用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我小朋友
樓主: rose,sara
go

我小朋友 [複製鏈接]

Re: 我小朋友

好彩我個囡間學校唔駛點寫字, 即使k3 都唔係好多功課同寫字

HI Rose,Sara
可以pm你小朋友間學校名給我知嗎??我都好擔心仔仔會有咁既情況...
你千萬唔好比壓力囡囡呀,嚇怕左佢仲慘.....
argusmum

rose,sara:

如果妳囡囡巳經出現這些情況,我建議妳不如考慮轉校.
每個小朋友發展的時間都會不同,可能她的小肌肉未發展得好,遲d學寫字唔會很大問題,但失去了信心,以後便很大問題!

mayc,
對,小肌肉未發展得好,可以訓練,但自信心就真的很難說,亦要花好多時間建立,女女宜家見到同學仔都話驚,唔敢同佢地傾計玩.

我囡囡都係咁, 唔知係唔係D女都唔仲意寫字, 寫一行 ”十”字寫足30分鐘, 我問佢點解仲唔寫, 佢話要腍吓先哦     激到我啊, 佢一見我唔開心就放聲大哭....我就來暈死   

我囡囡都係細女,11月尾出世~
初初我都好驚佢會出現d咁既情況~
不過我囡又寫得好快,連老師都讚佢寫得快~不過靚唔靚就見仁見智喇~
你囡囡冇信心寫字...我諗你真係要諗諗同佢轉間冇咁多寫字既學校~因為越黎越多字要寫,佢只會越黎越大壓力!
到時你叫佢做,可能佢都唔做,咁你可能會話下佢...咁就破壞左個良好親子關係ga lar!
你囡囡而家已經失去左自信心,做其他野都會有影響ga!!
你可以佢一寫到一個字就算唔靚都讚下佢丫~
多d讚賞會令佢多點信心ga!~
希望你囡囡有個美好的學校生活la!~
^_^
http://i27.photobucket.com/albums/c151/wcchan1027/BD_PARTY

[quote]
rose,sara 寫道:
今日寫細楷a,佢學校巳經算係活動教學,唔係好深,只係升

me too!我都贊成 angelapytsang所講,同佢建立番信心先啦!搵番出佢平日最叻D0野來贊佢!俾佢在開心環境下寫字啦!我個囡都係11月出世(細女),見你咁我心都實哂!我都好想知你係邊間幼稚園,可否pm我呢!

ekan 寫道:
我好贊成 angelapytsang 所講,這不可能單靠家長. 我不清楚老師向你說的態度是如何,目的是甚麼,可能老師只是建議你需要放多些時間給囡囡,但如果老師的態度明顯地是將個波交俾你,那麼這位老師就不夠了.請問你可pm我你囡囡是讀那間Kinder嗎?

我的看法是首先要弄清楚問題所在:

1.同班中,,其他同學有沒有同樣問題?如只是你囡囡,而她現在又缺乏信心,那建議你和老師相量,先淮許囡囡減少功課量一两次,每天只要求她寫可能一個字就夠了,第二天再要求寫多, 两次.由輕到重,慢慢加上去.

2. 情況沒有改善,那就可能要考慮重讀K1了, 但這總比她以後都缺乏信心好.

請不要擔心

angelapytsang , 可否也SEND一份給我.謝謝.

我諗真係要考慮轉校會對小朋友好些呢~~

我的女兒又是細女11月出世的,今年讀k1,她得喜歡楂筆但是完全不容許我楂住她的手去引導她劃綫、寫字或劃公仔等,我一dim佢隻就會推開我話要自己劃,跟本唔肯聽人教,所以我並沒有為她選一些比較多功課同著重抄寫的學校,選了間全活動教學的學校給她,我不會強迫她希望佢可以慢慢對寫字產生興趣先再教她。

kae

siuwa 寫道:
我囡囡都係咁, 唔知係唔係D女都唔仲意寫字, 寫一行 ”十”字寫足30分鐘, 我問佢點解仲唔寫, 佢話要腍吓先哦     激到我啊, 佢一見我唔開心就放聲大哭....我就來暈死   

siuwa,
我想比小小意見, 首先你要放鬆自己, 作為家長應該多鼓勵及支持, 如果你常板住塊面, 會給你女女很大壓力, 慢慢來, 否則連你都很辛苦.
我曾照顧一名過度活躍症小一男童, 面對做功課時大家就很痛苦, 我每日都會用不同手法來引佢注意, 吸引佢覺得好玩,
初初你可用獎勵計劃, 如: 能在十分鐘寫完一行就有一個貼紙或之前佢用30分鐘寫一行, 你可以話不如試下用20分鐘, 但小朋友會受情緒, 心情影響, 就算有佢至愛的玩具或食物都未必睬你
最近亦有一個case, daddy, mummy都係大學生, 有一個小三仔仔, 仔仔很頑皮, 而mummy對仔仔要求很高, 搞到大家關係惡劣, mummy精神很差, 要暫時分開住
以上例子純粹是想與大家分享本人之工作體驗, 並希望大家能亙相交流心得

thx for supporting

唔好心急,慢慢培養佢寫字興趣啦,又時罵,又有時錫!教小朋友真係要好多心機架。 :wink:

我個女都係k2, 早兩星期佢同我講, 叫我快d教佢寫個'耳'字,
因為佢驚上堂時唔識寫.  
於是我就用原子筆點

rose,sara 寫道:
3 and 9 months.

曄, 妳个女好叻架啦.
我个女 3 & 8 months  讀緊N1乍!
吾好比咁大壓力佢啦.
或有repeat K1.

‹ 上一主題|下一主題