用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女拔是否稱得上頂級學府(中學計)?
樓主: hangaround
go

女拔是否稱得上頂級學府(中學計)? [複製鏈接]

Re: 女拔是否稱得上頂級學府(中學計)?

WongWong 寫道:
但是,她入讀大學比率唔高喎,比起荃灣官立中學和可風中學還要差.

荃灣官立中學入大學率都唔奇, 以成績計都幾勁
但可風中六中七得60人, 比佢100%都冇用啦

心水清

ccspy 寫道:
好多各樣表現出色ge學校事實上係策略同安排上運用得成功,令各類唔同能力ge學生分工合作取得ge成果,有班專攻會考成績,有班專攻運動比賽,有班專攻音樂,合埋黎計咪好勁lo!
咁樣唔代表自己仔女入到去變成全才,呢D係家長一廂情願ge諗法。  

deleted repeated

leschelems 寫道:
el1008,

謝謝資料提供。

WongWong,
可否提供荃灣官立中學及可風中學的大學入學數字?

leschelems :

以下係2005-2006年資料 :

女拔 : 拔尖 - 18 人
           本地大學 - 73 人
           海外著名大學 - 10 人
           (原本學生有 95 人, 但之前拔尖拔o左幾多人就唔知啦)

荃官 : 70% 入本地大學

可風 : 本地大學 - 51 人 (全數60人)

(資料來源 : 各中學網頁)

再補充 :

可風提供資料係51人修讀本地大學課程, 有無取巧, 自己唸啦     

可風有約95%,荃官有約97%入讀大學.

都唔錯woo,家長心願不外如此!

資料從何得知     

我所得的資料是從學校自己公佈的"週年校務報告"中取得, 而這些校務報告是上載係學校網頁中     

其實,所謂入讀大學比率都唔可以代表某一中學之水平。所選大學,各學糸/學科收生要求就有天淵之別。特別過去十多廿年,香港大學生質素大家有共睹!就以英,美為例,如果唔係出名大學畢業,想考入大機構都幾難。

cwpe1983      , 絕對同意, 由其係中五放榜大執位,分分鐘有一半學生都唔係自己友, 很多學校為了提升入大學率, 而唔會即時收自己學生, 實行"分高者得", 所以有幾多係自己一手栽培,外人無法得知, 如果想知校內成績如何,看會考成績會準d, nei d 資料係校務報告好清楚, 或者學校網頁都有, 通常佢地都會哂料, 但又不能作假, 都幾準咖 :  :  :

但我覺得最top學府都無關係, 細路岩讀米得囉     

其實, 不可以比較兩者的入大學率計, 而係要睇下佢地serve既主要對象。

荃官同可風主要學生target係入本港名大學, 而dgs, spcc學生多數會去外國讀書, 可能lower form時已經走左, 所以咁比較似乎唔係咁客觀。

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

我只是有一日看到本叫中學策略2006/2007見到佢都係80幾到尾% 喎.

其實嗰本書有 D 學校 係無寫落去,有 D 就有寫.

我其實是對"中學策略"所提供的統計有疑問。荃灣官立中學的網頁有其中七學生出路的統計,雖然只是圖表,但可以見到2005-2006學年,少於70%入讀政府資助學位課程,另外大約10%在海外升學。

http://www.twgss.edu.hk/sr/pos/does/index.htm

[quote]
我只是有一日看到本叫中學策略2006/2007見到佢都係80幾到尾% 喎.

其實嗰本書有 D 學校 係無寫落去,有 D 就有寫. [/quote]

謝謝您的資料。

el1008 寫道:

再補充 :

可風提供資料係51人修讀本地大學課程, 有無取巧, 自己唸啦     

e+ D學校計入大學會包括學位課程同副學士,只要掛著大學ge名就算數,所以e+好多學校ge入大學率都好高!

醒目開學勳章

beaclem 寫道:
.....荃官同可風主要學生target係入本港名大學, 而dgs, spcc學生多數會去外國讀書, 可能lower form時已經走左, 所以咁比較似乎唔係咁客觀。

真係好多dgs, spcc會喺lower form就走咗去外國讀書, 大家target o既大學唔同, 比較唔能夠作準.
[img][/img]

DoReMi媽媽 寫道:
[quote]
beaclem 寫道:
.....荃官同可風主要學生target係入本港名大學, 而dgs, spcc學生多數會去外國讀書, 可能lower form時已經走左, 所以咁比較似乎唔係咁客觀。

真係好多dgs, spcc會喺lower form就走咗去外國讀書, 大家target o既大學唔同, 比較唔能夠作準.[/quote]

係呀!就算留係度讀到高中既, 都係因為想仔女讀多幾年中文先至走, 佢地大部份根本唔會係香港讀大學(除非仔女堅持係香港讀)

我舊年年頭同亞仔報spcc, 等緊interview既時候順便睇下佢地本紀念特刊, 佢地介紹既畢業生大部份都係讀英國牛津、劍橋;美國哈佛、史丹福、ivy league 及其他世界各地既名校 etc, 至於講就讀香港既大學, 只係有提到港大同中大咋     
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

有冇咁誇張呀!"每年會考兩間名校都有一定人數報考, 唔通全部都係"插班生"

""係呀!就算留係度讀到高中既, 都係因為想仔女讀多幾年中文先至走, 佢地大部份根本唔會係香港讀大學""       

beaclem 寫道:
[quote]
DoReMi媽媽 寫道:
[quote]
beaclem 寫道:

真係好多dgs, spcc會喺lower form就走咗去外國讀書, 大家target o既大學唔同, 比較唔能夠作準.[/quote]

係呀!就算留係度讀到高中既, 都係因為想仔女讀多幾年中文先至走, 佢地大部份根本唔會係香港讀大學(除非仔女堅持係香港讀)

我舊年年頭同亞仔報spcc, 等緊interview既時候順便睇下佢地本紀念特刊, 佢地介紹既畢業生大部份都係讀英國牛津、劍橋;美國哈佛、史丹福、ivy league 及其他世界各地既名校 etc, 至於講就讀香港既大學, 只係有提到港大同中大咋      [/quote]
介紹就梗係搵d入著名大學o既學生介紹啦
但係每年入o既人數唔會好多
係香港中六或中七考過去更加未必年年都有嫁

入香港o既大學o既人數始終係多過去外國

同埋, 拔尖果d好多都留係香港讀完degree先過外國
早走果d好多數都唔係勁果d人

有一點可能大家無為意的是入大學比率固之然重要,但是什麼大學也要考慮,如香港大學和浸會大學.....另主修學科也是另一因素,如醫科和社會科.....恕我直言,並非是想貶低某些大學某些學科,但他們確實是收生分數有別。
‹ 上一主題|下一主題