用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 關於通利兒童班, 不知現在該如何?
樓主: ChingMa
go

關於通利兒童班, 不知現在該如何? [複製鏈接]

Re: 關於通利兒童班, 不知現在該如何?

ChingMa,

我想你還是不很清楚JMC是什麼課程, 如你現在請私人老師教琴的話, 小朋友會很辛苦和混亂的, 最終你會放棄JMC, 不明白你為何要這麼心急想個女學睇譜, 其實待她六歲完成JMC再學也不遲  

對不起,可否講下 ' jmc ' 是甚麼? 因我未曾接觸過音樂     

RCHU01 and tsunmama,

唔係幫 tomlee 賣廣告,jmc 係 junior music course -> yamaha o既皇牌。主要內容相信大家可以沿住呢條 thread 就一目了然...。對我黎講,jmc 係一個簡單o既 music appreciation course / music beginner course. 適合一般 4-6 歲o既小朋友.

我有試過學生混亂o既情況, 主要係因為個學生唔肯摒棄 DoReMi,最後花左好多氣力先可以將CDE 牢記,我覺得呢 D 學生,連 reading 都有係問題,fingering (差唔多)永遠唔改...

但我亦有醒目同清晰o既學生,完全可以 manage 到兩個 courses o既唔同之處,同時 enjoy 到兩邊o既好處。

ChingMa,

找老師時不要覺得氣餒。我覺得一個好的老師除了細心還要懂得學生的需要。如果 fingering / posture / notes recognition 有不足,老師會盡力協助改善。只要你和你的小朋友一起努力,最後一定會找到好的老師而且會有好的結果。

ChingMa,

我都同意不需咁早要學鋼琴, 等佢finish 左jmc先, 免至混淆, 其實提早一年半載學琴, 對整個學琴過程唔係相差好遠。

wksin

How much for the course?

heiheihoney,

你可以睇下here

唔知係唔係最update o既... 如果想firm d, 應該去tomlee 問下好d....

heiheihoney,
$640/4 lessons, 2years!
一家三口大魔頭小霸王勞帝獸

平日上會平些, $520/四堂, 聽講如上水那邊又會平些

yes! 上水平日係$470/四堂
RCHU01 寫道:
平日上會平些, $520/四堂, 聽講如上水那邊又會平些

我囡囡都有上jmc, 我發覺好多時係因為家長自己記唔哂, 所以寫哂d doremi同拍子o係書度諗住返屋企同d 小朋友溫, 結果小朋友就依賴哂d字而唔係音符.....

謝謝RMA及各位的鼓勵及意見.

綜合這麼多人的看法, 我想一個孩子是否能同時兼顧兩種課程, 可能因人而異, 有些孩子可以, 有些孩子可能不行....我想先讓我女兒試試看, 如果不行再看看.

我倒不是急於讓她學鋼琴, 我相信wksin的建議是對的, 提早一年半年對整個學琴過程不會相差太大...

只是現在我在我女兒身上(可能也是個別孩子的差異)已經很明顯看到了她對DoReMi的執著, 以及她對看譜及糾正姿勢的抗拒...exactly就是RMA所說的情況. 我想這對她將來正式學鋼琴的過程, 可能會造成更大的阻力....

讀完jmc,她可能會很有音感, 可能將來會對其他樂器有興趣, 但對於學鋼琴這種樂器, 我相信在兩系統整合的過程中,JMC始終還是有些不良的影響--越晚糾正,一年後更難改過來...

其實,我有點拿自己女兒”做實驗”的感覺,可能試試看再說吧, 我也想知道她是那一種孩子,哈哈...可能最後發覺她不適合彈琴也說不定... 

其實我的經驗和感受和Kiumom 一樣.

我本來都諗住完了jmc仔仔才學琴,但學了大半年後,發覺jmc D歌教得幾慢,唔夠歌俾我仔仔彈,於是就想去找老師學琴.當時我都上Baby Kingdom 問D家長學2樣ok 嗎,有家長就話冇問題,佢都係咁,仲比喻說jmc 是練內功. 學琴就是學招式等…. 真的, jmc 在train聽音和 音樂感方面,是小朋友終身受用的

現在一年過去了,我仔仔2面都適應和喜歡,又冇話辛苦和混淆.他的琴老師很好, jmc老師又很有料. 琴老師說喜歡教仔仔,因他態度很正面,有些學生就教多首都講價.我諗這是jmc的功勞,令小朋友對音樂有興趣,

chingma, 其實你可觀察你女女的表現,她學jmc 的歌是吃力還是輕鬆,如果已很吃力就不要學琴住,來日方長. 但學琴好還是不學琴好,因人而異,冇絕對的.

係呢,你女女學到Book 幾?誰是他jmc teacher.

wewangwang, 謝謝你的鼓勵..

我女兒現在才開始Book3,在九龍灣分行上課.

她的進度常常是超前的,老師分開左右手教一次的歌,她自己就會在家嘗試兩隻手合奏了.所以通利的課程她覺得頗輕鬆,她最期待的就是老師點到她的名,叫她出去表演做小老師...

我也是覺得通利的進度稍慢,才拿出她以前的鋼琴書給她練習,因為這些鋼琴書她沒有唱過,她就顯得比較沒興趣,也沒耐性看譜,我這時才發現JMC的問題...   

如果我女兒可以和你小朋友一樣,輕鬆適應兩個課程,仍能維持學音樂的興趣,那就太好了..

你呢?你小朋友在哪間分行學?結束Book 4之後,打算讓他上進修班嗎?我認識一個朋友,她女兒在讀了進修班之後,可能因為太難了,失去了興趣,後來竟然不願意學琴了...這也值得我們警愓..我始終覺得維持興趣第一..

我冇學過正統音樂, 所以唔多了解你地講果D doremi 同CDE的分別, 請問如果上完jmc之後學其它樂器 (例如小提琴)會唔會有好似學鋼琴一樣的問題       

仲有我仔仔而家上緊music wonderland, 遲d都打算會比佢繼續上jmc, 想問下d家長會唔會跟唔到架     

就我所知,
DoReMi...是唱名(sound of music裡就有一首DoReMi)
CDE...是音名,用來看,不能唱(說錯請指正)

其實在台灣,所有小朋友學正統鋼琴也都是由DoReMi下手,所以在台灣的小朋友當YAMAHA課程是正統鋼琴班來學的..他們的YAMAHA老師也注重指法...所以台灣的YAMAHA-JMC小朋友比較沒這方面的困擾. 

Chingma,

我都在九龍灣分行上課,所以才問 你誰是她jmc 老師.我仔的老師 是A KWAN.

學完jmc 後我覺得無必要再上進修班,專心學琴算了.學jmc 真是好長,我去年一月學到現在,還有20堂要上.不過陪著小朋友在成長階段走一段學音樂的路,都是值得的

既然你女女學jmc 頗輕鬆,那就不妨一試學琴

我女女的老師Miss Ng,剛請了二個半月的產假,通利沒有代課老師,剛好給我一點思考的空間. 

你是什麼時段?星期六嗎?

我是weekday的.

這表示你女女jmc停上二個半月嗎?

ChingMa:

是否已替你的女女請了老師?

我也正經歷與妳同樣的問題.  我仔上JMC已一年, 老師很少糾正手勢, 也很少叫小朋友單獨表演,都是分group 彈. 一首歌教六、七個星期, 我仔已練到不想練了. 我讓他試了一次private lesson, 他很喜歡, 但他又想繼續去JMC玩玩.  他上全曰班, 我怕他兩邊都上太累了, 真是不知如何取捨.

我之前收左幾個都係讀parsons 同tomlee 音樂班既小朋友 (應該係你地講既jmc), 幾個都不約而同, 同一個毛病 -- 唔識睇letter name (即係CDE), 唔識睇譜, 甚至抗拒睇譜, 呢個問題影響可以好深遠, 唔願去睇譜, 結果D歌就會愈練愈難彈, 小朋友仲要花好多好多時間去搵音, 而唔係去練樂曲要求既野, 有D學生可以克服到, 肯去搵音, 慢慢就會睇得快, 唔肯去睇既, 見到份譜就無心機, 唔好話要佢去練琴, 結果呢D學生仔通常都係慘淡收場。
所以DADDY MUMMY 可唔可以平時ENCOURAGE 到小朋友去睇譜, 係EARLY STAGE 係好重要既。

y not?

BeBeJ,

如果你有時間陪你小朋友 學 / 琴,private and individual piano lesson 可以試試,最重要是因為你小朋友很喜歡。但這個考慮可以和 JMC suspension 沒有關係。

最近我發現 jmc 的進度,特別是 book 1 and 2 太慢太慢了。 :evil:
‹ 上一主題|下一主題