用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 中四之後考sixth form
go

[英國] 中四之後考sixth form [複製鏈接]

想請問如果小朋友在香港Local school 中四之後, 不自修IGCSE , 即冇gcse 成績, 對考sixth form boarding school 及升讀一些top u , 會有很大影響嗎? 謝謝大家!
   8    0    0    0

tococoa 發表於 23-6-27 01:43
想請問如果小朋友在香港Local school 中四之後, 不自修IGCSE , 即冇gcse 成績, 對考sixth form boarding ...
每年唔少讀完中四去英國讀寄宿學校嘅學生都冇考iGCSE。

入寄宿學校主要係睇Interview同埋校本入學試(多數係想A level入讀嘅科目,或者連英文/essay咁),根本iGCSE就唔係入學條件/要求(況且報學校嘅時候只不過係中四頭)。

對於入大學,我都答過無數次,(喺我嘅認知)大學係唔睇GCSE成績嘅。GCSE同A level個gap實在太大喇,對佢哋嚟講根本冇咩參考價值,就算GCSE grade 9(A*)都冇咩大意義。而且一般英國寄宿學校學生起碼考十科八科GCSE,喺香港最多咪考四五科?更加冇任何幫助。如果真係有關,咁每年咁多冇考iGCSE嘅香港中四學生去英國,咪冇一個入到牛劍G5?

(註:我唔係亂估嘅,係UCL同ICL嘅收生director直接同我講嘅。我同佢哋咁啱係朋友)

我認為唔好嘥時間迫小朋友去做啲冇意義嘅嘢喇。

明白晒🙏

其實我都PLAN緊小朋友讀完中四過去英國寄宿(讀2年AL), 但係衰在佢中三因為讀太多科, HANDLE唔到, 所以FINAL EXAM出黎成績表唔靚仔, 其實走去考SIXTH FORM係咪未必有好學校收?定係我用中四中五時間在香港考返好張成績表 , 之後完左中五先比佢去會好D?

9284 發表於 23-6-28 17:18
其實我都PLAN緊小朋友讀完中四過去英國寄宿(讀2年AL), 但係衰在佢中三因為讀太多科, HANDLE唔到, 所以FINAL ...
都係嗰句,英國寄宿學校收生睇interview同埋校本入學試,根本同香港成績冇直接關係。當然如果香港讀書搞唔掂,就要諗下考校本入學試同埋interview機會有幾大喇。
好學校有好多,睇下你咩為之好。如果好「港式」咁淨係睇排行榜/成績,咁確實入學試唔易,佢亦大把申請學生揀。如果唔咁「表面」去睇學校,咁有好多好好嘅學校可能有機會。

中四定中五去唔係你選擇,係睇出生日。如果入讀嗰年9月1日足16歲又未夠17歲,就係入year 12。如果讀完中五嗰年9月1日會足17歲,基本上就唔會有學校收(Y13係唔收生嘅)。

其實我都PLAN緊小朋友讀完中四過去英國寄宿(讀2年AL), 但係衰在佢中三因為讀太多科, HANDLE唔到, 所以FINAL ...
另外,留意:1. 因為冇考GCSE英文(唔係iGCSE英文,兩樣嘢嚟嘅),所以要入英國大學,大部分大學大部分學科會要求考返IELTS。
2. A level科目同GCSE level差一大截。香港學生如果讀數理科目,中四跳Y12銜接應該問題不大。但係文科,Econ 呢類科目就可能比較吃力。

多謝你嘅回覆,好有用,想問多少少,何解bio呢D科涵接問題不大?而econ,business又有D難道呢?呢個問題正正而家煩惱緊

9284 發表於 23-6-28 21:53
多謝你嘅回覆,好有用,想問多少少,何解bio呢D科涵接問題不大?而econ,business又有D難道呢?呢個問題正正 ...
簡單講:1. 數理科目香港不嬲教得比較前,所以程度上無咁難銜接。香港讀得好嘅,甚至可能覺得容易。
2. 數理科目唔使作文,主要係計數邏輯推理。香港小朋友好難夠嗰邊寫。
3. 香港嘅英文係當second language 咁教,英國係母語。香港人以為喺香港考試高分就係英文好,其實根本係兩個世界。而且「文」科係著重點present argument,表達先係重要。

我當然講緊香港讀local school嘅同學,亦唔係話個個去到讀文科都會struggle。但係如果好天真覺得去到自然一帆風順,香港強文科去到都實冇問題,就真係要小心。

多謝你嘅回覆,好有用,想問多少少,何解bio呢D科涵接問題不大?而econ,business又有D難道呢?呢個問題正正 ...

AL Business / Econ 考慮二選一
因為兩科為 overlapoing subjects
前者 A*/A% 為 AL 受歡迎科目中最低

2022 AL Popular subjects #15
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3872081&pid=49163372

LSE Overlapping subjects
https://www.lse.ac.uk/study-at-lse/Undergraduate/Prospective-Students/How-to-Apply/Admissions-Information

其實講真,去到sixth form揀科,應該用倒推法。即係諗諗大學想讀咩科,掉返轉去諗A level「應該」揀咩科。唔同大學唔同學科,可能有某啲A level科目嘅要求。A level冇揀,到時想報都冇得報。唔好淨係一味諗sixth form讀咩科最容易。

明白呀,但係一個中三既人仔,又點會咁深思熟慮話到比你知大學想讀咩科吖,都係朋輩話讀乜就一窩蜂跟住去

9284 發表於 23-6-28 22:40
明白呀,但係一個中三既人仔,又點會咁深思熟慮話到比你知大學想讀咩科吖,都係朋輩話讀乜就一窩蜂跟住去 ...
我都明白呀,所以我先打呢段字提提你,希望佢唔好揀錯。

小女想揀Econ+Business,佢話同一個stream會融會贯通D,但我建議佢bio+Econ或Business,咁大學揀科可以多D選擇,但係佢話bio好多野背,唔想,我都唔知可以點。始終sixthform我覺得有科bio會隱陣D

9284 發表於 23-6-28 22:55
小女想揀Econ+Business,佢話同一個stream會融會贯通D,但我建議佢bio+Econ或Business,咁大學揀科可以多D ...
你啱呀,三科如果兩科去咗Econ同Business Studies,咁到報大學選擇就少喇。

而且,英國大學有不明文嘅睇法,Business Studies算係soft subject,Economics先係hard subject。Soft subject嘅意思係學科整體冇咁rigorous/academic,所以報大學會冇咁着數。

咁三科有兩科有啲overlap,仲要一課soft subject分分鐘當半科計,非常唔着數。

今年9月升中四,如果打算明年20249月讀Y12,而家就要申請啦,2025年讀Y12都最遲明年4月好開始申請啦。

你睇咗yr 12 入學年齡未?英國中學計呢様好strict 的

9284 發表於 23-6-28 22:55
小女想揀Econ+Business,佢話同一個stream會融會贯通D,但我建議佢bio+Econ或Business,咁大學揀科可以多D ...

絕對唔會econ + business 咁揀,business 是soft subject , 入大學就輸蝕

beastiebistro 發表於 23-6-28 17:44
都係嗰句,英國寄宿學校收生睇interview同埋校本入學試,根本同香港成績冇直接關係。當然如果香港讀書搞唔 ...

到考Yr12 sixth form , selective school 係會睇埋香港份成績表來收生,當然學校本身個entrance exam 和interview 仍佔好大比重,今年我玩咗呢個遊戲,所以我知道。

題外話,如果econ + business + Maths + F Maths 又有無著素?

yuyueng 發表於 23-6-29 15:32
題外話,如果econ + business + Maths + F Maths 又有無著素?
個人認為冇着數。

讀呢四科就倒不如放棄Business studies,負擔少啲。又或者將Business studies換另一科。

都係嗰句,Econ同Business overlap,唔會加分。而且Business係soft subject,冇咩着數。

亦都講過大學基本上係只計三科A level,因為收生左膠當道,認為考慮四科對基層學生唔公平。(大部份基層學生都冇錢冇時間冇資源,唔會無啦啦走去讀四科)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊