用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無想過如果仔女讀唔成書呀?
樓主: 深雪
go

有無想過如果仔女讀唔成書呀? [複製鏈接]

Re: 有無想過如果仔女讀唔成書呀?

深雪你no need担心!你個仔maths叻就証明佢唔蠢!小一男仔仲好細,揸筆寫中文字maybe有D難度,我細女又係小一(12月出世),寫字都出格,我由佢大少少(七八歲)再執番好佢D字!我仔仔到依家上課都遊魂!死未!數學同常識堂會集中少少,中英文堂就畫公仔落本書度!語文類無可避免要死記,你可以每日叫佢用半小時抄下中英文課文,多D睇課外書!我死仔又係next week Exam,佢依家午睡緊 仲未做功課!你有無俾充足ge睡眠時間俾佢呀?瞓得好就精神好,陣間去接細女放學,also要佢瞓下先至做功課! 身體好精神好已經足夠,我哋生仔出黎最希望仔女健康快樂!讀書好重要,但唔係讀得書多就係最好架!

健朗媽咪

"每人頭上一片天, 讀書只係人生的一部份" 好喜歡你這句,謝謝你

健朗媽咪 寫道:
我就覺得讀書唔成都唔緊要, 培養佢有正確的價值觀, 唔好學壞就得啦

每人頭上一片天, 讀書只係人生的一部份

讀書叻都唔代表人生一定會成功,只係行條路可能會比較短d, 同容易d, 仲有讀書叻唔代表個人有創意

讀書唔叻都一樣唔代表人生就一定會失敗, 只係可能要兜個大灣先到目的地

小孩不笨套戲入面, 小主角都有講過一句話"我只係讀書不好, 但我的智商是没有問題的", 所以唔好太過迫佢,咁做只會令佢怕咗讀書

我仔都係經常寫字寫到出晒界,我都比佢激死架
我個仔每晚10點前一定會上床訓,但就無訓晏覺哩樣野,因為佢返全日,每日返到屋企已經成4點,沖涼/食下野都成5點先開始候功課,所以就算佢想訓下晏覺都唔得啦,不過我星期一至五就好小叫佢溫書(默書前除外),因為我覺得應該要比番小小私人時間佢做下自己野放鬆下,如果唔係真係會癲架
你仔都係next week exam呀,我仔都係呀,唉...好煩

701003 寫道:
深雪你no need担心!你個仔maths叻就証明佢唔蠢!小一男仔仲好細,揸筆寫中文字maybe有D難度,我細女又係小一(12月出世),寫字都出格,我由佢大少少(七八歲)再執番好佢D字!我仔仔到依家上課都遊魂!死未!數學同常識堂會集中少少,中英文堂就畫公仔落本書度!語文類無可避免要死記,你可以每日叫佢用半小時抄下中英文課文,多D睇課外書!我死仔又係next week Exam,佢依家午睡緊 仲未做功課!你有無俾充足ge睡眠時間俾佢呀?瞓得好就精神好,陣間去接細女放學,also要佢瞓下先至做功課!

我好明白你既感受,我女女都係一樣,其他科冇問題,唯獨中作,你仔仔都作得出,我女女作唔出又寫唔出,我都由得佢慢慢嚟,語文既野,急唔嚟,等佢睇多D書,吸收多D中文字,相信會有進步既.
剛剛睇到一個news,話有個6歲女童被小巴撞倒不治,我相信生命比其他一切更重要,而一個快樂的童年又比讀書成功更重要.況且你仔仔又唔一定讀書不成,放開D.我讀書都不成啦!但係我生活得好開心.

深雪,

我見過油麻地YMCA有中文寫作班, 你不妨去睇睇.

[quote]
深雪 寫道:
Mrssslui

係呀,佢真係坐唔定架,叫佢做數學補充佢會好開心,重一路做一路話佢好鍾意做數學,但一叫佢做抄書佢就會覺得好悶.
其實我都唔知點至可以幫到佢做作文,除左叫佢作多d/睇下圖書之外,我都唔知點幫佢,數學或英文就話有哩類班可以報讀,但中文又好似無喎

My細女3:30pm放學,返到home都4:30pm,食個包,long下口就去眠一眠,7:00pm就叫醒佢食dinner,8:00pm做功課同係咁意溫習下,10:00前刷牙 無得on line無得睇TV 放假就可以上網同see TV啦!

Mrssslu

你女女幾年班呀? 佢其他科無問題,証明佢都幾叻女喎
我剛剛都聽到,真的好可憐
你都講得好o岩,生命/快樂的童年真的比一切都重要

Mrssslui 寫道:
我好明白你既感受,我女女都係一樣,其他科冇問題,唯獨中作,你仔仔都作得出,我女女作唔出又寫唔出,我都由得佢慢慢嚟,語文既野,急唔嚟,等佢睇多D書,吸收多D中文字,相信會有進步既.
剛剛睇到一個news,話有個6歲女童被小巴撞倒不治,我相信生命比其他一切更重要,而一個快樂的童年又比讀書成功更重要.況且你仔仔又唔一定讀書不成,放開D.我讀書都不成啦!但係我生活得好開心.

G-Ma

唔該晒呀

[quote]
G-Ma 寫道:
深雪,

我見過油麻地YMCA有中文寫作班, 你不妨去睇睇.

你女女8:00先開始做功課都可以10:00訓到覺,佢做得好快喎,如果比我個仔就唔得,除非我放工返到屋企睇住佢啦

bye

701003 寫道:
My細女3:30pm放學,返到home都4:30pm,食個包,long下口就去眠一眠,7:00pm就叫醒佢食dinner,8:00pm做功課同係咁意溫習下,10:00前刷牙 無得on line無得睇TV 放假就可以上網同see TV啦!

都係P.1,我諗就算比佢考全級第一又如何呢!都冇咩關係,只係證明佢暫時比同級同校同學做卷能力好少少.我相信好多同學未發力者.
我著重佢有自發能力去學習,那麼佢要keep到P.5-6,才有能力升中,揀一間適合佢既中學.否則,一早殘了,捱不到P.5,6,大有人在,就算俾佢而家考到全級第一都係白費.
佢呢個星期都考試,但我平常心對待.

Mrssslui

我覺得你好叻呀,諗野好正面 我從來未想過如果而家谷得佢太勁會好易攪到佢殘,我真係要好好地想想這問題,唔好太緊張盡量放鬆d才對,好...我都要平常心對待佢下個星期的考試,希望我地遲d都會來這裡報喜啦

都係P.1,我諗就算比佢考全級第一又如何呢!都冇咩關係,只係證明佢暫時比同級同校同學做卷能力好少少.我相信好多同學未發力者.
我著重佢有自發能力去學習,那麼佢要keep到P.5-6,才有能力升中,揀一間適合佢既中學.否則,一早殘了,捱不到P.5,6,大有人在,就算俾佢而家考到全級第一都係白費.
佢呢個星期都考試,但我平常心對待.

Keep contact!
有咩諗唔開再 share.
呢度有好多媽媽諗野都好有深度架!

一個快樂的童年又比讀書成功更重要

Agree. However, most of the parent push their kid to the reputable school without consider their ability.

各位媽咪:

我唔係好明, 點解學校一定要小朋友寫字寫得靚,又唔係要參加比賽

字最緊要係明白字意, 用法同寫法, 寫字寫得啱其他人睇得明就得, 駛唔駛執得咁正呀

考公開試又唔會因為寫字寫得靚而錯都變啱, 你地有幾何見過d醫生寫字好靚, 個個都鬼畫符咁

我讀中小學時d字都寫得好核突下,比中學d老師問我係唔係仲讀緊小學一年班,有次我作文比賽攞冠軍, 要貼出來比其他同學睇,所以要重抄編文一次, 淨係咁都激都miss死死吓咁, 到而家我寫字都係好核突, 無論我點練都係咁, 所以我諗寫字靚唔靚都有少少天生     

健朗媽咪

哈...有時老師都會圈住我囝d字要佢重寫架

[quote]
深雪 寫道:
你女女8:00先開始做功課都可以10:00訓到覺,佢做得好快喎,如果比我個仔就唔得,除非我放工返到屋企睇住佢啦

bye
原來你要返工架 平時Who care你仔仔呀? 我有三個仔女,頭果兩個係工人+99湊,細女就得返工人一個凑,飛起99,因為99太縱佢哋!三年前忍痛放棄工作全職凑返晒仔女,果時大女已經小五,仔仔小一,細女啱啱K1,花咗好長時間修正佢哋依賴ge性格,足足一年先叫睇得佢哋順眼!做媽媽為咗仔女將來,真係無所不用其極,硬起心腸教仔女,只得親生媽咪先肯制!依家見到佢哋有進步,老懷安慰!以前佢哋D功課要我放工返黎至肯開波做,無十一二點都唔使指意瞓!依家雖然每月使少兩萬幾,但我老公話值得,我就仲係掛住之前份糧

平時係工人揍我囝,所以佢都會好依賴架
如果我係你...有3個小朋友,而老公搵錢又夠開支,我想我都會自己揍番,唔會假手於人,不過我得一個所以我暫時唔會啦,雖然你而家係小左d錢,但你老公講得對,真係值得架

"以前佢哋D功課要我放工返黎至肯開波做,無十一二點都唔使指意瞓"
有時d小朋友真係好得意,好似我囝咁啦..我在家佢會乖好多,做功課亦會快好多,但如果得工人睇住佢就會做得好慢

雖然話考公開試又唔會因為寫字寫得靚而錯都變啱,
但係字體端唔端正, 真係好影響評卷員的改卷心情,
我好記得我的HISTORY老師曾經好鄭重咁同一個字體
好核突的男同學講叫佢寫好D字, 改佢的卷, 改到想嘔.

健朗媽咪 寫道:
各位媽咪:

我唔係好明, 點解學校一定要小朋友寫字寫得靚,又唔係要參加比賽

字最緊要係明白字意, 用法同寫法, 寫字寫得啱其他人睇得明就得, 駛唔駛執得咁正呀

考公開試又唔會因為寫字寫得靚而錯都變啱, 你地有幾何見過d醫生寫字好靚, 個個都鬼畫符咁

我讀中小學時d字都寫得好核突下,比中學d老師問我係唔係仲讀緊小學一年班,有次我作文比賽攞冠軍, 要貼出來比其他同學睇,所以要重抄編文一次, 淨係咁都激都miss死死吓咁, 到而家我寫字都係好核突, 無論我點練都係咁, 所以我諗寫字靚唔靚都有少少天生     

我要求低5做隱閉青年or大食懶,可以自己照顧自己我還神la!   

I m agree that writing is no good ,it is not problem,    I think that writing is clear and tidy ,It is enough.
‹ 上一主題|下一主題