用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考入男拔箤小學有幾難
樓主: ashash123
go

考入男拔箤小學有幾難 [複製鏈接]

考小一, 主要睇interview 表現; 考插班, 除了學術, 也會consider 體藝

回覆 hideseek 的帖子

請問你嗰陣時考入的時候,你個仔考了什麼certificates 放在portfolio 上?謝謝

Soundervolt 發表於 23-5-27 21:43
幾歲人仔又點睇得出有運動特異功能?幾歲小朋友嘅代表性比賽?香港各體育總會有呢啲比賽乎?
...

有什麼?

ashash123 發表於 23-5-27 22:40

請問你嗰陣時考入的時候,你個仔考了什麼certificates 放在portfolio 上?謝謝 ...

無任何學術cert,但有運動cert

ashash123 發表於 23-5-27 22:40

請問你嗰陣時考入的時候,你個仔考了什麼certificates 放在portfolio 上?謝謝 ...

我很同意樓上說的看interview表現,看整體表現,絕對不是單一的cert,其實只要你接觸DB小朋友,就好容易感覺到學校想要什麼類型小朋友

還有想要什麼類型家長

Soundervolt 發表於 23-5-27 23:21
有什麼?

比較有認受性的比賽

唔運動,就要識畫畫同樂器

回覆樓主:

所謂「比較有認受性」都只係坊間「覺得有」,我仔學校都係喺小學階段學界比賽發掘或總會推薦,質素一定有保證,五歲嘅體育獎項都係小時了了居多,呢尐學校一讀就預你讀十二年,唔需要急於喺升小一搵體育資優學生。

回覆樓主:

考呢尐學校除咗有基本嘅學術能力,話頭醒尾,當然需要有十分強嘅表達能力,而且最難係要其備DBS學生個格,呢點十分抽象而且亦唔能夠透過訓練出嚟。畢竟每年都大約五千人去考DBS,除咗扣除關係位外,要幾十人爭一個位,好大程度上都係要睇緣份。

請問是什麼類型運動,是不是一定要有攞獎的?

過去識既全部冇運動,一個有音樂,大部分文靜形,其中一個考小只得DB一個offer,  有兩個幼稚園讀國際學校,daddy old boy 入!

Soundervolt 發表於 23-5-27 23:51
考呢尐學校除咗有基本嘅學術能力,話頭醒尾,當然需要有十分強嘅表達能力,而且最難係要其備DBS學生個格, ...

好同意你所講既要求,我愚見係有得訓練,但絕對唔係短時間也不是靠面試班做得好(當然有個別例子),至於運動資優,我感覺唔係要資優,而係如果運動有成績,證明小朋友有毅力,吃得苦,呢點對走12年長路更重要

小朋友係小一考入, 屬於N無, 非常同意以上有家長分享interview表現最重要。 小朋友屬文靜學術形,但係表達溝通能力高, 以我觀察大部份同學有相同特質。當時portfolio有一體一藝之類certificate,但其實當時只是K2,我覺得cert 並唔代表anything solid. 我覺得重點係你要比學校睇到你小朋友嘅長處更為重要
考插班, 學術成績當然要出色, 但逐漸上高小也會consider 體藝特別有talent嘅, eg. 學界冠軍,就如之前有家長提及從學界比賽和總會推薦收個別運動特別出眾嘅小朋友。 加油good luck!

回覆 ILikeToDream 的帖子

請問面試會唔會考時事?k2 其實真係好難有運動certificates , 請問你運動cert 是那類型?謝謝

之前幼稚園水運會有些人 k3 已經游水好似飛魚一樣
一部分人游得很慢(我小朋友)
大部分小朋友都未識游水

其實學術,藝術都一樣,有小部分人已經跳出黎,一部分人也在跑了

去到有競爭力小學你就見到高手如雲,這些人當然係幼稚園已經開始發力

當然呢個係長途賽,係 k3 跑出唔代表長遠咩野
不過確實代表父母有一定調教小朋友功力

Azzurro 發表於 23-5-29 16:09
之前幼稚園水運會有些人 k3 已經游水好似飛魚一樣
一部分人游得很慢(我小朋友)
大部分小朋友都未識游水

高手如雲⋯非常貼切⋯

回覆 ashash123 的帖子

以我記得我仔冇講過有相關時事問題。其實運動cert 範圍好廣泛⋯⋯就算學一種運動的成績或參與比賽嘅結果都可以係,除非你小朋友運動非常出眾,otherwise都只係俾學校睇他有all- round development。所以佢最主要長處喺邊度你就要發掘同展示出嚟啦

成功考入計,除咗面試表現及學術,畫畫部份係好重要。入咗之後,冇特異功能就變隱形人,特異功能包括學術超勁、運動勁、有關係人士(爸爸唔止old boy, 例如係head boy嗰啲la), 音樂藝術勁,應該都只係-般人。所以入到都冇乜特別,如果讀書唔夠叻、冇運動,要生存/發展得比較好,父母都要下好多苦功,要同個仔一齊「跑」同「追」,otherwise 入咗都得個名,做陪襯品。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊