一定去叩門,不用太傷神於十位或之後

我朋友個仔佢前幾年大抽獎時, 佢的成績只是band 1尾, 但老師話佢的隨機號碼前, 所以可以博d, 結果真係比佢第一志願入到間心儀英中, 所以老師係應該知道學生的隨機號碼的?????
可憐天下父母心 :cry:

我可以肯定老師係唔知小朋友既隨机 number, 因為若果係早知既話, 就唔會有咁多小朋友揀錯校

但係自行分配既結果我相信老師係知既

統對無可能知, 連教統局都未必會有呢份資料統計啦, 學校/老師就一定無可能知.
mimikitty28 寫道:
我朋友個仔佢前幾年大抽獎時, 佢的成績只是band 1尾, 但老師話佢的隨機號碼前, 所以可以博d, 結果真係比佢第一志願入到間心儀英中, 所以老師係應該知道學生的隨機號碼的?????

你係BAND 1學生都叫容易排30間志願啦, 如果係BAND 3學生咪仲慘.
jsywong 寫道:
都唔知個遊戲點解係咁,係都要你填晒咁多間,有d真係填唔落手,比你派到十幾二幾志願你會唔會想讀先

選校表副本今日交左比班主任 check, 但今年港島南區 band 1 學位勁少, 約派倒入 band 1 校難過中六合彩.

urgent!!anybody can help me to fill in the form a???

son is kowloon city 校網, teacher said he is band 1 student, so全部填band 1英中, but老師比番張form my son,叫我再填過...she said its too 冒險......究竟要點揀a.....吾該幫幫忙丫.....tomorrow要交ga la.......

我的女兒屬荃灣區校網,她是band 1 組別,但荃灣區英中學額太少故在葵青區借位,填寫乙部時第1選荃官(本區),第2選蕭明(他區)學額11個,第3選王少清(本區)我想問這樣是否合理,因第1志願失敗,在2,3志願如果選可風或何傳耀,我估計巳經沒有學位了,便要去第4志願了。
請大家給我意見!

tai11962,

如果我係你, 我會第一志願揀蕭明, 因為大多數家長都唔會放他區係第一志願, 因為學位少, 機會率相應少, 但係正因為少人揀, 亦係一個可以博既機會, 而且你都打算放係第二志願.

當然你揀荃官第一位, 可風就機會很微, 所以首5志願好重要, 派唔到就好容易跌出10個志願.

Re: urgent!!anybody can help me to fill in the form a???

mimOsa,

雖然你個仔係band 1學生, 亦唔好忙記有個隨機編號, 所以你最安全既選校方法係. 第一二志願揀區內英中, 第三揀次一級英中或band 1中中, 第四五位亦係揀較好既中中.

因為我見好多case都係首5間揀晒英中, 一個唔好彩入唔到就慘囉.
‹ 上一主題|下一主題