用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 perfect pitch
樓主: Sindy
go

perfect pitch [複製鏈接]

Re: perfect pitch

dear Vernique2005
      好耐無見...謝謝你的意見呀。不過我完全沒有音樂根底,唔知點栽培佢,加上無咁多錢,唔知應把錢放在那個方向。

佢近黎好鍾意圍棋,又話要學小提琴 (教會即將開辦10元一堂課程,咁緊係唔執輸,問佢佢又話要學),咁鋼琴又停了一來,因為真係無咁多錢俾佢亂黎,加上唔知係唔係老師搞佢唔惦,教過下johnthomson的first grade後就停下來沒有教第二本,話怕他學不來,因他不太肯重覆練手指,結果沒有課本,隨便讓我地挑任何曲黎彈,咁,我就挑了我家的一些好聽的給他彈,佢在家自己看譜彈到後就回去老師度給佢糾正...就咁.....好似以前在琴行咁,又係老師叫我地自己有心水的樂曲就挑來彈...。咁,我諗一定係我個仔有問題,教唔掂?一次又係咁,兩次都係咁。

至於圍棋就真係物超所值,佢每堂都好用心聽書,回來也捉得很好...但鋼琴課佢真係係度浪費金錢,雖則老師已收得很平,佢其實多數都係度自己彈,老師話佢錯佢都唔聽教。唉........

你知道是否學樂器想精最好學一樣呢?我又想佢學抬拳道,因為佢個樣同氣質和脾氣真係好容易被人欺負....等佢學左跆拳道後,行出黎都可能有d自信,無咁笨拙。咁就無咁易惹人打佢喇。

佢數學又不錯,可以栽培...

但...每樣都係錢錢錢....應點選擇呢?學音樂可以唔去考試嗎?學音樂似乎要有很大的投資...
所以我才想知佢究竟在音樂方面係唔係有咁ge天份...係唔係唔俾佢學落去會浪費.....

thanks.....
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

睡覺:

It's sad but realistically true that raising children nicely can be very expensive. (Plus there's often no guarantee that the money spent will be equal to the amount that the children really learn......hhaha)  It's ok to learn several instruments at the same time.  The only requirement is that the child needs to be dedicated.

Hey, if your son likes 圍棋 and maths, you're lucky! It doesn't cost much to train a gifted child math.  All you need to do is to find him a math tutor that surprised your son every single week and leave him with something that he gets to think on his own.  Just get him some problem solving math books (the trickier ones) and he will stay there for the whole day!  This kind of tutor does not need to be very expensive.  If you happen to find one who likes problem solving, then you're done!

One way that my mom used to manage money when I was young was to set a priority for all the activities that I needed to do and spend money according to the activities' levels of importance.  This is what she did for me:

1) piano--important (find very good teachers, spend more $$)
2) English--just for interests (little $$ spent, go to the library more)
3) Math--important because I am not good at it (1.5 hours tutoring a week, from a math master)
4) Chinese--very cheap lesson from a Beijing mandarin speaker
5) sport--little money spent

You may also discuss that with your son and see what he needs the most. That way, you'll be able to maximize your son's learning opportunities.  :

Vernique2005,,
       謝謝你的意見呀....唉...成就=天資+eq+moneymoneymoney也......

從現實角度睇,男仔第時在piano發展方面要養活自己呢.....咁就...真係唔係咁容易...... :  :  :  :
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

睡覺 寫道:
Vernique2005,,
       謝謝你的意見呀....唉...成就=天資+eq+moneymoneymoney也......

從現實角度睇,男仔第時在piano發展方面要養活自己呢.....咁就...真係唔係咁容易...... :  :  :  :

piano做踏腳石..........學乜都易d........都未必要靠彈琴搵食既..............用黎娛樂吓佢d細路都好架,我女好鐘意我同佢一齊彈琴架.........雖然佢唔鐘意練琴

其實perfect pitch 係一聽音就知o個個係乜野音.
或者彈一d pieces, 都可以認知係乜野key.
呢個係天生的, 冇得訓練返黎既...
對於學習音樂係有利, 因為可以學得好快...

而relative pitch 就係可以訓練返黎既...我自己都有...
即刻可以聽到彈緊d 乜野音或者key,
但係唔係100% o岩既...會有錯既機會~

有d 人會認為relative pitch 比perfect pitch 好.
因為如果唱歌時要用movable key, (即A Major, A 音係do, B 音係re....)就冇咁好...因為如果係perfect pitch 既話, 唱A Major 時, 會把A 音唱為la...

我認為各有各既好處啦

Sindy 寫道:
都唔知個topic放係邊好...就放係呢度啦

我好想知多d.....但多數都係英文既website,唔多睇得明....

有perfet pitch,係咪是但按一個音都分到就叫有架啦....

relative pitch,係咪要先後按兩個音...第一個音做base,聽到後面個音就叫係呢?

另,係咪玩音樂既,都應該識聽音架呢?
[img align=left]icon15.htm[/img]

咁如果有 perfect pitch,做調音師最好啦,經佢調過d 音一定 perfect 準啦!  

perfect pitch是否指, 如你聽了一些音, 或一首歌, 即馬上能準確地唱返出來或彈返出來?

我囡囡從一歲開始, 便有一句沒一句的跟著我們唱歌, 她或許咬字不清, 但音是很準的(即沒有走音), 所以十多個月時可以唱"韓文"版大長今(因不知佢唱咩話)。到22個月大之後, 連咬字都開始清晰, 昨天才學的"玫瑰玫瑰我愛你", 她馬上可唱出一小段。這是否表示我囡囡有perfect pitch的潛能? 我可以帶她學甚麼去好好裁培?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

yuenwa 寫道:
perfect pitch是否指, 如你聽了一些音, 或一首歌, 即馬上能準確地唱返出來或彈返出來?

我囡囡從一歲開始, 便有一句沒一句的跟著我們唱歌, 她或許咬字不清, 但音是很準的(即沒有走音), 所以十多個月時可以唱"韓文"版大長今(因不知佢唱咩話)。到22個月大之後, 連咬字都開始清晰, 昨天才學的"玫瑰玫瑰我愛你", 她馬上可唱出一小段。這是否表示我囡囡有perfect pitch的潛能? 我可以帶她學甚麼去好好裁培?

我都唔知係咪咁,我個女係可以跟住一個個音彈返出黎.....一彈即中(或佢口講返出黎)唔駛試黎試去睇吓邊個音的,但我女細過時,都無show到咩潛能的呀,我好遲先發現的

[/quote]

我都唔知....我個女係,你按任何一個音,佢都可以係唔駛一秒內答到你個名....e.g c,d,e,f,g,a,b........

我本身細細個時,都係對音好敏感的,亦都係唔需要譜,聽過都可以彈到d歌,但當然....可能個調未必

carrierogerian 寫道:

我的兒子今年5歲, 學琴一年,前一陣子發現他可以認得琴鍵上的音,準確度達99%, 我以為好多小朋友因為從小學琴, 所以可以做到, 最近, 我再試下同佢玩認音遊戲, 佢居然可以認到兩個音一齊,三個音一齊有sharp/flat的話準確度都有60%, 有時我見佢將練過的歌仔隨口用CDE唱出來...有時彈scale, 他亦可以認得晒是那一個major. 我自己都識彈琴(4級左右), 但都做唔到亞仔咁, 聽得咁清楚, 我都好想知咁係咪perfect pitch. 仲有就係點培養佢, 令佢發揮得好d.

carrierogerian

你個仔好似我個女既情況呀,佢都係兩三個音聽得到達六七十個%,我知得好皮毛......幫佢練chord......所以我都想知多d,不過似乎連老師都唔係知得好多,我女上聽 音班,個老師竟然話我女聽唔到喎,咁我示範佢睇....但佢竟然屈我彈果個音唔係我女講果個,都唔知係乜老師黎的

其實有好多小朋友由一出世就已經擁有perfect pitch,
只不過係家長冇培育佢地呢樣野, 就會慢慢咁冇左
不過我唔sure 係咪真架...
[img align=left]icon15.htm[/img]

tinkle 寫道:
其實有好多小朋友由一出世就已經擁有perfect pitch,
只不過係家長冇培育佢地呢樣野, 就會慢慢咁冇左
不過我唔sure 係咪真架...

其實perfect pitch呢樣野係我黎講,係好抽象的,我都唔多明

Sindy,

Sindy,

就如你所講, 其實我都唔係好理解點先算perfect pitch, 對學音樂有什麼幫助, 仲有點培養呢. 我嘗試問老師, 但佢似乎不以為意, 亦沒有提供任何方法...
但唔知這些能力會否像語言能力一樣, 得不到適當的培育, 會慢慢冇左呢.
我最近想, 他的音準會否讓他學習弦樂器有幫助, 想給他試試小提琴.

carrierogerian 寫道:
Sindy,

Sindy,

就如你所講, 其實我都唔係好理解點先算perfect pitch, 對學音樂有什麼幫助, 仲有點培養呢. 我嘗試問老師, 但佢似乎不以為意, 亦沒有提供任何方法...
但唔知這些能力會否像語言能力一樣, 得不到適當的培育, 會慢慢冇左呢.
我最近想, 他的音準會否讓他學習弦樂器有幫助, 想給他試試小提琴.

對於學弦樂會好有幫助.............阿sir話佢當時練耳,都要練幾個月幾粒音.....仲有會好快上手..........唔駛點手指位.......不過我女有時懶理就差d囉    佢聽到唔啱都由得佢(事關我都聽到唔妥 )以我所知,有好多小朋友初學時,都要做記號.........因為一按錯位........都會大概拉得到歌的.....事關同一首歌都可以用唔同key拉的丫麻......咁我女就永遠唔會錯呢d野

七田真說:

絕對音感依靠右腦的機能,相對音感依靠左腦機能。6歲前沒有教育引導右腦開發絕對音感,以後便無法擁有它了。

請問如何開發絕對音感?

我以前join choir時, 玩instrument的朋友能夠在別人哼一個音/一句melody就立刻可以叫出所用的key和應用的chord, 在他們腦海中聽到一個音所顯現的就是CDEFGAB. 這應該就是perfect pitchers.
我想起自己的case, 我從小很喜歡音樂, 但爸媽不是太有知識的人, 也沒$$, 所以沒有給我學什么樂器也沒什么栽培. 到了十多歲才買了一個細細的電子琴, 我就自己開始自我學習彈琴, 睇譜. 記得曾經聽了一首classical, 認為結構簡單, 就續句續句聽然後連chord一起彈出來. 在短短的電子琴上彈了一首classical, 媽媽爸爸都沒什么讚/不讚的, 只是妹妹瞪大眼睛看怪獸一樣看我. 到人大了, 做工了, 買了一台數碼鋼琴, 郤沒時間正正經經學, 只是利用自己的有限技兩, 來彈過一首又一首流行曲/classical. 不講指法, 技巧的話, 騙人不難, 連配chord也可以. 但我沒有perfect pitch. 是train過都沒有(岩岩train完會記得), 但時間一久了又不是perfect了.
所以我想, perfect pitch要從小train, 到人大了, 要train就好難.
該用戶已被刪除

茵茵 寫道:
sindy
學上去就知, string有perfect pitch 係一件麻煩事.
手既感覺跟唔上耳仔,明明聽到錯但係永遠都做唔到一個正確既出黎,去到高級就好知味道...  更何況violin 就唔係一個平均分音既樂器,一般perfect pitch 就主要講tone & semi-tone, 你最好留意下囡囡到1/4或者更小於1/4度聽成點.
練同時聽2個音先妳一d順耳既先喇.
major 3rd, 6th , perfect 4th, 5th, minor 3rd, 6th.
聽到okay 先好轉下一d.

茵茵,

I don't quite understand what you said.  Could you please explain in more details about the problems?

My boy is a perfect pitch and he is also learning string instrument (cello), can you give me some more advice and share your experience?

Thanks a lot.

junjunmimi

茵茵 寫道:
sindy
學上去就知, string有perfect pitch 係一件麻煩事.
手既感覺跟唔上耳仔,明明聽到錯但係永遠都做唔到一個正確既出黎,去到高級就好知味道...  更何況violin 就唔係一個平均分音既樂器,一般perfect pitch 就主要講tone & semi-tone, 你最好留意下囡囡到1/4或者更小於1/4度聽成點.
練同時聽2個音先妳一d順耳既先喇.
major 3rd, 6th , perfect 4th, 5th, minor 3rd, 6th.
聽到okay 先好轉下一d.

手既感覺跟唔上耳仔>>>佢都ok既...可能因為仲淺......得果三級....

囡囡到1/4或者更小於1/4度聽成點>>>>我諗你意思係半音同半音之間聽唔聽得出?佢都聽得出既....我都聽得出..... 佢最鐘意lur過.....但次次都比我捉到...佢都好求其下的

聽到okay 先好轉下一d>>>>>唔多明,thanks
‹ 上一主題|下一主題