用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾
樓主: Huisys
go

2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

早晨呀!  各位mama,

報到啦!!

我都報到喇。

hs

我都吾知喎,乜有嘢要return嫁咩?

Huisys 寫道:
有冇報左校際音樂節ge mami可以話比我知:究竟我地填果張黃色form底部果張return slip派返比我地未???係學校派比我地定係要去左HKSMSA先會return返黎呀???

hi Huisys,

報到! 你所講的黃色form底部果張return slip是會由學校派返比我們的, 要自己keep 住, 到比賽當日要帶去確認的, 不過以我經驗是無人會check 的. (起碼已往兩年也是一樣)   

Wow!  The 2nd serial!  Very hot topic it is!       
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

HI, hs, 各位

報到先

Good afternoon, 我都來報到 !

Hs, 關於旅行, 參加的家長跟小朋友一同回程到學校, 然後小朋友自己搭校車放學返屋企?? 咁咪好奇怪!??
即係要寫定手冊通知學校了.

希望當天能夠認識你們各位啦.

jenk

報到!

係喎﹐咁咪大部份人都要寫手冊通知?!

Jenk 寫道:

Hs, 關於旅行, 參加的家長跟小朋友一同回程到學校, 然後小朋友自己搭校車放學返屋企?? 咁咪好奇怪!??

jenk

吓, 0麥唔係家長同小朋友一齊乘校巴回校然後各自回家??    
0甘係唔係要通知學校自己家長接回家0架?? 好confuse 啦!!  

Hi all KTS mummy,

好耐無上黎, 等我都報到先!!

好耐無見啦!!  Welcome back.       
又見到隻龍貓仔蹦蹦跳.  阿仔搭校巴仲有沒有無舒服呀??

yaumama 寫道:

Hi Leona01,

我諗你記左第二個囝囝, 我個囡無搭校巴架!  

嘻嘻, 剛醒起啦    傻哩(Sorry), 傻哩..

0甘問候囡囡啦!!!     

yaumama 寫道:
Hi Leona01,

我諗你記左第二個囝囝, 我個囡無搭校巴架!  

哇,真係好耐冇見喇yaumama,呢排忙緊d咩呀??囡囡近排點呀??做野快返少少未??

yaumama 寫道:

各位靚媽咪, 妳哋好!!!

等埋我呀, [size=x-large]到!

L01,

assume我地

hi,

我地都好期待當日見到各位新朋友~~

Jenk 寫道:

jenk

gigi2,

多謝,多謝~~~得閒多d上黎指點

hi MyJade,

唔該哂你~~~即係而家仲未派返呀可???
我因為遲左一日先交(其實我準時擺左係呀仔書包的,不過佢唔記得

kc 一次過出緊兩隻大牙同一對門牙, 痛到佢喊左出嚟呀! 所以我今日返學校拎湯通粉俾kc.  重見到好多小朋友呀, 佢哋真係好掂! 要贊下先得呀!!!  

12:25pm學鐘響完, 我伸個頭入班房, 嘩!  突然成班一齊叫我 "ee", 未嚟俾反應, 第二句就嚟問"妳搵邊個呀?" 我立即拍下自己個心口, 猛叫自己"唔駛驚, 唔駛驚"! 唔係怪佢哋, 怪自己心血少啫, 哈哈! 不過真係抵贊, 佢哋反應快不特止, 重好鬼有禮貌, 個個都識叫人噃!

重有, 我響1C班門口等囡囡其間, 有d小朋友已經食完, 拎飯盒出嚟掉, 嘩, 真係比以前我派飯嘅時候快左好多, 我好奇咁問: 你食完啦? 又快又叻? 食唔哂咩? 佢立即好有禮貌咁俾個飯盒我睇!  其他d小朋友六六逐逐出嚟, 佢哋好主動同我傾計, 重自動報上名來, 雖然佢哋唔知道噴到我成面都係飯同餸, 但我真係覺得佢哋好鬼得意呀, 好鬼可愛........

不過, 我就比較烏龍喇, 原來食飯時間, 家長係唔可以周圍走, 活動範圍只係得小食部, 重要1:00pm前全部離開.......我見d小朋友學園生活好開心, 有d唔舍得走架!!!!!

其實, 我哋家長真係唔好太擔心佢哋係學校嘅適應能力同群體生活, 小朋友真係叻過我哋好多........個人認為家長應該返到屋企盡量同小朋友傾多d計, 了解囝囝囡囡多d, 其實佢哋真係好想同父母分享佢哋係學校嘅點滴, 睇到佢哋成口飯噴過嚟就知道得好清楚啦, 哈!哈!哈!哈......     
‹ 上一主題|下一主題