用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒 ...
樓主: wife
go

家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒 [複製鏈接]

Re: 家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒

你完全講中晒我地的辛酸...
我有一個小朋友,平時比較活躍,
咁我放學好老實咁同家長講,
佢今日唔乖呀,成日攪人.....
點知個家長就去主任求投訴,
話我label佢個仔,
個家長唔接受自己個仔唔乖,
你地認為對個小朋友好咩....

Re: 家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒

而家D小朋友好聰明, 佢地知道就算做咗D曵野, 老師都唔可以點對佢, 甚至有D小朋友會打老師, 連大肚的老師都打, 試過有同事俾小朋友用鉛筆插, 而家手臂都有個黑點, 永遠唔會甩, 老師真係啞子食黃蓮, 有苦自己知  :cry:

你都係幼稚園老師?

我係文職.

yorkshire 寫道:
你都係幼稚園老師?

莎也加 寫道:
而家D小朋友好聰明, 佢地知道就算做咗D曵野, 老師都唔可以點對佢, 甚至有D小朋友會打老師, 連大肚的老師都打, 試過有同事俾小朋友用鉛筆插, 而家手臂都有個黑點, 永遠唔會甩, 老師真係啞子食黃蓮, 有苦自己知  :cry:

係呀,,我之前都試過,,
個家長見我個樣後生就信唔過我,,
明明我無鬧佢個仔,,剩係問佢個仔點解要整人呀,,
點知佢個仔就同阿媽講我鬧佢,,
而呢個小朋友自此就會知道我係唔可以對佢點...
都幾無奈架,,
我其實都係想教好個小朋友,,但個家長係唔想你教囉...

絕對同意妳所講

莎也加 寫道:
做幼師其實唔係一般人想像中咁簡單, 又要捱得, 又要忍得, 工作時間長, 小朋友越來越難教, 家長越來越多無理要求, 上司畀嘅壓力又越來越大.

而家教小朋友, 莫講話打, 連大聲D鬧都唔得, 呢D咁嘅事我相信冇咩可能發生, 又要照顧又要教學, 邊有時間做咁多小動作.

有時家長亦經常錯誤引導, 最常聽到的是: 你唔聽話呀! 老師鬧架/老師打架! 唉....唔該家長唔好屈老師, 老師冇打冇鬧, 但係家長講得多, 小朋友就會當真.

以笑臉迎接每一天 , 以信心去對抗逆境  ^0^
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
因為愛,學會珍惜.因為愛,學會不捨.因為愛,你要學會放下.
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

總之lee行越來越難做, 打算入行真係要三思(真係有感而發)  
後生的老師還有機會轉行, 趁後生試下做第二D工作, 做得耐年資深的要轉行真係難過登天!

係 , 我都叫我 d 朋友 , 入行真係要諗清楚先至好入 , 而家做得真係好辛苦

莎也加 寫道:
總之lee行越來越難做, 打算入行真係要三思(真係有感而發)  
後生的老師還有幾會轉行, 趁後生試下做第二D工作, 做得耐年資深的要轉行真係難過登天!
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

莎也加 寫道:
後生的老師還有機會轉行, 趁後生試下做第二D工作, 做得耐年資深的要轉行真係難過登天!

你...講中晒好多人o既心聲...

係 , 講得好中

1仔 寫道:
[quote]
莎也加 寫道:

你...講中晒好多人o既心聲... [/quote]

hinhinandy 寫道:
係 , 講得好中

我就正正是處於進退2難之間...

而家仲要讀CE, 有家庭子女的, 除了應付工作, 還要應付返學, 功課, 考試, 邊有咁好精力?  

莎也加 寫道:
而家仲要讀CE, 有家庭子女的, 除了應付工作, 還要應付返學, 功課, 考試, 邊有咁好精力?  

CE??就黎學位化添啦...
乜都係假O既,,,
講真,,做呢行最難係應付家長...

係! 教家長仲難過教小朋友!

1仔 寫道:

我都係

1仔 寫道:
[quote]
hinhinandy 寫道:
係 , 講得好中

我就正正是處於進退2難之間...[/quote]

哈~~~~同意

莎也加 寫道:

[quote]
1仔 寫道:
[/quote]

其實我都好想有家長入來,
唔好剩係我地講,
家長有咩問題,意見,直接同我地分享...
我覺得最緊要唔好估估下~~~

莎也加 寫道:

有時明明自己係想教好個小朋友,,
但當有呢d麻煩o既家長時,,
你唯有就係...唔理個小朋友,,
唔係可以點呢??

yorkshire 寫道:
其實我都好想有家長入來,
唔好剩係我地講,
家長有咩問題,意見,直接同我地分享...
我覺得最緊要唔好估估下~~~

都岩丫,,
講真,,我地雖然係老師,,
但我地都一樣有仔女,,
我地一樣有父母,,家長o既心態,,
最緊要係...互相信任,,
就係因為自己係教師,,
我先會更加信任仔女o既班主任!

換句話說, 係因為家長唔接受而令老師被迫放棄個小朋友!

但係本著良心真係做唔出, 無奈! :cry:

1仔 寫道:
有時明明自己係想教好個小朋友,,
但當有呢d麻煩o既家長時,,
你唯有就係...唔理個小朋友,,
唔係可以點呢??
‹ 上一主題|下一主題