用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救世軍大窩口幼兒園家長 ~ 請進
樓主: ccpig
go

救世軍大窩口幼兒園家長 ~ 請進 [複製鏈接]

Re: 救世軍大窩口幼兒園家長 ~ 請進

各位大窩口幼兒園的媽媽!我回來了!     
之前有嶲嶲b同你地,依家呢﹖我反而在仁濟的 topic 見到嶲嶲b,佢後來是否入左仁濟呀﹖

我都有去到visit 呀!不過係13/7,校長話係比家長去睇下平日學校的condition,我就覺得幾好呀!
當日除左睇到 d 小朋友上課模式外(有 n4 小朋友上小一班、又有英文分組學習...),我仲覺得 d 小朋友都好開心,課室秩序都唔錯,都幾有discipline添!
但我仔仔平時都比較active,希望到時都可以適應到啦!

開心豬 寫道:
我都有去到visit 呀!不過係13/7,校長話係比家長去睇下平日學校的condition,我就覺得幾好呀!
當日除左睇到 d 小朋友上課模式外(有 n4 小朋友上小一班、又有英文分組學習...),我仲覺得 d 小朋友都好開心,課室秩序都唔錯,都幾有discipline添!
但我仔仔平時都比較active,希望到時都可以適應到啦!

好緊張, 仔仔就來返學....

lovebbmom︰
我都好緊張呀!始終都係仔仔第一次返學!
但參觀完之後,我確實放心左好多,因為見到學校的小朋友個個都好有規小朋友也可以有矩,學得又開心!
希望將來我的小朋友也可以好似佢地咁啦!       

我想問下各位 mama 9月頭請唔請到假陪小朋友返學呀﹖

開心豬 寫道:
lovebbmom︰
我都好緊張呀!始終都係仔仔第一次返學!
但參觀完之後,我確實放心左好多,因為見到學校的小朋友個個都好有規小朋友也可以有矩,學得又開心!
希望將來我的小朋友也可以好似佢地咁啦!       

我想問下各位 mama 9月頭請唔請到假陪小朋友返學呀﹖

我諗都無問題掛....要開完家長日先知MUG 時間...
該用戶已被刪除

[quote]
Gladys爸爸&媽媽 寫道:
lovebbmom
係我呀!5/8家長會,我可能帶埋Gladys去呀!到時相認吧!
其實我都係做呢行的,所以無 須太擔心小朋友不能識應 :
開始時會返大概2個鐘,若小朋友OK無問題,2-3日後會加長時間到食飯,之後OK又加長時間

gladys爸爸&媽媽,開心豬, lovebbmom,

呢幾日好忙呀,冇時間上嚟 say Hi, 我想問吓你地會坐校車嗎??  上星期六校車打比我 d 車費勁貴呀!!     

ccpig,
我諗我同gladys爸爸&媽媽都係自己湊或

$400/月, 我知道荆冕堂都係 $270-$300/月

ccpig 寫道:
$400/月, 我知道荆冕堂都係 $270-$300/月

ccpig,
又好似幾貴....點解   

Hi, 大家好,
我GARY也是今年讀N1,到時大家是同學仔,請多多指教
其實看到這個TOPIC好耐,但無時間回應,現在看見Gladys爸爸&媽媽 的留言,想問下:
5/8都想帶GARY到學校,因為想他在正式返學前去多幾次學校,但學校通告話不用攜同子女出席,想請問帶BB去方便嗎?
又想請教下Gladys爸爸&媽媽, 小朋友開始返學的時間會慢慢加長,主要是視乎小朋友的情況,還是學校規定所有學生都是一齊返,一齊放? 如家長要照顧,一般要預留多少日(即請假),會比較穩陣

唔好意思,咁多問題,希望大家多多交流

Gladys爸爸&媽媽 寫道:
lovebbmom
係我呀!5/8家長會,我可能帶埋Gladys去呀!到時相認吧!
其實我都係做呢行的,所以無 須太擔心小朋友不能識應 :
開始時會返大概2個鐘,若小朋友OK無問題,2-3日後會加長時間到食飯,之後OK又加長時間瞓覺,若都無問題就可以放學才接回。(情況會因學校做法而有所不同)
(PS.經驗所得,小朋友經常與不同的幼兒玩耍,識應能力會好D)

py9042
8/5 我都會同仔仔去家長日, 都無人睇個仔...唔同佢去, 咁邊有人湊....

係呢, 你又住得近唔近, 洗唔洗坐校車

lovebbmom 寫道:
py9042
8/5 我都會同仔仔去家長日, 都無人睇個仔...唔同佢去, 咁邊有人湊....

Hi, lovebbmom,
我住荃灣,因附近有小巴直達,所以都唔諗住搭校車

py9042 寫道:
[quote]
py9042

我住荃灣,因附近有小巴直達,所以都唔諗住搭校車[/quote]

py9042,
hi, 咁都好方便...你係唔係可以自己湊放學...

[quote]
py9042 寫道:
[quote]
py9042

我住荃灣,因附近有小巴直達,所以都唔諗住搭校車[/quote]

py9042,
hi, 咁都好方便...你係唔係可以自己湊放學...

[/quote]

Lovebbmom,
因為9月份未有工作,所以多數都會自己帶BB返學,如有工作,就會找GARY婆婆做BACK UP,
其實現在每天都是由婆婆帶GARY,而BB又非常"貪玩",所以都不太擔心他不適應,而主要想多D了解BB在學校的生活,希望他返學玩得開心,識多D朋友仔,學習與同齡的小朋友相處,
anyway, 諗起BB返學可以學到新事物都好開心

py9042 寫道:
Lovebbmom,
因為9月份未有工作,所以多數都會自己帶BB返學,如有工作,就會找GARY婆婆做BACK UP,
其實現在每天都是由婆婆帶GARY,而BB又非常"貪玩",所以都不太擔心他不適應,而主要想多D了解BB在學校的生活,希望他返學玩得開心,識多D朋友仔,學習與同齡的小朋友相處,
anyway, 諗起BB返學可以學到新事物都好開心

py9042,
我老公返shift, 所以都有好幾日要

我上次都問過個老師,佢話會根據小朋友本身是否適應,又或者父母的需要,去安排返放學的時間。
我諗我地有咩問題,其實都可以打電話去問下,因為幼兒園 d 人都好 nice ,我自己都試過打去問左幾次野,令我都明白左好多!

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題