用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角衞理堂幼兒園 Interveiw
樓主: NathanMaMa
go

北角衞理堂幼兒園 Interveiw [複製鏈接]

Re: 北角

annamjyeung,

Is the tuition at Creative higher than Lingnan?  that's why Dr. Chiu likes students to study at Creative more?  just my guess...    
HELLO!

阿囡25/11interview衛理堂n1.

不過佢至岩岩一歲, 都唔知可以in D咩野

fatping1 寫道:
annamjyeung,

Is the tuition at Creative higher than Lingnan?  that's why Dr. Chiu likes students to study at Creative more?  just my guess...    

I think they're more or less the same which are around $2XXX.

呢位dr. chiu係好多學校都有做校監架. 我就覺得佢未必係每間學校都咁有影響力, 因為有時學校有成十幾個校監的. 學校搵佢做都因為佢係教育方面有d名啩.如果佢間間都要做佢都未必應付到.
我唔揀領南係因為佢環境同老師同管理都唔掂.(之前我寄申請信去佢話收唔到, 我第2次打去佢又話搵到)
衛理堂係差在迫d, 不過都乾淨. 之但係相對d家長好似....個日我見幾個都.....

蘇浙 和 衛理堂 比較怎樣?  蘇浙是普通話教。

我都覺得有D家長好似....不過我都會比個女讀﹐但我會留意多D佢返左學既情形。嶺南就應該無呢D問題﹐因為好遠。

nibikalea 寫道:
衛理堂係差在迫d, 不過都乾淨. 之但係相對d家長好似....個日我見幾個都.....

衛理堂d家長有什麼問題呀?

ivyscyip 寫道:
我都覺得有D家長好似....不過我都會比個女讀﹐但我會留意多D佢返左學既情形。嶺南就應該無呢D問題﹐因為好遠。

[quote]
[/quote]
HELLO!

咁究竟衛理堂同蘇浙邊間好呢?

點解之前有好多人話嶺南好?

好煩呀!

我都想問下 , 衛理堂 d 家長有咩問題呀 ???

[quote]
[/quote]
以笑臉迎接每一天 , 以信心去對抗逆境  ^0^
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
因為愛,學會珍惜.因為愛,學會不捨.因為愛,你要學會放下.
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

其實最緊要係學校環境同老師都好既話就 ok 啦  , 其他家長係點都唔重要囉 ^^
以笑臉迎接每一天 , 以信心去對抗逆境  ^0^
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
因為愛,學會珍惜.因為愛,學會不捨.因為愛,你要學會放下.
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

無乜野﹐之不過有幾個好似D新移民。不過我聽過朋友個姪仔係衛理堂讀K1﹐跟住有一日返黎講粗口﹐因為係學校聽到D同學禁講。我覺得好難避免呢個情形﹐每間學校一定可能有D﹐為有自己睇緊D。

唔好誤會﹗我覺得衛理堂係一間好好既學校﹗

我都想問下, 蘇淅幼稚園是的私立學校or 非牟利??   謝    
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

我同意, 點樣

ivyscyip,

請問你小朋友讀下午定下午班?我囡囡會讀上午, 唔知出年有冇機會見?

nikibalea,

我囡囡都會讀上午,不過囡囡係12月出世﹐所以會08年1月先插班。

ivyscyip,

請問你小朋友讀下午定下午班?我囡囡會讀上午, 唔知出年有冇機會見?

我走個時都係﹐有個亞婆同亞媽抱住小朋友唔排隊就係咁迫入lift﹐仲要有人出都唔肯出左lift先等人地可以行出去。

等lift時又有家長抱住小朋友唔排隊就係咁迫入lift.

ivyscyip,

我認得你囡囡。我哋係衛理堂開放日在天台遊樂場傾談過? 我囝囝大你女一個月,你還記得嗎?

我囝囝11/18 去衛理堂Interview. 即時收咗。今次Interview 形式有變, 可能當日係註册日, 老師很忙, 所以變成直接見院長, 後由她詳細介紹學校的情況。

我囝讀下午班, 無機會做同學仔添。聽其他媽媽講上午班已Full。想讀都要waiting list啦。

非常同意。    

[quote]
我同意, 點樣

唔洗re-apply. 可以直升。我囝K1想讀全日, 就要再講比學校聽。

我想問下如果讀衛理堂N1係咪下年唔洗再考過K1﹐可以直升﹖我個女要08年1月先入N1 (已收)﹐所以我想知下年呢個時間洗唔洗再報K1﹐因為佢個陣時都未返學。

我記得﹗北宣人係咪﹖

你個仔係咪都係1月先入學﹖如果12月入學﹐咪返一陣又放假﹖

NathanMaMa 寫道:
ivyscyip,

我認得你囡囡。我哋係衛理堂開放日在天台遊樂場傾談過? 我囝囝大你女一個月,你還記得嗎?

我囝囝11/18 去衛理堂Interview. 即時收咗。今次Interview 形式有變, 可能當日係註册日, 老師很忙, 所以變成直接見院長, 後由她詳細介紹學校的情況。

我囝讀下午班, 無機會做同學仔添。聽其他媽媽講上午班已Full。想讀都要waiting list啦。

‹ 上一主題|下一主題