用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報邊間學校好 ?? (大埔區)
樓主: boocat
go

報邊間學校好 ?? (大埔區) [複製鏈接]

Re: 報邊間學校好 ?? (大埔區)

要預約(參觀時間只有星期六,每次兩個family only)
東華三院方麗明幼兒院喺新街市(鄉事會街)附近.唧係大埔社區中心五樓.tel:26532932 間學校幾舊吓同唔夠大,好在有個天台比小朋友做運動.間學校好唔好我就唔知嘞!(其實我都好想知).之前我試過post過問人,不過都冇人回應
HeiYanLeung 寫道:
kaiyuima,

My daughter was born June 05, I also want go to St. paul. Are they need make appointment for visit?Where is 東華三院方麗明幼兒院?Is there Ok for child?
Pls help   

Hi,ashleyor
果日參觀阿校長話N1主要係學習自理,適應團體生活同玩.(我同老公都好認同).N2開始學習自製書本(書本有時候要小朋友幫手剪貼上去,校長話要令小朋友加深印象,增加趣味和學會珍惜).N3同N4就會有主題研習,發揮小朋友創意(呢個算係活動式呱!)
唔知有冇錯漏 如果你想清楚D,最好約個時間去參觀.校長會比我清楚好多咁回答你.
仲有你阿女喺八月份出世乜可以報名咩?因為果日校長話交form時最小要2O個月喎!(交form deadline係二月尾)但你阿女未夠,唔知得唔得呢? 你最好問吓好D.

Hi, boocat
如果阿仔返學嘅話,我老公會車佢出去,唔使我煩.   
講真我同老公都好鐘意教育學院果間,不過阿仔就唔多鐘意(兩次都喊)唉!讀唔讀到都隨緣啦!
東華三院學費好平,如果全日都係二千零.如果穩定式暫托仲平(可以半曰)

kaiyuima,

唔該晒!係咪打電話可以約時間參觀呢?到時係咪可以問校長問題?我個囡剛剛在2月夠20個月,但因為現在有本地師奶湊,就想讀半年幼兒班,到3歲入讀n1,唔知st. paul可以嗎?你有無意見提供一下呢?
kaiyuima 寫道:
要預約(參觀時間只有星期六,每次兩個family only)
東華三院方麗明幼兒院喺新街市(鄉事會街)附近.唧係大埔社區中心五樓.tel:26532932 間學校幾舊吓同唔夠大,好在有個天台比小朋友做運動.間學校好唔好我就唔知嘞!(其實我都好想知).之前我試過post過問人,不過都冇人回應 [quote]
kaiyuima,

My daughter was born June 05, I also want go to St. paul. Are they need make appointment for visit?Where is 東華三院方麗明幼兒院?Is there Ok for child?
Pls help   
[/quote]

版主

boocat 寫道:
23/11 開始返英藝playgroup

你返星期幾呀?? 我都諗緊比女女去玩呀!

你而家留左英藝咩班呀??? 好似話如果要去國際班就一定要全日係咪呀??

版主

Hi kaiyuima:
Thank you晒你報料, 好鬼details 呀 你問個間東華三院無人答你, 我估係因為好小人報呀, 因為我之前都無咩聽人提個既...你住邊頭既村屋架??

HeiyanLeung:
Hello   我囡囡都係6月架, 你囡囡幾多號架?? 我個係11號 我心儀都係St.Pual 呀, 不過最衰仲未可以交表啦, 交左表仲要等出年先知result, 真係好耐呀!!!! :cry: eee 你有2個女女架?? 另外果個係夠3歲?? 3歲應該讀K1 或者N2 架啦!

Ashleyor:
我想問下你囡囡係8月出世, 而家應該係15個月, 係咪你交form 去 St. pual 已經收左你張form架啦??? 我之前打去佢話未夠歲唔比我交表既     我有朋友而家都係St. paul 讀緊, 個comment 係學校教得好好, 唔死板, 小朋友會好開心!

mama1210

我暫時報0左逄星期四 (2-3:30pm), 每次交4堂學費 ($500) 幾經濟啦(唔係太平亦唔係好貴)

剛剛交0左 07-08年度 n1 報名表, 等阿仔返0下playgroup 感覺ok 先決定交留位費 ($600) 會在第一個月學費扣除
校長話主流班 (中文/英文/普通話)上午班 & 國際班會full d, n1 共有4班, 間學校近屋企就放便小朋友上學

有興趣就去玩0下啦

kaiyuima

最新消息 !!!!

今早我朋友打去問安基司n1的情況, 學校在滌濤山開新校舍, 12月頭開始可以問明年n1學位, 方便你家嗎 ???

詳情要打去問, 唔知可唔可以幫到你呢 !!!

Hi mama1210,

我個囡係26號,細十幾日,但係得1個囡,我意思係等佢讀半年幼兒班,之後先讀k1(n1),因驚佢細易受感染病毒.  我想問一下你英藝有playgroup嗎?是不是4堂$500?幾大可以報名呢?我只聽人講運頭塘協康會有playgroup,但要18個月才可報名兼排隊等位.可否提供資料呢?   
mama1210 寫道:
Hi kaiyuima:
Thank you晒你報料, 好鬼details 呀 你問個間東華三院無人答你, 我估係因為好小人報呀, 因為我之前都無咩聽人提個既...你住邊頭既村屋架??

HeiyanLeung:
Hello   我囡囡都係6月架, 你囡囡幾多號架?? 我個係11號 我心儀都係St.Pual 呀, 不過最衰仲未可以交表啦, 交左表仲要等出年先知result, 真係好耐呀!!!! :cry: eee 你有2個女女架?? 另外果個係夠3歲?? 3歲應該讀K1 或者N2 架啦!

Ashleyor:
我想問下你囡囡係8月出世, 而家應該係15個月, 係咪你交form 去 St. pual 已經收左你張form架啦??? 我之前打去佢話未夠歲唔比我交表既     我有朋友而家都係St. paul 讀緊, 個comment 係學校教得好好, 唔死板, 小朋友會好開心!

Hi mama1210
我係住喺汀角路嘅詹屋村嫁!

boocat
多謝你嘅報料先.我屋企最近就喺教育學院啦!(都喺要揸車)
第二近就係大埔中心同大埔墟.滌濤山太隔涉啦!我諗住揀學校都揾返非牟利果D,可以幫補下.所以私校都唔考慮住.Anyway,thanks a lot!    

Hi heiyanleung,
你個女15個月大,你係諗住出年八月比佢讀幼兒園(N1)?但好多幼兒園都係足二十個月先可以報名(有D例外,如救世軍、私校)但一定要足兩歲先可入讀(社署規定).
你諗住比佢讀半年N1嘅意思喺幾時讀?喺O7年8月定喺O
8年先俾佢插班讀呢?
另外你問st.paul係唔係要預約參觀?-----是
                            係唔係可以問校長問題(參觀時)--當然可以
(但st.paul報名時一定要足二十個月.唧是出年二月尾果時)你個女好似未足喎!再加埋佢冇得插班.我諗你要揾過第=間穩陣D好!)

版主

boocat 寫道:
mama1210

我暫時報0左逄星期四 (2-3:30pm), 每次交4堂學費 ($500) 幾經濟啦(唔係太平亦唔係好貴)

剛剛交0左 07-08年度 n1 報名表, 等阿仔返0下playgroup 感覺ok 先決定交留位費 ($600) 會在第一個月學費扣除
校長話主流班 (中文/英文/普通話)上午班 & 國際班會full d, n1 共有4班, 間學校近屋企就放便小朋友上學

有興趣就去玩0下啦

你係咪全職媽咪黎架?? 我要番工未必就到星期四上堂, 仲想同你一齊見下面又上堂添hehe........國際班我都聽講幾多人報, 我個朋友而家讀緊....佢話好攪笑....而家佢個女有2本手冊, 一本係主流班一本係國際班架...kakakak 佢話樣樣都有2樣, 好攪野 kakakaa

你話安基司...佢地好似用左以前自然教育幼稚園個校舍, 佢地個校舍都幾正架....不過交通真係麻麻地囉.... :-|

版主

Hi mama1210,

我個囡係26號,細十幾日,但係得1個囡,我意思係等佢讀半年幼兒班,之後先讀k1(n1),因驚佢細易受感染病毒.  我想問一下你英藝有playgroup嗎?是不是4堂$500?幾大可以報名呢?我只聽人講運頭塘協康會有playgroup,但要18個月才可報名兼排隊等位.可否提供資料呢?   

ic..ic......因為我地既女女都係6月, 照計數係出年07年9月就可以番N1 (夠2歲啦麻) 要去到08年9月先會升去K1 or N2 架! 如果你想佢只讀半年既幼兒班, 姐係要安排佢08年一月入學, 就可以讀半年N1 然後到08年9月升 K1 or N2架啦!!! (希望我無寫錯啦       )

岩岩boocat 有講呀...英藝個playgroup 係$500 呀, 你係咪全職湊架?? 如果係...你都可以join喎....至於協康...我個女一歲已經開始排, 排到而家都未有位呀   

版主

kaiyuima 寫道:
Hi mama1210
我係住喺汀角路嘅詹屋村嫁!

ic...ic......我都係村屋 mami 不過就係康樂園個頭既...hehe.....

你頭先講...st. paul. 乜係20個月唔係歲半咩.....    等我仲mark 晒月曆提自己交表添....水囉....睇黎真係無咩機會.........你呢...你心儀邊間話??

Mama1210
我心儀嘅有教育學院同st.paul.但我諗機會好微.但出年三月我就會比佢讀東華三院先(剛足兩歲).因為要插班同非牟利,所以冇得揀.
另一方面,我都幫阿仔報咗英藝嘅playgroup.由12月2号開始,逢星期六11:30---13:00.因為10:00---11:30full晒!
你去唔去玩呀?

Hi kaiyuima,

我個女已17個月大(05年6月),所以到明年2月就剛好20個月報名,我想睇下會唔會有插班在08年1or2月,讀半年幼班(半日). 寶湖宣導好似得全日讀,又唔知幾時要報名及需要什麼資格?

HeiYanLeung

Hello 我係boocat
我都有去寶湖宣道問, 佢0地只有全日 ($25xx) 現在可以報名, 同時已經開始interview , 小朋友半歲就可以報名

mama1210

對!! 我是全職媽媽 (24小時服務)
正因為我是全職, 所以返平日playgroup, 留番d位比在職家庭上星期六, 好傻 hehehe

mama1210,kaiyuima

你兩位都是住村屋, 我同你0地隔好遠....
我是住係八號花園對面
‹ 上一主題|下一主題