用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無14網區的媽咪入來分享下
樓主: ckckcktina
go

有無14網區的媽咪入來分享下 [複製鏈接]

Re: 有無14網區的媽咪入來分享下

ckckcktina 寫道:
sindy,
你又係14網架? 你諗住同阿女報邊間小學啊? 分享下    

我女讀緊小學架啦.....而家幫仔諗緊,14網我都係睇中呢間,其他都唔啱心水.......而家都未知點呀.......

anna_gigi,
哦... 原來你已經選定左, 我都有諗過呢間架, 不過佢個校舍好似好細咁喎... 我成日都好混亂, 循道&衛理, 成日將2間一齊講, 以為係同一間添.       聽講又係好難入喎, 你係派位入定係第一round自己考入架? 咁佢d升中通常派寺邊間架? (好多問題問添, sorry )

sindy,
哇, 你阿女讀緊小學添啊, 又到阿仔la. 你阿女讀緊邊間啊? 你果陣係派定係first round考架? 我宜家好煩啊, 都唔知要邊間好. 好似間間到幾好咁喎. 不過我心儀d小學又響12網, 真係想死...    

想知道派中一成績, 可上心儀小學網扯睇下, 我知滬江,循道,衛理,基灣都有公佈, 其他就唔知.

ckckcktina

北角循道學校
2005年中學學位分配派位結果(部份
張祝珊英文中學            21   筲箕灣官立中學          3
聖馬可中學                  21    聖保祿中學                1
庇理羅士女子中學       11    嘉諾撒聖方濟各書院 1
香港中國婦女會中學    16   香港真光中學             5
皇仁書院                         2   嘉諾撒書院                 3
英皇書院                         2   迦密中學                     1
拔萃女書院                      1   衛理中學                  19
九龍華仁書院                  1   賽馬會體藝中學          1
瑪利曼中學                      1   中華基金中學              8
英華書院                          1   金文泰中學                 1
英華女學校                      1   港島民生書院           13
喇沙書院                          1   

以上比你參考下

tunafish,
你返來la, 去左邊呀, 都唔見你o既, 哦... 我會上去佢o地個site睇下先, 研究下先架la. thanks!!   

sindy,
哇, 你阿女讀緊小學添啊, 又到阿仔la. 你阿女讀緊邊間啊? 你果陣係派定係first round考架? 我宜家好煩啊, 都唔知要邊間好. 好似間間到幾好咁喎. 不過我心儀d小學又響12網, 真係想死...    

我女係瑪利曼,佢插班的呀
12網真係幾多好野架...求其派一間都好架

anna_gigi,
哇, 好詳細喎... thanks!!, 全部都係好學校喎, 女拔都有, 點派架? 咁勁??

sindy,
瑪利曼係我心儀的其中一間啊... 插班? 點插架? 小幾插啊? 呢間又係好難入架. 好多人好似都係first round唔得, 但係派位得喎, 係唔係真架, 如果係, 埋要搬屋... 慘la...    

食飯啦,等一陣傾

如果有得選, 更係選番 net 12啦!
不過好的學校多數係女校或男校, 如男女校,好似得番'軒尼斯小學, 其他......

sindy,
瑪利曼係我心儀的其中一間啊... 插班? 點插架? 小幾插啊? 呢間又係好難入架. 好多人好似都係first round唔得, 但係派位得喎, 係唔係真架, 如果係, 埋要搬屋... 慘la...    

普通咁寫信去考插班...我女小二插的......

十二網係值得搬架..........

anna_gigi 寫道:
ckckcktina

北角循道學校
2005年中學學位分配派位結果(部份
張祝珊英文中學            21   筲箕灣官立中學          3
聖馬可中學                  21    聖保祿中學                1
庇理羅士女子中學       11    嘉諾撒聖方濟各書院 1
香港中國婦女會中學    16   香港真光中學             5
皇仁書院                         2   嘉諾撒書院                 3
英皇書院                         2   迦密中學                     1
拔萃女書院                      1   衛理中學                  19
九龍華仁書院                  1   賽馬會體藝中學          1
瑪利曼中學                      1   中華基金中學              8
英華書院                          1   金文泰中學                 1
英華女學校                      1   港島民生書院           13
喇沙書院                          1   

以上比你參考下

以上有 135人,派得幾好, 差不多佔全校 50%,
請問其餘 50%會派左那裹? 學校好似無公佈  

sindy,
oh i c i c, 咁初初你阿女小一讀邊間啊? 就咁自己寫信去就收架la. 咁easy咩? 我好想入呢間啊, 因為之前有朋友個女又係第一round唔收, 之後佢搵d猛人介紹先入到ja. 我又唔識d猛人, 都唔知得唔得添.

p.s. 咁你依家住邊區啊

tunafish,
好貴架喎.. 搬... 12net d屋唔便喎.. 閒閒地都過萬喎... 一簽又要簽一年.. 好貴呀...    

ckckcktina
循道&衛理, 你要分清楚是兩間學校
一個北角循道上午下午校不過有四班,一個北角衛理上午下午校只得兩班,前者公佈2007轉全日,後者唔之幾時

sindy,
oh i c i c, 咁初初你阿女小一讀邊間啊? 就咁自己寫信去就收架la. 咁easy咩? 我好想入呢間啊, 因為之前有朋友個女又係第一round唔收, 之後佢搵d猛人介紹先入到ja. 我又唔識d猛人, 都唔知得唔得添.

p.s. 咁你依家住邊區啊

我住東區,小一讀聖心,因為返工,所以要轉全日...就咁寫信去..咁會有筆試,之後收信...就係咁簡單

anna_gigi,
哇... 咁衛理仲細間喎...

收工lor, 聽日見la.    

我都收工lor,趕著去接囡囡放學 聽日再傾過
‹ 上一主題|下一主題