用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖類斯 vs. 蘇浙(全日)
樓主: Simson
go

聖類斯 vs. 蘇浙(全日) [複製鏈接]

Re: 聖類斯 vs. 蘇浙(全日)

stanleypyk,

wlk168win 的經驗可以幫到你, 真替你高興...喵喵...

中學部現在的情況如何, 很難說. 但我知道在80年代就好勁.
親身經歷呀, 大約在86年那屆會考, 全港有7個7優生,
而7優中的7優生就是在蘇公 (政府公告的),
當年作為師弟的我, 也感到與有榮耀, 一個字 勁 !!
再早D的還有 汪明荃啊, 我個同學的爸爸說,
呀姐在中學時期已經是"風頭躉", 而且重好靚"添".

補充, 林憶蓮的小公主也應該是就讀於蘇浙幼稚園.

....喵喵...........

Hello Stanleypyk:
話過你地知, 唔止林憶蓮個女讀緊蘇小, 比起其他勁人(由以前到現在都係), 佢只係小火星一顆, 其他大家族後人, 同埋…政界猛人既後代(不便開名), 統統都放棄讀國際學校或九龍塘d有名學校而讀蘇幼同蘇小. 最少可證明佢地都認同蘇小係真係好野, 只不過方間唔係有咁多人識, 唔知佢既實際好處. 我同學校關係幾好, 所以都知多dd lor.
有學生抽到基灣, 之後, 讀左之後, 家長發覺個女有d怪異行為, 最後先知學校crazy! 壓力大, 功課多, 所謂學音樂, 每人必選, 係為學校而已, 有時學生要晚上訓練至11時多, 第二朝仲要返校考試…有d非人非小孩應有既生活, 係大人為滿足自己同學校..仲有, 家長話二年班學四年級既數, 佢打去教署投訴, 無用, 因為佢已經唔係第一個投訴…最終, 轉反去蘇小, 從始以後, 個女正常番. 基灣成績係好, 但真係好谷好谷, 個校長….no comment. I quite feel terrible~ ~
另有人抽到官小(好似近西環半山?唔記得個名), 都有類似情況, 最後轉返蘇小. 老師見到官小的數學程度不及蘇小, 於是, 好人到, 每日小息同空餘, 就免費幫該學生補數學, 唔想個學生失落…大好人!! 最終, 個學生好快已經追番仲好開心…
北角官小成績只是一般, 我見的操行都只是一般, 有朋友兒子在謮.
家長每日參予功課係最基本責任, 所以, 好難講, 對我而言, 每日都爭取同仔女相處,處理校務及玩樂時間只有短短兩小時我都覺得唔夠….我想, 你要每晚放一小時比個仔係最基本的…因人而議.
若果3間比較, 金錢又不是問題, 當然係蘇小啦. 唔好太計較派位會點, 最少, 佢可以學到好禮儀/國語/表演及比賽經驗, 就算有接龍學校都要努力/盡力讀書架麻, 係咪?
膳費每餐$17.00有時有野飲有甜品.
讀左之後記住PM話我知呀!   

I got to go now and will PM you before lunch time, if possible.

Felix喵喵你好:
估唔倒原來係校友…唔…有taste…先飲為敬!
去年蘇小校長表示, 之前佢做蘇公校長時,蘇公係公認band1之中既band1學校, 呢樣係真既, 因為事後我去請教d教育界資深朋友.
但點解有人話蘇公唔好我就唔清楚, 我淨係知唯一係多年前蘇中(北角)既操行麻麻, 但宜家應該已有改善啦!!?

wlk168win,

you really very familiar at Kiangsu & Chekiang Primary, i would like to ask is the teaching style is like international school/ active approach 活動教學 or tranditional teaching, It seems they are 左派, is it correct, is they like Puikiu at Shatin (new sud. school)?  

i would like to apply this school for my son but want to know more background of this school? Is it easy or difficult to get a seat at this school compare other
Private school?

stanleypyk:
Pls. check PM.  

Hi lamsuetwai:
我知有好多唔認識蘇小既人會認為佢地係左派, so far我唔會有咁既感覺同影響. 間學校就算係本土或者外國人辦既, 係唔好就唔好, 無分"來源", 講真, 我會覺得有d discrimination. 佢係一間好多外國人子女都入讀既學校可能無人知, 如果佢地知道又會唔會改變佢地既諗法呢?? 學校係邊度黎根本唔重要, 最重要係佢比既野你接受倒.
而且, 佢地自己大把錢, 淨係家教會都已經大把, 校舍加建/擴建/加電梯/裝修等都無話要人捐錢, 有d有錢家長設立基金,同幾十萬咁自動認捐就有, 老師們又係純正國語人, 唔需要去care佢係咩派.無政治可言. 辦學既質素好高 同 up-dated!!
本地班係傳統教學, 國際班係活學.
你想apply蘇幼??住東區??

wlk168win,

tks for your reply.  i'm lived at Kln side but is interesting in this primary school, i would like to apply primary school but not kinder.

in your view, what you feel about this school:  is it very strict to students and is it suitable for active boy but i ask the school they said they are active approach at local class as well??

i am consider to hand in the application form or not, pls give me some advise. as you know, the distance is quite far away.  Is it easy to get a seat after interview?

wlk168win,

妳好, 我個仔仔都係讀蘇浙幼稚園, 由2yrs 開始讀, 明年都係讀蘇浙小學. 我都覺得蘇浙好好, 又唔會好似d明校睇唔起d平民, 又唔駛要成日損錢. 我又唔覺得d功課好深, 我仔仔放學返來自己識做功課, 唔駛教. 佢果班老師又好又有愛心, 總體來說, 我覺得好好.

toto
:) :)

Hi toto:
nice to talk to you.  又多一位校友啦.
我諗你都認同我講既野, 全部無"卡張"到. 真係唔讀唔知好, 讀左就知係寶, 出面唔容易搵到...淨係比錢學國語都值回票價.
話過你知, 李老師好好, 好活動教學(現時係幼全日班), 有機會你試過就知架啦! d鬼仔當左佢係媽咪咁. 全班唱畢業感恩歌(平日在課室rehersal時), 都喊哂出黎, 好感動!
你知唔知邊位李老師?

lamsuetwai :
Talk to you later today!

wlk168win
請問蘇公和蘇中有咩分別 ?
蘇小是否除左英文, 其他料全國語教學 ?
蘇小在學校是否只可講英文同國語 ?
幼稚園又是否都教國語 ready for升蘇小 ?
唔好意思好多問題, 因我囡升k1, 如果入蘇幼就一定要知蘇小同蘇中的情況
多謝賜教

toto:
李老師仲教我個他個班畫中國水墨畫, 好多時佢自己出錢買材料, 為咩呢? 呢d真係有錢都未必有咁既服務, 係無私奉獻, 我個仔d水墨畫畫得好好.
係呢? 你住邊度架?

Hi hellolanlan :
請記得:蘇小係一間百份百國語教學學校, 學生一入校門, 或者一上校車, 都是用國語溝通, 所有學生、員工同老師都係講國語(佢地係國語人麻, 我諗除左幾個司機同兩個亞嬸外), 連小食部的人都講國語(可能佢地習慣學生唔會講廣東話), 其次, 就係英文, 但連鬼仔都係講國語為主架!
佢地唔會迫小朋友講國語, 但係整間學校既環境, 好快你就會自然融入去成為好叻既國語人, 你睇番我之前所寫, 小朋友出口埋口都係國語就知係咩一回事.

佢地唔係上堂教國語, 而係一開口就係國語或者英文溝通, 唔使特登去教. 英文由外籍老師教.
如果幼稚園讀起一定perfect! 學國語仲快, 唔駛擔心, 只係擔心佢第日出口成文叻過你. 上蘇小更加無問題.讀蘇幼唔駛幾耐就有成績睇到架啦!!
蘇中係北角(有國際部, 有蘇小國際部高班升讀, 在半山), 校舍好大吓, 有個邵日夫圖書館, 蘇公係沙田(我未去過).

Hi wlk 168win,

Very happy to find a KCS student here!!!
My son is also studying in KCS P.4, how about you son?  Graduated already?

Who is 李老師?  What subject does she teach?

Cheers
Wendy    

Hi Wlk168win,

唔好意思, 我唔知邊個係李老師,不過蘇浙好多老師都好好人. 我住小西灣, 妳呢?
:) :)

wlk168win,
很懷念在蘇公(跑台山)的日子, 很開心, D老師個個都好好人.
你是否係舊生呀? 我是89年畢業的.......喵喵......
聽聞, 當年教經濟科的方Sir已升級為副校長了, 是嗎?

...喵喵.......

Hi Wendy,
Pls. check PM. Sorry for the late response.
‹ 上一主題|下一主題