用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 住天水圍的媽咪, 你地怎樣選中學? 請分享..... ...
樓主: didi_0121
go

住天水圍的媽咪, 你地怎樣選中學? 請分享..... [複製鏈接]

Re: 住天水圍的媽咪, 你地怎樣選中學? 請分享.....

第二次呈分試有分喇!
中文:(1)70-80
        (2)70-80
英文:(1)70-75
        (2)90-95
數學:(1)90-95
        (2)90-95
常識:90-95

唉...中文竟然滑鐵盧呀!
選校又困難左喇!
cherry=.=   :-(

Re: 住天水圍的媽咪, 你地怎樣選中學? 請分享.....

第二次呈分試有名次未?

cherryshin 寫道:
第二次呈分試有分喇!
中文:(1)70-80
        (2)70-80
英文:(1)70-75
        (2)90-95
數學:(1)90-95
        (2)90-95
常識:90-95

唉...中文竟然滑鐵盧呀!
選校又困難左喇!

thanks mamafufu ; how are about
新界鄉議局元朗區中學功課多不多是填鴨色
天主教崇德英文書院中學功課多嗎校風如何好似麻麻地但誠成績幾好
屯門區崇真書院
馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學有何意見是英中嗎
:lalala: :yawn: :fighting1:

你問的學校程度都差好多o番,通常正在考慮報鄉中的都唔會考慮--
伊利沙伯中學舊生會湯國華中學
香港管理專業協會羅桂祥中學
元朗信義中學
崇真書院
馬可賓紀念中學
--

鄉中功課多,小測默書多,學生會讀得幾辛苦,但好明顯佢地的水準(同同級小六時的同學比)提昇得比較快。

馬可賓現時是中中,但同信義一樣,應可在2010年轉英中。

崇真書院應是band 2。

lili_leung 寫道:
thanks mamafufu ; how are about
新界鄉議局元朗區中學功課多不多是填鴨色
天主教崇德英文書院中學功課多嗎校風如何好似麻麻地但誠成績幾好
屯門區崇真書院
馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學有何意見是英中嗎

名次我諗未咁快有喇!希望趕得切28/12自行遞表前公佈啦!依家佢中英數分數差異咁大....
cherry=.=   :-(

唉.......我個女成績好差,
中,英,數全部只係拿 C,
常識拿B,想問有咩中學會考濾佢呢???

邊間小學?
級名次?

是否屬band 2成績?

jb.22 寫道:
唉.......我個女成績好差,
中,英,數全部只係拿 C,
常識拿B,想問有咩中學會考濾佢呢???

學校係:獅子會何德心小學
全級195人佢只係考到108..
佢學校分 3 個組別,
佢屬第 2 組別.   
所以....都唔知點算..

何德心108/195,應是band 2 中間,唔算非常差,可考慮鄧兆棠、裘錦秋、伊中中、羅桂祥。

但是何德心的程度較淺,升上中學後,無論入任何一間,都要勤力追上。

往年何德心是band1/2/3各佔三分一(因為是新校,沒有學能測驗的成績),但今年加入了中一分班試的成績調整,知唔知何德心今年195人中有幾多個係band 1?

(其他家長提過的耀道、西門英才、可道等應是適合band 3 學生考慮的學校)

jb.22 寫道:
學校係:獅子會何德心小學
全級195人佢只係考到108..
佢學校分 3 個組別,
佢屬第 2 組別.   
所以....都唔知點算..

thank you ...mamafufu
咁元朗區又有咩學校可以試

我想問大家意見:
~~天水圍伊利沙伯中學舊生會中學
~~天水圍官立中學
~~元朗公立中學校友會鄧兆棠中學
~~香港中文大學校友會聯會張煊昌中學
~~裘錦秋中學
這幾間係乜嘢band級?校風如何?功課量多唔多啊?
請比啲意見,thanks

唉.......我個女成績仲差.今日家長日班主任話佢係band 3喎!真係唔知點揀中學

醒目開學勳章

各位, 首先真係唔好意思, 自己開左topic又潛水.....

我個女讀天瑞梁銶琚正校, 小五全級 184人, 考63
(中 85分, 89分), (英87分 ,64分<--老師話佢有一頁考卷交白卷, 漏左做, 比佢激死)  .(數82分,80分).  全部 B   .  

唔知可以點選校呢? 請給意見, 謝謝~

岩岩考完試, 個女話有信心考得幾好, 因佢從來都唔會溫書(由幼稚園到小六   )  今次我見佢有溫下書.....

醒目開學勳章

may2902,

你有冇買明報升中選校全攻略 07-08? 裹面都有d資料可以參考下係咩banding架.

didi_0121:
我有買到啊,但有啲冇講banding架.只得幾間有講banding,同埋唔知邊間校風好,你女女想去邊兩間面試啊?我都唔知點選好,好煩啊!!
didi_0121 寫道:
may2902,

你有冇買明報升中選校全攻略 07-08? 裹面都有d資料可以參考下係咩banding架.

梁銶琚考63/184, 應屬於band 1同band2中間,一定要問班主任今年學校有幾多個band1位,由於今年的band1位計入今年七月中一分班試的成績,所以同去年比會有增加或減少,所以一定要問清楚。
另外亦都要知囡囡兩次呈分試合計後的名次,因為這個名次才是中學會收到的(由教署發出的成績次第名單)名次。

Band 1 同Band 2揀學校的策略是完全不同的,因在電腦派位階段,所有band 1 生派完後才開始派band 2學生。而今次自行收生階段通常其中一間會放在電腦派位階段的第一志願。

didi_0121 寫道:
各位, 首先真係唔好意思, 自己開左topic又潛水.....

我個女讀天瑞梁銶琚正校, 小五全級 184人, 考63
(中 85分, 89分), (英87分 ,64分<--老師話佢有一頁考卷交白卷, 漏左做, 比佢激死)  .(數82分,80分).  全部 B   .  

唔知可以點選校呢? 請給意見, 謝謝~

岩岩考完試, 個女話有信心考得幾好, 因佢從來都唔會溫書(由幼稚園到小六   )  今次我見佢有溫下書.....

band 3 , 好難揀......班主任有冇任何建議?

jojo879 寫道:
唉.......我個女成績仲差.今日家長日班主任話佢係band 3喎!真係唔知點揀中學

以下是個人意見,僅供參考(如各家長有不同的意見,歡迎提出,大家一齊討論):

天水圍伊利沙伯中學舊生會中學 - band 2,好多伊小畢業生,老師質素唔錯,學校頗關心學生。功課少,校風頗佳。

天水圍官立中學 - band 1 尾(去年好少band 2 生入到),功課適中,校風ok.

元朗公立中學校友會鄧兆棠中學 - band 2,學校好明顯想谷起自己的名聲,教的內容/考試題目的水平稍為超出現正就讀學生的能力,主要是maths及I.S.有30%至50%為英文題目,但很少(甚至沒有)對學生有足夠的英語教學支援,因此很多學生兩頭唔到岸(學科知識學唔到,英文又冇進步)。校風麻麻。

裘錦秋中學 - band 2。

may2902 寫道:
我想問大家意見:
~~天水圍伊利沙伯中學舊生會中學
~~天水圍官立中學
~~元朗公立中學校友會鄧兆棠中學
~~香港中文大學校友會聯會張煊昌中學
~~裘錦秋中學
這幾間係乜嘢band級?校風如何?功課量多唔多啊?
請比啲意見,thanks

元朗區真係好難揀BAND 2學校,
一係英中。
一係BAND 1至BAND2頭 中中﹕白約翰,鄧佩瓊,盧幹庭,基元,基朗。
一係BAND 3 ﹕伯裘,可道,元天,耀道,陳震夏,伯特利。

BAND 2 生又一定要揀元朗,或者可考慮基朗。

其實點解一定要揀元朗區呢? 妳囡囡在天水圍就讀,應該幾瞭解天水圍o架,對天水圍的學校點解咁抗拒?

[quote]
jb.22 寫道:
thank you ...mamafufu
咁元朗區又有咩學校可以試

乜唔係元朗D學校比天水圍D學校好咩????
因為我本身住開九龍,搬
‹ 上一主題|下一主題