用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 第一次中默就................
樓主: 軍曹媽咪
go

第一次中默就................ [複製鏈接]

Re: 第一次中默就................

一年級默書都唔會太深啦! 起碼都會係課文內, 有得讀. 我仔舊年一開波中默就要背, 都好, 咪自己背完自己默咯, 可以不假手於我. 但今年中, 英默都有課外, 重要成段, 根本無得溫, 係靠平日睇多d書認下字, 所以而家派返黎見到有90分以上我都好滿意啦!

我女間學校,中默有課文,又有課外,if 課文arm晒,課外唔arm都無100分 .唉!一年級咋大佬,你想d細佬識幾多字呀!!(我都係想借個位呻

呀仔一年級, 上星期已經要中文背默啦!

中秋節, 看月亮.
月亮圓又大,
高高掛天上.
中秋節, 吃月餅.
月餅甜又香,
吃著月餅看月亮.

Dear MRsslui,

My daughter has both Chinese and English dictations every week. For English, it is vocabularies and sentences in the text book. Same for Chinese but also includes characters that are not within the dictation area. Hence, it's almost impossible to get full or high marks in Chinese dictation, she got 70-80. My daughter is doing good in English dictation, she scores 80 - 95.

I'm not sure what mark is regarded as high. Of course, 100 should be full mark and the teacher said 60 is a pass mark. I have no idea what marks other children scored in her class. Perhaps most of the children score above 90? God knows!?

Cheers, Lelia

我同個仔講, 默書目標係攞100分,因為默書既字佢係應該要識,吾係為左默書先記住點寫, 點串,就算無默書,都要識。 100分只係比佢一個目標, 如果盡全力, 應該都吾會太差。

As same as your case, 我呀仔可能同你仔仔一間學校.

cczzko 寫道:

中秋節, 看月亮.
月亮圓又大,
高高掛天上.
中秋節, 吃月餅.
月餅甜又香,
吃著月餅看月亮.

係呀!我地囝囝係讀同一間學校ga :wink:
carcar123 寫道:
Same as you, 我呀仔可能同你仔仔一間學校.

[quote]
cczzko 寫道:

中秋節, 看月亮.
月亮圓又大,
高高掛天上.
中秋節, 吃月餅.
月餅甜又香,
吃著月餅看月亮.

[/quote]

醒目開學勳章 王國長老

我女女中默有默課文, and趣味默書--每次會預先通知唔同主題, 小朋友要自己想&默, 第一次係日字部既字, 上星期係學校設施--好在我女女幼稚園中文學得深, 唔係就慘喇, 都唔知唸咩字好.........
英默就一次十個生字.....嘩, 次次都教到嘔血呀...

哇!! 一年班要背默咁長課文都幾花時間溫.

cczzko 寫道:

中秋節, 看月亮.
月亮圓又大,
高高掛天上.
中秋節, 吃月餅.
月餅甜又香,
吃著月餅看月亮.

好恐怖!其他功課&課程又如何?
不如pm話我知係邊間"勁"校.......我囡明年讀小一啦!
我唔想這樣...............
thanks all mum

G-ma,

其實上次英文默書, 只是9句句子, 唔算太深。
e.g.
1)  Good Morning to you
2)  Good Afternoon, Ben.
3)  Hello, My name is Sally.
4)  Hi, Peter.
5)  How are you?
6)  I am fine, thank you.
7)  What is your name?
8)  Spell your name, please.
9)  You go to school.

小女兒的學校只不過是一間好普通的活動教學學校。
有好多人話淺呢!!
大家請俾意見!!

醒目開學勳章

我個仔今年都係小一,英文無默書,無測驗。
中文就開學到依家共默佐2次書,一次讀默全課,一次背默全課再加: 中文數字一至十 。

下面係背默全課第四課內容:
+++++++++++++++++++++++++++++++
第四課   誰會飛

誰會飛?
鳥會飛。
鳥兒怎樣飛?
飛上藍天像飛機。

誰會游?
魚會游。
魚兒怎樣游?
搖搖尾巴點點頭。

誰會爬?
蟲會爬。
一步一步慢慢爬,
爬上綠葉睡覺啦。

+++++++++++++++++++++++++++++

各位,你地覺得深唔深?

Hello.

我覺得程度合適,我仔仔都是差不多.請問你仔仔讀那一間小

Dear Fatty,

For a piece like this, I think my daughter would need at least a week for revision. Although there are some repeated characters, it is still too much for a P.1 child.
As I've mentioned before, my daughter has both Chinese and English dictation every week. Your example given is somewhat similar to hers but shorter paragraphs, like six sentences.
Three of us are trying hard to cope with the school's traditional weekly dictation for both subjects!

Fatty 寫道:
我個仔今年都係小一,英文無默書,無測驗。
中文就開學到依家共默佐2次書,一次讀默全課,一次背默全課再加: 中文數字一至十 。

下面係背默全課第四課內容:
+++++++++++++++++++++++++++++++
第四課   誰會飛

誰會飛?
鳥會飛。
鳥兒怎樣飛?
飛上藍天像飛機。

誰會游?
魚會游。
魚兒怎樣游?
搖搖尾巴點點頭。

誰會爬?
蟲會爬。
一步一步慢慢爬,
爬上綠葉睡覺啦。

+++++++++++++++++++++++++++++

各位,你地覺得深唔深?

Dear Fatty,

嘩...! 你仲'杰'!
真係天外有天, 我

Dear G-ma,

I reckon your example quoted example is reasonable - not too hard and not too simple. It's similar to my daughter's first English dictation. The past week is about the school and the area covers sentences like:
She is our monitor.
He is my class teacher.
Emma is my classmate
Ben is our group leader.
etc.

This week, they learn stationery which includes sentences like:
She has one pencil case, three crayons and one water bottle.
They have two erasers.
etc.  

醒目開學勳章

各位,

我個仔讀緊陳守仁小學。
佢幼稚園從未默過書,初初亦都唔太知咩叫背默,而且佢中文水準亦唔高,因為幼稚園係以英文為主,所以對仔仔來講, D中文字太深,又多筆畫,好容易寫錯(識背唔識寫)。

不過,相對來講,升上小一後,中文學識佐好多字,同造短句。

醒目開學勳章

cczzko,

請問你小朋友讀邊間小學?

Wow! cczzko,

我姪女都係要背默呢課文呀!!      

G-Ma 寫道:
哇!! 一年班要背默咁長課文都幾花時間溫.

[quote]
cczzko 寫道:

中秋節, 看月亮.
月亮圓又大,
高高掛天上.
中秋節, 吃月餅.
月餅甜又香,
吃著月餅看月亮.

[/quote]

記得我自己小一第一課:
山, 高山, 高高的山.

第二課:
海, 大海, 大大的海.

第三課:
藍的天, 白的海, 天和海, 分不開.

宜家亞女第一課:
我的家, 有爸爸, 有媽媽.
我像爸爸, 還是像媽媽?
我像媽媽嘴巴小,
我像爸爸腳板大.
雖然我沒有門牙,
一看便知是一家.

‹ 上一主題|下一主題