用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 國際憶習法
樓主: 芬姐
go

國際憶習法 [複製鏈接]

Re: 國際憶習法

我和仔仔都剛剛上完,仔仔今年一年來級,他如果串錯字,他都想起來聯想法,但真係好貴金屬   

我想問下呢個國際憶習法同其他既記憶班所教既野有冇分別, 因為出面其他班冇咁貴.

原文章由 kinling 於 07-6-17 19:04 發表
我和仔仔都剛剛上完,仔仔今年一年來級,他如果串錯字,他都想起來聯想法,但真係好貴金屬     

可否分享下?
您認為一年級學生讀合適嗎?
How much ?

各位:

我建議大想清楚,因為我朋友上過呢類型的 course 唔係真係咁好, dee material 上網 download 都好多,出面都好多書有,大家可以參考下謝家安的書,佢地教緊個 dee 方法十幾年前謝家安的書已經有,我個人認為真係完全唔值得比。

至慘據聞係佢所謂之後可以比你0係 2 年內上 10 次的 refreshment course 係報親都話 full,錢就連埋個 basic course 一次性比晒,打電話去 dee 職員十問九唔知,又話負責人唔0係度,激死。

佢話自己十五年經驗,有唔少專業人仕報讀,但係我上到去間野好 up dup,而且佢係 show 唔到比我睇有咩人曾經 recommend。反而其他公司至少都有 dee recommendation 同 報導,呢間完全冇人討論,如果有 15 年 history,會唔會只係得 baby kingdom 呢度先有人提起?

而且出面都大把平過佢,有位好出名姓張的親自任教全個 course 都係 2000 幾,口碑仲唔錯。

大家不如做下 resesarch 睇下邊間好先報,$12,000 唔係少野 。

HI

Bizza

好多謝你的建議。我想知在哪里學,和张老師,給我地址or电話。
                                           Thank You so much

Hi Holly,

請等多幾日,我要找找個 site, 但之前有朋友在前一頁 post 了。我下次上來 post 埋其他 link 比各位 mummy,大家可以參考一下究竟佢地係用咩方法教,其實大部份都係同一類的方法,我曾經去好多這類所謂試堂,(其實係推銷),除左真係比你學左廿個生字/ 記廿樣野之外,其他都懶神秘咁,直至我 law 到佢地 course 的大綱,真係同出面/上網的教材係同一樣野,我算係半個受害者,但詳情暫時不便透露,因為仲有手尾跟

所以,我係嚴重建議大家不如先睇下 dee links 先好去呢 dee course,親自教還可以增進母子之間的感情呢 ~

回到家再 post~

Holly 及各位 mummy:

請參閱以下網址
1) 有關記憶法的教材,可以跟住試下做,因為好多間教的東西都係差唔多:
http://hk.geocities.com/picmemory/

2) 呢個0係網上睇到,超平,$60.00 ,講明先,我未去過,不過大家可以睇睇,仲有好多同類廣告:http://hk.####.com/hk/Services/P ... ment/?PostID=143994

3) 有關 discussion 對某公司的評語:
http://www3.uwants.com/viewthread.php?tid=5479567

4) 周生 (sorry, 不是張生)  己經有 mummy post 了,前排打過去,未知幾時開班,學費只係2千幾,而且唔少報章都有報導過,可以參考以下的 link
http://www.mindmanual.com.hk/

祝各位 mummy 找到合心水的方法教導各 babies~

原文章由 Bizza 於 08-3-13 13:00 發表
各位:

我建議大想清楚,因為我朋友上過呢類型的 course 唔係真係咁好, dee material 上網 download 都好多,出面都好多書有,大家可以參考下謝家安的書,佢地教緊個 dee 方法十幾年前謝家安的書已經有,我個人認為真係完全唔值 ...

多謝你!

你內容好正確!

謝家安書我都睇過,真係好實用!
不過依家好似斷晒市!

可唔可以介紹有乜好書比大家,等大家唔洗用咁多錢報咁貴課程。

Bizza,

Do you have any comments on the course teach by Ms Lee Yuk Kuen?

我舊年都比左$12000, 個仔上完, 就同我講:"阿媽, 你又比人呃啦!"

my 女兒都有學,但用不到出來.
      一篇文章還可以,但如果內容是圖像和一些簡短的文字,(常識)怎樣用出來

回覆 # 的文章

舊年我都帶過女女上過去灣仔佢哋中心 test , 有個男仔(about 30 yrs more )做示範,背哂 D 數字出嚟,又帶我個女去学咗 10幾20個法文生字,又叫我個女背番出嚟,點知俾過大陸口音 Miss ,狂 hardsell 好似傳銷商,逼我入會,又話嫌貴呀,可以平 D ,又可以碌 card, 我話要同先生商量吓,佢話我有工作做,為何要問先生,勁嚇人,佢話佢哋教讀書方法,減輕学生讀書時間,我就問佢只是上三日全日在九展的班就可以,還有補充班這樣簡單便可以迅速進步,好似作文,Tense 咁,每人的能力不同,單靠這幾次便識,那個 Miss 就話,會在補充班做其他同学的功課,但我話可能佢哋不同年級,學嘢不同,又話女女學咗嗰個法文字,會一世都記住,點知我今年再問女女佢已經 Forgot , 當然我話要回家同先生商量
7000元,that Miss 就話我,今日不參加,以後也不會參加,幾經辛苦我帶女女逃離這黑店,我今年又係書展見到佢哋個 pool , 一定唔會上當,我完全覺得嗰D Miss 係抽
commission,尤如 hardsell 的美容 sales , 我也不排除對一些小朋友有幫助的!

回覆 # 的文章

讀記憶法目的為乜?為記幾千隻啤牌?

其實都係想細路成績好!

想細路仔成績好,不如自己去書店買一
教人用方法讀書書仲好!另外網上亦有好
豐富資料。自己學再教個細路,兩個都
得益!幾十蚊之嘛!

好多家長以為比一大舊錢人地,人地就會
乜都幫你攪掂。太過一廂情願囉!

不如大家慳番錢兼一齊學!

(講得太直,唔好見怪!)

請問幾多歲可以學! 大人一齊學得唔得呢?

Yelloebird

醒目開學勳章

我同意ssaa所講。
其實學習貴乎"明理" 與 "融匯貫通",
沒有這兩項的記憶通常都只停留在短期記憶內,
而經得起考驗的真正記憶要放在長期記憶內。
常說小孩冇記性,原因有太多:

1. 學習不得其法;
2. 學習時有太多干擾;
3. 學習時的精神狀態不適合;
4. 未清楚小孩的連續專注時間而強行要他繼續;
5. 有太多科技或人為上的依賴;
6. 未找到適合及結合自已經驗的記憶方法
7. 小孩身體有隱疾而未有被察覺
8. 學習時常受挫折, 或不被鼓勵;…

同意在清楚及明理的情況下再去學習記憶法絕對有幫助,但未清楚小孩冇記性的原因而強行要他學習記憶法,只會令他對學習失去興趣。

希望大家明白教育的目的不是要小朋友 "要我學" 或 "要學我",而是 "我要學"。

原帖由 ssaa 於 08-9-5 17:40 發表
讀記憶法目的為乜?為記幾千隻啤牌?

其實都係想細路成績好!

想細路仔成績好,不如自己去書店買一
教人用方法讀書書仲好!另外網上亦有好
豐富資料。自己學再教個細路,兩個都
得益!幾十蚊之嘛!

好多家長以 ...

Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

其實唔係只是記啤牌.
佢地次次教唔同野,例如中文,教你用方法做重組句子....等,似私人補習多一些.
我見到多數人話唔work,其實我覺得好睇個小朋友肯唔肯用...
我buy 佢地係因為我唔想補習(補開唔停得),但如果佢用到個方法,真係受用一生.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

國際憶習法是一間須要小心的公司, 我就是過來人, 那間公司說一套簽一套, 當你enroll時會要你簽一份文件, 他推銷我的時候, $6000元是三堂theory的班, 叫我另外再加$6000上補充班, 是分開的, 而且說不上補充班是效果不大, 試想想報名就是想學成嘛. 而我就附了$12000給他們, 後來我需要離開香港, 我要求refund我十堂補充班的錢, 他答應給我跟進, 然後兩年時間, 一直沒跟進, 我打電話給他們, 他們只會推, 說我誤解, 說其他家長都是誤解, 我說為何一直沒有回覆, 他們說他們很忙, 後來我再追討refund, 他們就會說你可以回香港上office對質, 也可以上小額錢債處, 我覺得他們很不負責任, 當他們推銷的時候, 會千方百計的遊說你, 最後就會以你所簽的文件威脅你說當時他們沒有這麼說, 我寫我的經歷出來, 就是想大家小心一點.

溫故知新,
先推一推,
暫時離開,
容後再談
‹ 上一主題|下一主題