用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有人已收到kv入學信
樓主: stepanie
go

有沒有人已收到kv入學信 [複製鏈接]

Re: 有沒有人已收到kv入學信

嘩~咁kv真係好抵讀呀,口啤又好學費又唔太貴...希望收到好消息!:
alisoncheung 寫道:
學費而家收緊HKD24770一年, 冇雜費, 但有書本,校服 同書包, 茶點自己帶.

自己帶茶點會唔會麻煩d呢?? 水又用不用自己帶呢??

請各位家長放鬆d, 唔好俾自己太大perssure呀!

好多謝各位媽咪嘅回應,我想了一想都係交定令一間學校的留位費做後備 : 萬一........ 都重有一間,祝大家好運,小朋友可以入到kv做同學仔     

如果大家收到信後得唔得都報料   

大家放鬆D...希望在明天..

mui mui,
希望小V可以同Jas成功入讀 & 同一班就更好   

我報得2間,如果2間都唔收
到時唔知點好呢     

see many parents are nervous on the result! wish all good luck..

for 學劵制, it is both benefit to parents and school... KV's school fee is around HKD 24,000, why not follow the "trend"?

[quote]
midmid 寫道:
各位媽咪,

我今早已經膽粗粗鼓起勇氣打去kv問, 佢地話會今個月底先寄信通知. 另我仲問佢地會唔會調整學費去配合學劵制使學生與家長受惠, 並提議將超出的學費加落雜費度;但佢地已用好肯定的語氣話唔會, 因為全年學費已高過教統局學劵制的上限. 唉...咁又係, kv都唔憂收生問題, 使咩受教統局所限呢!

哎! 宜家做父母真係困難, 你地都好呀,只係擔心收唔收都有希望,我個仔就全完冇希望啦, 佢果日唔知做乜 一入到課見到個interviewer就扭計,唔肯行過去,仲瞓咗係個地到,不停咸好似顛咗咁,所以佢乜都冇考過就走咗啦..... 當我同佢出咗個門口佢就正常番晒! 而我就好失望,真係好down      ! 佢之前in咗咁多間都唔係咁,只係有小小扭但從來都唔會咸架, 我真係估唔到會咁架!雖然其他人安慰我話可能係亞仔想自己簡學校呢,到而都成個星期我仲係好唔開心呀! 

bigbighei,

我咪又係,之前呀仔見三間荃灣區學校(區內都算多人爭果隻),三間都掂晒,但果日一見KV就發癲,好似啞左咁,加上佢又感冒...最後,應該都係蕉左傢喇!唉~~~~

之前我都仲係好唔開心傢,如果平日佢本身都唔多掂o既就話唧,佐就偏偏o向KV先出事...唉,唯有講句冇緣...但心底都希望會有神蹟出現。
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

bigbighei,

唔好唔開心啦!小朋友o既野係好難預料,我個女 in SC 時都唔願出聲.(佢平時好active,又唔怕同陌生人講野,不知幾好口,就因為遇到某o的interviewer,所以........ah,註定.)

其實我都相信小朋友入邊間及行邊條路,已一早註定,但我地做父母當然想盡量配合,希望入到心儀學校,行條好路,我都係咁,所以有時會好唔開心及有壓力.

不過如果你抽返個身出來睇件事,就會開心o的,因好學校唔只一間,你朋友講得o岩,可能係亞仔悉自己簡學校呢,唔使你擔心.

希望你開心番啦!

bigbighei 寫道:
哎! 宜家做父母真係困難, 你地都好呀,只係擔心收唔收都有希望,我個仔就全完冇希望啦, 佢果日唔知做乜 一入到課見到個interviewer就扭計,唔肯行過去,仲瞓咗係個地到,不停咸好似顛咗咁,所以佢乜都冇考過就走咗啦..... 當我同佢出咗個門口佢就正常番晒! 而我就好失望,真係好down      ! 佢之前in咗咁多間都唔係咁,只係有小小扭但從來都唔會咸架, 我真係估唔到會咁架!雖然其他人安慰我話可能係亞仔想自己簡學校呢,到而都成個星期我仲係好唔開心呀! 

Hello andykwan ,

因為kv全年既學費係$24,700, 已超出$24,000上限. 而就算佢肯調整至配合教統局所定既上限, 但若果kv唔肯提供師資資料與經營數據俾教統局審批既話, 都唔會得到學劵資助的.

好多謝你地呀!個心真係好咗無咁嗡...!可能係因為無乜人可以講啦,屋企人會覺得我之前做得太多,太過份,太過緊張....! 因為我之前比咗好多course 佢上, 仲請多咗個媬姆嚟日日同佢用唔同語言玩,都係希望佢interveiw會好d, 但而家佢in 成咁,個個都話我晒錢....仲同我姪女比,佢乜都冇做過都可以入到kv....好似我自己攞嚟咁! 所以先會咁唔開心啫!好多謝各位比我"呻"吓!!  

我問了老師她說11月尾會有消息, 大家忍耐吓。我上年都是11月尾收到信。祝大家入到

gary 媽
自己帶茶點不會麻煩,由她們自己選擇她們會好開心,日日可轉口味。不過冬季夏季要小心選,如冬季可選壽司,因夏季容易滋生細菌,可選餅乾蛋糕之類。老師都主張簡單唔好濕淋淋食物。水 - 只要帶一隻水杯,學校會提供水給小朋友。到K2時小朋友可背帶水壺回校,K1要帶水杯

簽名被屏蔽

雖然我小朋友interview時都是食了啞藥咁,心情亦同你們冇分別,但我覺得大家比d信心自己小朋友和各位家長可大家在此鼓勵吓大家直至知道消息為止     

bigbighei,

agree with chingchingb.ma, 唔好唔開心啦

chingchingb.ma 寫道:
bigbighei,

唔好唔開心啦!小朋友o既野係好難預料,我個女 in SC 時都唔願出聲.(佢平時好active,又唔怕同陌生人講野,不知幾好口,就因為遇到某o的interviewer,所以........ah,註定.)

其實我都相信小朋友入邊間及行邊條路,已一早註定,但我地做父母當然想盡量配合,希望入到心儀學校,行條好路,我都係咁,所以有時會好唔開心及有壓力.

不過如果你抽返個身出來睇件事,就會開心o的,因好學校唔只一間,你朋友講得o岩,可能係亞仔悉自己簡學校呢,唔使你擔心.

希望你開心番啦!

[quote]
[/quote]

Hi lulucns,

又見到你,我地所報o既幼稚園好似差不多,囡囡同樣Oct 2004.  

chingchingb.ma,

係呀! 我個囡12號, 你個囡幾號生日? 你都好似住將軍澳?

Hi bigbighei:
你唔使唔開心,你之前比?好多course 佢上係有用既,只係今次用唔到係kv interveiw?,你既付出唔會白費既。
好多謝你地呀!個心真係好?無咁嗡...!可能係因為無乜人可以講啦,屋企人會覺得我之前做得太多,太過份,太過緊張....! 因為我之前比?好多course 佢上, 仲請多?個媬姆?日日同佢用唔同語言玩,都係希望佢interveiw會好d, 但而家佢in 成咁,個個都話我晒錢....仲同我姪女比,佢乜都冇做過都可以入到kv....好似我自己??咁! 所以先會咁唔開心?!好多謝各位比我"呻"嚇!!  
‹ 上一主題|下一主題