用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 中四之後考sixth form
樓主: tococoa
go

[英國] 中四之後考sixth form [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 23-6-29 15:44
個人認為冇着數。

讀呢四科就倒不如放棄Business studies,負擔少啲。又或者將Business studies換另一科。 ...
甘即系Business 根本唔值得讀?

yuyueng 發表於 23-6-29 15:52
甘即系Business 根本唔值得讀?
係㗎...
我個人認為真係唔太值得...

beastiebistro 發表於 23-6-29 15:56
係㗎...
我個人認為真係唔太值得...

講起A-Level讀econ 這科,分享吓朋友兒子的經驗,佢仔未去英國讀sixth form 之前在香港中四都有讀Econ , 佢在B1A 名校成績-向不錯的,過到去uk 銜接econ 也沒問題,AL 取得A*, 佢話識幾個香港人同學都攞到A 或 A*

回覆 9284 的帖子

我仔就是今年九月, 中四後去讀A LEVEL, 而且堅決選了ECON+BUSINESS

CJCJ 發表於 23-7-4 13:55
回覆 9284 的帖子

我仔就是今年九月, 中四後去讀A LEVEL, 而且堅決選了ECON+BUSINESS ...

基本上好多中學都唔見議咁樣選,我孩子的學校亦唔批咁揀,本課程內容寫明。

CJCJ 發表於 23-7-4 13:55
回覆 9284 的帖子

我仔就是今年九月, 中四後去讀A LEVEL, 而且堅決選了ECON+BUSINESS ...

好似嘥緊你啲錢

回覆 sleung2020 的帖子

其實真係無辦法, 樣樣都唔鍾意讀, 其他科成績差, 加上佢有師兄師組都係咁揀, 都入到大學......我都掙扎左好耐.....揀無可揀.......最好讀完A LEVEL 回港讀大學......

CJCJ 發表於 23-7-6 13:24
回覆 sleung2020 的帖子

其實真係無辦法, 樣樣都唔鍾意讀, 其他科成績差, 加上佢有師兄師組都係咁揀, 都入 ...

AL讀四科或回港升大學應無甚影響
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊