用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗區崇真 vs 与筲箕灣官立
樓主: 梅meiq
go

深水埗區崇真 vs 与筲箕灣官立 [複製鏈接]

bananaGi 發表於 23-7-19 14:41
早日有個家長同我講羅氏係1B. 就係話根據大口仔!

我同佢講DSE, 佢話人地實驗室靚.  嘔血

實驗室靚=B1B中學?

tpmon 發表於 23-7-29 17:06
即以2022年成績,筲官較好。

等埋兩校的2023 DSE 成績可評估誰較好。

筲官同舊年差不多,5**多左d
但成績好同差個批很懸殊。

B哩baba 發表於 23-7-29 21:28

筲官英文科成績比同區B1校差一段大距離,不知是否這原因影響History 的成績? 但中史科成績算不錯。

BAFS 的成績比同區B1校差一段大距離。

會否因為入筲官的學生,英文底子冇咁好,谷不上英文?

tpmon 發表於 23-7-29 22:34
筲官英文科成績比同區B1校差一段大距離,不知是否這原因影響History 的成績? 但中史科成績算不錯。

BAFS  ...

我估生源問題,band 1成績學生有更好選擇,有部分學生真的不太行,尖子太少,惡性循環只會每況愈下。
通識用中文,否則更差,
讀筲官要去補習才能跟上dse大隊。
中史科老師經驗豐富且很有熱誠,成績一向很好。

tpmon 發表於 23-7-29 17:08
實驗室靚=B1B中學?

交通方便會吾會=B1A中學?

B哩baba 發表於 23-7-29 21:28

謝謝分享
筲官2023年整體4+及33222有進步
科次5**大幅升至20(人均0.1639)
比上年8(人均0.06557)多150%
BPS 上年科次5** 19(人均0.1696)

筲官條斜路好趕客,附近一間食肆都無,入面比想像中細,課室出面的走廊係四邊圍住,望唔到街,感覺好壓抑。如果隔離筲東執笠之後,校舍俾埋佢用可能會好少少

tpmon 發表於 23-7-29 17:08
實驗室靚=B1B中學?

可能佢小朋友入左呢間, 所以即變1B

個家長仲爆粗! 話d網民你地咁X叻, 答X晒啦...
之後無人敢理佢, 佢話 1B就1B, 1A就1A啦

bananaGi 發表於 23-7-31 15:09

佢或者以為羅氏會開IB (不是1B),因為將軍澳的真道和優才都有IB 課程。

bananaGi 發表於 23-7-31 15:09

今日先來個醜話講(估)在先.

筲官今年DSE有20粒5**(見到poyau的數據),另見到有會員分享最高分個位係4粒5**2粒5*.然而筲官家長並未有一番吹奏.

假如換做標題的另一學校會點尼?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊