用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各07入小一的家長,你地是否同我一樣?
樓主: bebe_c
go

各07入小一的家長,你地是否同我一樣? [複製鏈接]

王國長老

Re: 各07入小一的家長,你地是否同我一樣?

bebe_c 寫道:
小兒正是今年選小一,一向都立心比佢讀直資或私立,已報左七八間,心想大包圍安全d,但有四間已經知唔收,問心亞仔的面試真係唔差(唔好唔會,唔係讚個仔),但結果卻屢叫我心痛,就連視為入梗的都唔收,真係好心痛,又怕,怕最終一間都唔收,好無奈,究竟我可以點做,點可以把所有運氣比我的孩兒,若果個天要罰的請統統落在我一個人身上,包容愛戀我的孩兒讓他入到心中的學校......神呀! 請把所有的唔好都落到我身上吧............ :cry:  

我心情同妳一樣,好怕心儀學校唔收
我係同囡囡報優才做首選,但睇到妳地既經驗而家真係好擔心囡囡入唔到...

edea,

唔係嚇你,優才唔易入,因為佢收好多自己友

edea 寫道:
[quote]
bebe_c 寫道:
小兒正是今年選小一,一向都立心比佢讀直資或私立,已報左七八間,心想大包圍安全d,但有四間已經知唔收,問心亞仔的面試真係唔差(唔好唔會,唔係讚個仔),但結果卻屢叫我心痛,就連視為入梗的都唔收,真係好心痛,又怕,怕最終一間都唔收,好無奈,究竟我可以點做,點可以把所有運氣比我的孩兒,若果個天要罰的請統統落在我一個人身上,包容愛戀我的孩兒讓他入到心中的學校......神呀! 請把所有的唔好都落到我身上吧............ :cry:  

我心情同妳一樣,好怕心儀學校唔收
我係同囡囡報優才做首選,但睇到妳地既經驗而家真係好擔心囡囡入唔到...

[/quote]

bebe_c 寫道:
edea,

Yes.  Have you applied for TSL and CKY?  They are very very popular!!  Heard that it is easy to be accepted by Kowloon Tong Primary, they accept many, basically look at the parents' background!

TSL and CKY are both very very popular and difficult too.  KLN Tong is easier because many parents take it as "spare"

Hi  思樂媽媽

Pls check yr pm. Thanks!

[quote]
bebe_c 寫道:

[quote]
請問什麼自己友?首先,我是優才家長,我絕對唔係自己友。照我所知,BK網上的所以優才家長(包括準家長),全部也是自己考入去的。另外我知道有優才家長的子女,今年想考優才也只是waiting list。

Sorry!我只是想說句公道說話,如有得罪的地方,請見諒!

希望天有眼LA...
Charlotte_mom 寫道:
思樂媽咪
hey, 咁你又慘d既......
我都叩門得好淒涼架, 你知啦, 平時家長無機會入學校(我都想搏下見到校長架....), 咁就要自己搵機會, 返學前, 放學後, 迎新日, 家長夜....你知嗎, 我試過parents night搏大霧入去, 坐足成晚, 散場拎埋封信去見校長, 弊在校長要送客, 同我講左唔夠5句說話....又試過小一迎新日去, 人地個個都開開心心, 我就好似隻遊魂野鬼咁匿埋一邊等校長/副校, 結果企左成個鐘都遇唔到, 慘慘咁擺低封信o係校務處(身邊家長個個交註冊文件).....
哎, 唸起都想喊啊! 果時我都唔敢同人講我去學校(包括我老公), 怕如果最後唔得仲瘀
所以, 你都要努力啊

dabbycheung,

唔好咁客套, 其實所有bk人都希望將自己所知的同別人分享姐....也許我認識的和你唔同,事實上我身邊認識的有5個小朋友,有兄娣在讀,全部第一round收晒,所以我認為自己友優先...也許不是, 但事實上致小我認識的是這樣

dabbycheung 寫道:
[quote]
bebe_c 寫道:

[quote]
請問什麼自己友?首先,我是優才家長,我絕對唔係自己友。照我所知,BK網上的所以優才家長(包括準家長),全部也是自己考入去的。另外我知道有優才家長的子女,今年想考優才也只是waiting list。

Sorry!我只是想說句公道說話,如有得罪的地方,請見諒!

bebe_c,

sorry!我誤會你意思,我以為你話既自己友=靠人事關係入。
有兄弟姊妹的確係優先處理,就算waiting list,入選機會都會比其他人大。

醒目開學勳章 王國長老

我女女同學都考到優才, 不過後來嫌遠無去(住香港區)
所以都唔一定收晒自己友既(唔好咁勞氣...講真邊間學校無丫....)

dabbycheung,

唔好咁客氣啦, 大家都係分享下意見姐

dabbycheung 寫道:
bebe_c,

sorry!我誤會你意思,我以為你話既自己友=靠人事關係入。
有兄弟姊妹的確係優先處理,就算waiting list,入選機會都會比其他人大。

bebe_c,

多謝你無怪我!

你唔好灰心呀,一定會有好學校收你個小朋友。

加油呀!

王國長老

王國長老

WYmom 寫道:
[quote]
bebe_c 寫道:
edea,

Yes.  Have you applied for TSL and CKY?  They are very very popular!!  Heard that it is easy to be accepted by Kowloon Tong Primary, they accept many, basically look at the parents' background![/quote]

以上都有,不過最期望係優才. :
因為我地主力已經放o係私校/直資身上, 而優才都係好多人爭, 點都要報多幾間,cky係次選.兩間都好難入,所以真係成日擔心,一日未知結果都好掛心,之前見有個會員post出黎話要relax下,我諗真係需要放鬆自己.

Hi Jannie,

你同我一樣, 優才waiting list 心情好差, 剛剛要交表抽獎前收到臻美電話, 安樂晒, 而家留咗位, 唔駛玩抽獎咁刺激啦!

same as me...GT waiting but I'm waiting for EC result :cry:

SAME SAME
GT waiting list.....waiting EC result...

如果EC OK, 一天光晒...
如果EC failed, 都幾頭痕....

Connie好心急吖..     
Ian  媽媽

BEBE_C
我暫時心儀EC,IN 咗的亦只有EC,因理念及基督教,同近屋企。
但IN完當日都好DOWN,好似IN得好差。
IN完后好驚就報咗GT,TSL
而家等INTERVIEW ,仲THINK緊報唔報DBSPD,因机会小及怕小兒太幸苦。
我嗰日見過你党得你个仔都好SMART 好醒呀
俾d心机
GOD BLESS U
IF ALL FAIL,FINAL I WILL BACK VSA

matthew_mama,

唉.....大家都係同一心情..............無奈, 憔急又物都幫唔到個仔.......我記得你都係in朱老師,佢好nice,應該係手鬆果種...我個仔,老實講我覺得佢唔差(真係唔係讚自己個仔)但係好似冇物運,in左幾間都唔得.......所以為有誠心求個天比個機會我的小朋友入到EC啦............

matthew_mama 寫道:
BEBE_C
我暫時心儀EC,IN 咗的亦只有EC,因理念及基督教,同近屋企。
但IN完當日都好DOWN,好似IN得好差。
IN完后好驚就報咗GT,TSL
而家等INTERVIEW ,仲THINK緊報唔報DBSPD,因机会小及怕小兒太幸苦。
我嗰日見過你党得你个仔都好SMART 好醒呀
俾d心机
GOD BLESS U
IF ALL FAIL,FINAL I WILL BACK VSA

bebe_c
希望在明天呀
但我党得朱老師好細个,hehe
‹ 上一主題|下一主題