用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人可以幫我解決問題呀??
樓主: 哈哈笑
go

有冇人可以幫我解決問題呀?? [複製鏈接]

Re: 有冇人可以幫我解決問題呀??

學校的老師如何建議呢

哈哈笑
話唔定你試下rleung  D方法可能有用喎
[size=large]搵個溫順可愛既同學仔和亞仔兩人一組玩.玩得多自然熟.咁亞仔就好似搵到個水泡咁

哈哈
"溫順可愛"是女仔嗎?
rleung你的仔仔真開心,甘快有個女朋友仔,

唔知我囡囡上學時會怎樣,我問過下學校第3天就要我個女一個上學1 hr(無家長陪),時間再加上去(無家長陪),不過老師話越早離開家長的陪同越早適應,好點的
rleung 寫道:
[quote]
雋雋B 寫道:
呵呵...一句講晒,小朋友唔想返學...

真係講中晒啦.
跟我亞仔經驗.佢唔想返學因為:
1)屋企好free.鐘意幾時起身又得.玩乜都得.
2)鐘意C我(我係全職媽媽).安全感囉.
3)未完全適應學校生活.老師唔熟.同學仔又唔熟.乜都唔熟.講得衰d係小貓仔入狗竇咁.點慣?

我亞仔間學校有鑑於此.搵個溫順可愛既同學仔和亞仔兩人一組玩.玩得多自然熟.咁亞仔就好似搵到個水泡咁.我就一天光晒啦.    [/quote]

rleung:
我個仔不嬲都唔鍾意同小朋友玩既, 不過我睇呢個方法幾得喎, 等我同學校溝通下先得......不過真係唔知等到幾時佢先至習慣??買玩具啦, 同佢講故仔啦, 乜野都做過啦, 我依家好累呀....     

怎樣當"代媽媽",我唔明白
一個老師對好几個學生,對一個好點,另一個會否不高興或適應無甘好,這會唔會對個小朋友做成依賴(只不過依賴由家人轉到老師身

rleung:
你個提意都好喎, 等我下個星期又試下先, 今日我媽咪湊佢返學, 老師話佢叻咗好多, 開始冇喊得咁西利喎.......不過又放2日假, 下個星期又開始過.... :cry:  :cry:  :cry:

‹ 上一主題|下一主題