用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿
樓主: Lovelymama2006
go

對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿 [複製鏈接]

Re: 對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿

個家教會同個主席,簡直係不知所為,要去ICAC舉報個主席。
至於校服供應商,要找多一兩間。

哈哈 兩個係一樣人啦 !

轉校把啦! 你唔arm 讀呢間學校啦,讀國際學校把啦 !

我三個女讀德望,好開心好逾快,未有個你講的情況 !

離譜係呢兩個人,唱衰自己學校就好轉啦,又怨又要讀!

有問題同人題出都要好態度,下下起晒鋼,當自己arm 晒,第一句就鬧人,你話有邊個受得丫?

要人體諒你,先學體諒人 !

你地唔使一唱一和鬧間學校點唔好亞,我個個月比噤多錢都讀,四女都會入讀,好唔好你地話啦 !小女都係近經gh多年教育先可考到間外國好中學! 學校功勞不少年

通常鬧鬧鬧個d家長都係因人地無當佢個係公主,而當自己高高在上,小小忍耐同體諒先會係感做!

你無校服曉唔曉寫信同先生講亞 ?定係第一句就鬧人先 ?

我亦唔覺投訴完會比人打擊,亦唔覺學校政策亂!
通常係無乜eqd家長先比人鬧 !

最近有家長(1年級)比學校warn話盜用學校logo,唔知你地知唔知佢係邊個呢?

Msma

咁多新會員亞 ?你地識唔識盜用學校logo係yahoo 跟手比人warn 個家長呢 ?

人心叵測呀 !  
Msma

MS MA

最近盜用學校logo被學校warn的家長係2年級唔係1年級你有冇睇清楚?有問題同人題出都要好態度,我都試過打出學校,唔知邊過太態度唔好囉...我都唔出聲,就係有d你個類的家長,你覺得學校現在都未換冬季校服都好對,供應又冇好似連綠色外套都冇得買又對..真係唔知邊個當自己高高在上囉..你有3個女在gh讀你一定覺得佢好啦..你記住而家問題唔係講學校的學術成績.gh學術成績係好我係應同.我亦都無當個女係公主,但小朋友返學唔係要訓練身能.最有eq係你.d女讀那麼多年都唔覺有問題.和學校一樣好一句,有錯係你我冇野要改     

我覺得唔好一定會走,好一定會留!

做人要學團體精神,學好體諒,放著四海亦一樣 !

講校服,唔係整係hk,我大女係外國亦一樣,半年前已定,去買,make 了apointment 都要企係度再等兩個中,開學兩個week 都未有,咁你會點呢 ?去鬧人,去唱人,定係去解決呢 ?

最後我都能解決,未有唱過供應商,pta,學校一句壞話 !

係我真係好有eq! 點追都唔會鬧人/唱人半句 !

買校服,我都好多年啦,冬天校服我真係10月一出就去買架啦,呢d唔使人題啦,做多d,問多d,自然多人幫架,下下鬧怨人無講,咁最蝕底真係自己,想幫都會再想下先啦 !

我真係記住學校係可用心做好,但不在其位,不知其難!

有無問過其他小一生係點亞 ?

Msma

Msma真係好有eq! 點追都唔會鬧人/唱人半句 !
Msma:
離譜係呢兩個人,唱衰自己學校就好轉啦,又怨又要讀!
通常鬧鬧鬧個d家長都係因人地無當佢個係公主,而當自己高高在上,小小忍耐同體諒先會係感做!
通常係無乜eqd家長先比人鬧!

通常係無乜eqd家長先比人鬧?  
無乜eqD家長先比人鬧, :cry:
有eqD家長就鬧人?

eq? 咩呢?
係咪 = erase(argue) & quiet (peace)
cheer
;-) 學做人, 求知識 :-P

LAWOR & lovelymama

對不起, 請問你們囡囡今天有沒有穿冬季校服? 我見今天已很多人穿了o 我問過囡囡, 她說上星期1C班都有小朋友要冬季校服, 但沒有被老師鬧喎o 不過, 囡囡話小朋友上PE堂穿冬季PE衫好熱, 老師叫她除去長袖衫, 只穿底衫一陣也可以o 你們囡囡讀那班? 是否個別老師署理手法的問題呢? 唔好勞氣啦, 真係解決唔到問題架o 我朋友已向PTA反影了問題, 希望可以改善啦o 明天為囡囡穿冬季校服吧 :wink:
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

係咪曰子問題: 16號(WED)集会宣佈左換季   

ChristyBBmama 寫道:
LAWOR & lovelymama

對不起, 請問你們囡囡今天有沒有穿冬季校服? 我見今天已很多人穿了o 我問過囡囡, 她說上星期1C班都有小朋友要冬季校服, 但沒有被老師鬧喎o 不過, 囡囡話小朋友上PE堂穿冬季PE衫好熱, 老師叫她除去長袖衫, 只穿底衫一陣也可以o 你們囡囡讀那班? 是否個別老師署理手法的問題呢? 唔好勞氣啦, 真係解決唔到問題架o 我朋友已向PTA反影了問題, 希望可以改善啦o 明天為囡囡穿冬季校服吧 :wink:

ChristyBBmama ,

上星期1C班都有小朋友穿冬季體育服,我女都有穿冬季體育服,我女一落車,有個同學己經和我講,我女上星期比老師鬧穿冬季體育服.我女都話老師鬧佢穿冬季體育服 我米下次又穿夏季體育服囉.

ChristyBBmama:

謝謝關心啦, 我的女女現在好多了.

至於 pta, 我好無信心喎, 我曾經打電話同pta的人講啦, 都係無用, 叫我自己想方法喎.死吾死呀.  

你想人地點幫你 ?

你有無講明想佢同學校幫一幫手 ?定係出言唔太苑轉呢 ?記著佢身份同你一樣係家長,做PTA 係義務,唔係工人,相反認專重佢地肯比時間心機出來!

人地係PTA ,都係義工,都可能未有冬天校服,都可能比個供應商激親,可能仲有十個八個唔禮貌的家長打去指導佢點做 (拿,我唔係話你亞 ) ,想問比你做佢你會點答 ?點做 ?

唔好話人地啦! 佢地都可能都想緊辦法,唔通同你聽日班套校服亞 ?點得亞 ?百幾人! 仲有佢都無,都想僅辦法,點即時比個答覆你呢 ?

溝通同體諒好重要架 !

不在其位,不知其難,你可能身在其位時個答案都係一樣!

鬧係要鬧個供應商,唔係其他人!
Msma

請大家平心靜氣地從另一方面想想,試看看各人都穿的時候,會是點樣的,有人會話點解佢得我唔得,在學校嚴謹的對小朋友是好的,特別是女孩子,從補習班 or learning centre,德望的學生都是正面的,不如放下戾氣,想想跟學校溝通和合作如何解決問題才是目標。

Lovelymama2006

小女小一曾讀德望,奈何因有讀寫障礙跟不上而轉去他校.
依家仍覺心up同可惜.

講心一句, 能讀得上, 小朋友的人格及成績必勝過其他.
可能小學部重建, 至令学校出現混亂.
我仍覺此校真是出心辦学, 很會教小朋友自立.

我有一整套春夏季校服,不嫌棄的話快快攞去吧.
PM我电話.同時我會PM你电話. 电联交收吧.

Baby_zoe 寫道:

依家仍覺心up同可惜.

講心一句, 能讀得上, 小朋友的人格及成績必勝過其他.
可能小學部重建, 至令学校出現混亂.
我仍覺此校真是出心辦学, 很會教小朋友自立.

我有一整套春夏季校服,不嫌棄的話快快攞去吧.
PM我电話.同時我會PM你电話. 电联交收吧.

Waa...呢度d Mamei太好人啦!!感動呀..   
請受在下一

Baby_zoe 寫道:

依家仍覺心up同可惜.

原來zoe轉咗校,我個女成日都掛住佢,又話唔知佢點,一有d得意野佢就會諗起zoe,希望佢在第二間學校學習愉快。

baby zoe

你女點呀? 轉去另一學校好d嗎? 你比心機幫佢, 佢一定會有改進架! 慢慢來吧 !

祝願你同你女,健康愉快 
Msma

baby_zoe

希望你囡囡可以快快適應新學校, 有好多名人都係有讀寫困難, 李光耀都係, 一樣好出色, 不過家長付出嘅心血都唔少, 慢慢黎啦, 加油啊
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

my friend's daughter is studying in good hope, she said good hope is a kind of noble sch. and the principle told her that "you let your daughter study here, the important is her grade, you don't have to tell the school your opinion."

我三個女係度讀, 都未聽過sister 感講, 有聽過話, 你有意見請你提出, 但不要匿名, 請留電話 . . .
ouyllik 寫道:
my friend's daughter is studying in good hope, she said good hope is a kind of noble sch. and the principle told her that "you let your daughter study here, the important is her grade, you don't have to tell the school your opinion."
Msma
‹ 上一主題|下一主題