用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1分別
樓主: AndreaLaaa
go

band1分別   [複製鏈接]

travelman 發表於 22-12-29 20:21
人哋就係話二三線小學級一,同一線級一,大家RO應該分別不大。你仲用級一同級十比。
...

因我假設一間B1A 中學自行收到一線小學級十;二、三線只收級一,所以用這個來比較。

自行RO一、二、三線小學級一是有分別的,雖然大家都收。

tpmon 發表於 22-12-29 20:41

因我假設一間B1A 中學自行收到一線小學級十;二、三線只收級 ...

其實可能學生能力可能真係分別不大,只是二線學校份卷太淺,其他同學能力較低,導致人哋以為你叻你級一只係對手弱及份卷淺,教育局亦以這評核標準去評學校,所以你二線學校考100分,教育署只當你级一学校考70分,所以點解小學讀邊間重要,就係這原因。

travelman 發表於 22-12-29 20:47
其實可能學生能力可能真係分別不大,只是二線學校份卷太淺,其他同學能力較低,導致人哋以為你叻你級一只 ...

RO 在自行是受小學級數影響,因經教育局adjust。

二、三線級一,在B1A中學校內考試可以表現出自己的真實力,比讀一線小學的中學同學強。

如果唔係RO影響到入讀某中學機會, 我會當個RO係垃圾.  識幾個普通學校冇進補的級頭明顯醒過大力催谷的三私學生. 雖然佢地都入唔到所謂神中, 但在BAND1 中學, 成績都在前列.

其實大家都唔會知個 RO,又點知邊間學校個級一,或級十勁啲?

B.B.BaBa 發表於 22-12-30 15:08
其實大家都唔會知個 RO,又點知邊間學校個級一,或級十勁啲?
a 校 級5 自行入到, b校級5 入唔到, 就大約知邊間RO 高

入到入唔到,就係咁簡單?

B.B.BaBa 發表於 22-12-30 15:24
入到入唔到,就係咁簡單?
暫時只得3 年資料, 有多幾年會明朗d(

回覆 AndreaLaaa 的帖子

個人體會,我仔二線學校,中間插班一線學校,當時有朋友講唔好轉,反正級頭,但轉左就知係有唔同,二線一級得30人左右B1,但一線係70個B1,仲要一線入B1A或者神校比例係比二線多,如果唔係點分一線二線,就係派位,考直資私校靚唔靚仔。當然上到中學又另一會事,小學有可能家長谷,中學就睇小朋友自己。

我理解係RO反映左學校整體成績對於學生成績嘅影響,而且唔計最特殊嘅個別情況,即係假如某年有個全科100分嘅神童,或者滿江紅嘅頑童都係唔採樣嘅。所以並不能全面顯示個別學生嘅能力。

erica-camy 發表於 22-12-30 20:17
回覆 AndreaLaaa 的帖子

個人體會,我仔二線學校,中間插班一線學校,當時有朋友講唔好轉,反正級頭,但轉 ...
你睇年年都上電視果間小學就知級一百都入到Band1

目前的band1生是1/3學生總數,各校再由EDB拉curve。band1生比率由寶校10% 到 一線的 90%,很大差別。 我覺得應該改為
各校band1生數量 = 1/3 小一統一派位數 + 部分自行生

EDB拉curve只作用於自行生學額,而非總學額,保證所有學校都有基本數量的band1學生,寶校和一線的差距會拉近到16.7% - 66.7%, 抽獎入寶校的同學不必到處插班。

假設小一自行50%學額,統一派位50%學額:

寶校:16.7% = 1/3 * 0.5 + 0,    (0 自行學額屬於band1)   

一線:66.7% = 1/3 * 0.5 + 0.5。 (全部自行學額屬於band1)

否則抽獎入寶校,而寶校band1生比率小過16.7%就好唔公平。而一線學校也無需死谷爛谷,band1比率最高66.7%封頂。
學校間差別縮小,所有人都輕鬆點。

教育局唔係你咁諗,佢覺得寶校管理不善先會成為寶校
整低啲band 1人數,惡性循環下更加少人報寶校,遲啲借啲意執咗佢,又可以慳返啲公帑

回覆 10090 的帖子

係少人報,但最後一定有人抽獎入去,懵懵懂懂6年後發現band1比率低過10%,真係慘。

woooiiii 發表於 22-12-31 22:41
回覆 10090 的帖子

係少人報,但最後一定有人抽獎入去,懵懵懂懂6年後發現band1比率低過10%,真係慘。 ...

成個制度根本好唔公平啦,例如有啲小學又大又有泳池,運氣夠好先入到
無計,一命二運三風水

PTL_L 發表於 22-12-29 13:59
RO排得幾前同幾後,只係代表係揀啱或揀唔啱小學,絕對唔能夠完全代表自己小朋友既能力或潛力,所以由佢,唔 ...

請問RO ?

gilgilgilgil 發表於 23-1-1 08:19
請問RO ?

Rank Order 次第

tpmon 發表於 22-12-29 20:53

RO 在自行是受小學級數影響,因經教育局adjust。

前人種樹 後人乘涼
自行RO A校級10前過B校級5
並不代表當屆升中前者實力較後者佳
只反映以往採樣年畢業生PS1成績較佳

10090 發表於 22-12-31 22:46
成個制度根本好唔公平啦,例如有啲小學又大又有泳池,運氣夠好先入到
無計,一命二運三風水
...
成個制度我覺得嘅主要問題係:點解自己成績唔係靠自己努力,係要提前人叻唔叻?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-1 10:01
成個制度我覺得嘅主要問題係:點解自己成績唔係靠自己努力,係要提前人叻唔叻? ...
某啲有識管理階層認為既「公平」,早前有機會見識到一個「公平」人士既做法及思考方法,完全可以用嚟理解呢個制度
‹ 上一主題|下一主題