用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 葵青64,65,66網入黎講下結果丫
樓主: 蛋蛋
go

葵青64,65,66網入黎講下結果丫 [複製鏈接]

Re: 葵青64,65,66網入黎講下結果丫

仁紀會唔會較多新移民?

我以為仁立升去林護的機會比仁紀多些, 原來是一樣.
那青衣區最好的學校是否世德最好??
另長宏村的主恩好不好??
請給意見.

I am a graduate of Yan Laap.  Thus, my son has 20 marks but failed in the first round.

我對於葵青區的學校認識不多,但單從一間有300人報讀而又有三十幾年歷史的宗教學校來睇,有畢業生分的又多,有宗教分的又會集中報讀,莫講話15分入唔到仁立或仁紀,就算有20分想入都唔係咁容易。

其實話佢係唔係最好,真係好難評論.
不過,一般人以佢升Band 1 中學既比例及 Band 1 生作比較.
咁應該係世德較 top, 其次係主恩,跟住就何澤雲.呢個係平均數.
01 寫道:
我以為仁立升去林護的機會比仁紀多些, 原來是一樣.
那青衣區最好的學校是否世德最好??
另長宏村的主恩好不好??
請給意見.

如果你咁講,我覺得浸聯仲勁,只得幾年歷史,肯定冇人有畢業生分,但報讀人數與仁立相若,20分肯定要抽.基本上,佢1st round 已吸納大部份有宗教分既票.
jcctiu 寫道:
我對於葵青區的學校認識不多,但單從一間有300人報讀而又有三十幾年歷史的宗教學校來睇,有畢業生分的又多,有宗教分的又會集中報讀,莫講話15分入唔到仁立或仁紀,就算有20分想入都唔係咁容易。

我女兒1st round 20分都入到仁紀(2004年).

仁紀既位多過仁立,所以機會肯定會大D.
1st round, 仁紀收93位, 仁立收80位.
扣除必收既30%(per total), 仁紀可收37人,仁立只得32人.
如必收的有位,又會潑入去 1st round 計分既人抽.
雖然只有5個位之差,但多一個位,你既機會都會大DD.

主恩會否多些新移民, 其實, 各位家長, 妳們覺得一間學校是否多新移民, 會否有很大的影響??

[quote]
Mrssslui 寫道:
其實話佢係唔係最好,真係好難評論.
不過,一般人以佢升Band 1 中學既比例及 Band 1 生作比較.
咁應該係世德較 top, 其次係主恩,跟住就何澤雲.呢個係平均數.

YES!
fc13

我都心儀仁紀, 因為我太喜歡林護, 但世德派位都好多band 1, 但派入林護不夠10人.....

其實世德同陳溢係咪世德成績好d 呀?

mrslui>>你指浸聯會係咪麗城o個間呀?? 我有朋友又話呢間教得淺, 都唔知應該用咩標準選學校??   
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie,

你可唔可以講下點解心儀仁紀,唔揀仁立既?

係呀!我係講呢間呀!佢出名活動教學.

Mrssslui>>我睇o左佢學校特色, 我又覺得好好, 咪鍾意, 印象中就無仁立咁大壓力掛....

浸聯會派位都唔差,如果係活動教學又幾好喎....如果到時揀呢間, 我就有20分. 但我估都唔易入  
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

王國長老

我有個教友得15分入到仁立呀, 開心死佢呀, 真係要感恩呀, 因為有個20分都唔得呀     
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

無可能20分都唔得, 但得15分就可以入到仁立呀, 是否靠關係?  因為教育署規定以高分排列先分配學位       我個女兒得15分都入到仁紀       

cookie 寫道:
我有個教友得15分入到仁立呀, 開心死佢呀, 真係要感恩呀, 因為有個20分都唔得呀     

教友得15分     

點解 20分都唔得, 15分會得 ???????

swwm 寫道:
[quote]
cookie 寫道:

教友得15分      [/quote]
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

****更改*****
無可能20分都唔得, 但得15分就可以入到仁立呀, 是否靠關係? 因為教育署規定以高分排列先分配學位    我個女兒得15分都入唔到仁紀     

教友應該是20分, 因為我無洗禮證明, 就無左5分         

請問怎樣計分??
我的仔是首名子女, 父母巳受浸, 會有多少分??
‹ 上一主題|下一主題