用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GT or SSC?
樓主: edu-king
go

GT or SSC? [複製鏈接]

回覆樓主:

回#20

邊方面級數?名氣? 同學生考出來的成績有什麼關係. 你認為入知名學校,學生成績就好?

回覆 Ocwc 的帖子

入優才啦!

derbyeugene 發表於 24-3-15 17:29
回覆 Ocwc 的帖子

入優才啦!

已經優才畢業了.

回覆 Ocwc 的帖子

叫楼主呀

derbyeugene 發表於 24-3-15 17:40
回覆 Ocwc 的帖子

叫楼主呀

Thanks

只係想樓主要明白花在交通時間大多會非常影響成績的. 搬入赤柱就去SSC啦. 近非常非常重要的.

Ocwc 發表於 24-3-15 17:49
Thanks

只係想樓主要明白花在交通時間大多會非常影響成績的. 搬入赤柱就去SSC啦. 近非常非常重要的.

如果優才冇校車,而樓主又會考慮ssc校車,咁我肯定兩邊用既時間係差唔多。

除非樓主會自駕接送,咁GT會快啲。

回覆樓主:

奇,優才中學是在調景領MTR 附近,北角去都只是3個站,10分鐘.  點解SCC校巴路線會快得過地鐵,校巴經邊道呀!

Ocwc 發表於 24-3-15 17:49
Thanks

我又覺得唔使搬赤柱, 西灣河/銅鑼灣都好足夠

derbyeugene 發表於 24-3-15 14:23
回覆 DenWenMa 的帖子

優才2023 IB总共先19個人考,SSC一直每年有50個IB位,2023 SSC都total 45個人考IB, ...

謝謝,我其實冇揀學校既煩惱,所以冇特別留意優才,之不過最近睇報道,見優才排名同平均分都高,相反SSC 榜上無名,雖然話個 base 有分別,但 SSC 都唔係全民 IB,某程度上都係精英去考 IB,所以才有此疑問。

https://topick.hket.com/article/3694789/IB%E5%AD%B8%E8%B2%BB%E4%B8%A82023%E5%85%A8%E7%90%83IB%E6%9C%80%E5%BC%B7%E7%99%BE%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E3%80%80%E9%A6%99%E6%B8%AF20%E6%A0%A1%E4%B8%8A%E6%A6%9C%E5%AD%B8%E8%B2%BB%E4%B8%80%E8%A6%BD%E6%9C%80%E5%B9%B3%E6%AF%8F%E5%B9%B48.3%E8%90%AC

DenWenMa 發表於 24-3-15 19:08
謝謝,我其實冇揀學校既煩惱,所以冇特別留意優才,之不過最近睇報道,見優才排名同平均分都高,相反SSC  ...

今年這份表不齊全的

https://www.google.com/amp/s/www.hk-schools.com/amp/2021-22-global-ib-rankings-for-ibdp-hong-kong-s-outstanding-academic-landscape

或者參考下前一年
SSC IB World Ranking #23

Ocwc 發表於 24-3-15 19:00
奇,優才中學是在調景領MTR 附近,北角去都只是3個站,10分鐘.  點解SCC校巴路線會快得過地鐵,校巴經邊道呀!
...

喂呀,你講既10分鐘真係堅由北角站上咗車搭到去調景嶺站落車既時間咋喎,我唔知樓主住邊,可以近至地鐵隔離既北角匯,也可以係北角半山,我當佢住北角匯,用5分鐘行去港鐵站唔過分吖?用2,3分鐘等車時間唔過分吖?去到TKL 站,用8分鐘行到去GT都唔算過分吖?咁加埋都25分鐘啦?

SSC 校車,北角既話基本上唔理你住北角匯定北角半山,都幾乎係door to door,SSC 校車特別之處係一架校車,只有3,4個站,所以直達SSC 都係25分鐘左右,我小朋友讀 SSCPS時 (比SSC再入dd) 都係搭校車所以我知,但你唔信咁都冇計。

DenWenMa 發表於 24-3-15 19:20
喂呀,你講既10分鐘真係堅由北角站上咗車搭到去調景嶺站落車既時間咋喎,我唔知樓主住邊,可以近至地鐵隔 ...

非常好,如果兩間都係25分鐘內.  時間就不是考慮了.

Ocwc 發表於 24-3-15 19:24
非常好,如果兩間都係25分鐘內.  時間就不是考慮了.

但係如果自駕接送,咁去GT 真係會快10 至15分鐘左右。

superbaby1108 發表於 24-3-15 19:17

今年這份表不齊全的

明白,謝謝你!

SSC佔地15萬平方米,GT佔地七千平方米,SSC比佢大21倍,如果俾得起錢嘅話,仲要比較咩

DenWenMa 發表於 24-3-15 19:20
喂呀,你講既10分鐘真係堅由北角站上咗車搭到去調景嶺站落車既時間咋喎,我唔知樓主住邊,可以近至地鐵隔 ...
Thanks a lot,  very valuable suggestions~~~

Ocwc 發表於 24-3-15 17:32
已經優才畢業了.
no doubt, GT is also full of talents!  50%+ HK top 3, IB no 4 in HK.
SSC more famous, 120 years old, alumni all over the world.

DenWenMa 發表於 24-3-15 19:29
但係如果自駕接送,咁去GT 真係會快10 至15分鐘左右。

有個問題,中學好多時候都要留校,點坐校巴?

edu-king 發表於 24-3-15 19:47
no doubt, GT is also full of talents!  50%+ HK top 3, IB no 4 in HK.
SSC more famous, 120 years old, ...

揀學校好簡單
1. Band 1, EMI
2. 學制, 可以選DSE, IB, IAL
3. 交通方便,最好本區就讀.
4. 學校成績可以入到好大學,好科.
滿足以上去邊間都可以!

DSE 2023 數據給你參考

SSC 5+ 中26.0% 英 48.0% 數 34.2% overall 36.1%
GT 5+ 中 8.2% 英 16.3% 數 36.7%
Overall 20.4%

差距都幾遠
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊