用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇VS聖馬可
樓主: suetyeezoie
go

英皇VS聖馬可 [複製鏈接]

回覆 kiwi2007 的帖子

如果我嗰個係仔, 我都想佢黎讀吓感受吓
可惜我女讀緊貴校上面嗰間大斜路女校, 仲嬲

回覆 pccw2017 的帖子

報告一下,今年開學校長見中一家長時講,今年DSE成績唔錯,除了有一個狀元,仲有11個學生讀醫科,5+有約40%,4+有70%,共有104人入大學(總學生128)。詳情要等學校報告。
英皇同其他男校一樣,因為中文成績唔理想,3322比率只有近8成,加上通識都差,所以被拉低,長期被外界評為1B,但學校得到優異比率,可比美1A,未必差過QE 、BPS。

仲有,鄧校長現在已調返教署,目前由副校長署任,據悉下年鄧校長有可能回歸。

Szetimmy0225    發表於 22-10-19 17:48
2jkidsfather    發表於 22-10-5 13:35
pccw2017    發表於 22-10-5 12:31

chubb88 發表於 22-10-5 11:21

報告一下,今年開學校長見中一家長時講,今年DSE成績唔錯,除了有一個狀元,仲有11 ...

英皇仔十油

kiwi2007 發表於 22-10-3 10:40
英皇的缺點:
~校舍是一級歷史建築,無得隨便修繕或擴建,平面面積仲細過兩個維園硬地足球場。
~以前預科 ...
希望我仔將來做到英皇仔

iloveubb2022 發表於 22-10-8 08:41
希望我仔將來做到英皇仔

英皇仔 Kingsians 又謙稱 無花果仔 fig boys。Fig tree 無花果樹外表不盡豔麗,其實是榕屬,而且未經開花便結果,絕對是平淡的表現。信人講 KC 不如信自己。

言歸正傳,缺點尼家野,通常只會越諗越衰同越數越多,所以繼續唱多D:
~KC 的KING 字包含太濃烈殖民地色彩,有d危,有被改名的風險?咁現有用家囤積左大量KC 現有校服/校章/校簿/紀念品...etc點算好呢!
~校友的表現絕對影響日後 prospective applicants的入飛捧場。同-間工廠的出品,quality control QC好重要。For example,前高官校友阿英咁識時暮兼有彈性,以至能官拜國家領導層級別;另一位背心台長校友超英哥仲要汗流夾背地呼籲港人少用冷氣?好極端,要慎選。
~般咸道/西邊街/薄扶林道完全無合法泊車位比家長們泊車接送尊貴嘅少爺,唔通要家長們推住坊間大熱嘅繽紛有轆買餸車載書包咩?
~Form 1 仔要留校食午飯;其他同學仔向左走兩分鐘到達麥記或向右走-分鐘到達 PhD, 咁易揾食冇D難度,點樣訓練到他們的揾食意志和毅力?
~ 成日話 KC 過條馬路入港大, really so easy? 朝夕相對下, 究竟係會日久生情定係日久生厭?好睇中學生涯嘅 chemical reactions, 仲要考慮加入適量嘅 catalyst?隨緣吧。

kiwi2007 發表於 22-10-8 09:51
英皇仔 Kingsians 又謙稱 無花果仔 fig boys。Fig tree 無花果樹外表不盡豔麗,其實是榕屬,而且未經開花 ...

見閣下咁熟識KC, 可否問問:KC和QC都係上世紀已經成為名校,兩間都係男官校,收嘅學生階層又係差唔多,那麼點解QC可以維持住top 3男校嘅位置,但KC卻跌落去B1B (當然近來上返d)?

真是只是好奇問問而已。

DD仔 發表於 22-10-8 14:18
見閣下咁熟識KC, 可否問問:KC和QC都係上世紀已經成為名校,兩間都係男官校,收嘅學生階層又係差唔多,那 ...

我想孫中山,霍英東,何鴻燊,黃仁龍,許仕仁等等等等很多出名的人物也是QC畢業生,現在無數師兄弟也涵蓋了很多專業,貢獻社會民生,是在中學界較出名的原因吧!

回覆樓主:

我個人認為, 係QC喺現今教育制度下, 能保持水準, 因而脫穎而出, 一支独秀, 结果吸引全港最top的男子入讀, 即使大抽獎階段, 聽到不少家長話個仔冇实力不敢揀QC, 皆因担心跟不上, 结果包尾。
如此循環下, 其他男校收生遠較QC難。 所以, 長此以來, QC一支独秀, 其他男校則苦苦奮鬥, 有起有落, 始終仍有差異。 不過, 近日見到各男校都漸見進步, 算是可喜。
個人愚見, 唔一定啱, 不喜勿插。

Szetimmy0225    發表於 22-10-19 17:53

chubb88 發表於 22-10-9 16:20
我個人認為, 係QC喺現今教育制度下, 能保持水準, 因而脫穎而出, 一支独秀, 结果吸引全港最top的男子入讀,  ...

甚麽級名次的小六生會自行報QC??
而最重要,公務員會點揀??

回覆樓主:

回應一下KC被長期被視為1B的問題, 我相信係3322制下引申的奇怪情況。
KC係傳統理科強的中學, 文科雖然算好, 但稱不上強, 而中文科更加係死穴。3322特別強調中英科, 本來係啱, 但中文科被攪到成死亡之科, 男校包括KC, 影響極大, 结果KC3322比率不夠8成, 一般1A要有8成半以上, 所以被視為1B, 制度如此, 亦無話可說。但正如我之前寫, 以优良率計, KC可比美1A的著名學校。

另外,有一怪現象, 01新聞做了個DSE榜元累積榜, 共有12間中學上榜(有累積2個榜元以上), 榜上間間都係赫赫有名的1A中學, 唯獨KC以1B身份上榜,仲要排第8。  這反映出制度的扭曲。
個人愚見, 不喜勿插!

DD仔 發表於 22-10-8 14:18
見閣下咁熟識KC, 可否問問:KC和QC都係上世紀已經成為名校,兩間都係男官校,收嘅學生階層又係差唔多,那 ...

中西區大抽獎男生B1位不足
本區成績好多望直資/官津自行離場
大抽獎生源應不及灣仔區
生源對成績有影響 成績影響自行收生
另外本區有 SJC 及 SPC 分散生源

我自小在雞校就讀,每次經過KC都有羨慕的感覺,校舍舊靚,跟港大沒有任何違和感,距離只有一街之隔,直覺高中學生同讀港大冇分別,分別只是要穿校服。當然聖馬可也很好,完先是聖paul下午校,分拆後也辦得不錯,近年成績的躍進更是驚喜,绝不能忽視。

Poyau 發表於 22-10-9 17:09
大抽獎生源應不及灣仔區

多謝各位嘅意見。其實我再諗多啲,走下坡嘅官校又豈只KC? 沙官更是跌得厲害,觀塘官立也是。QC, 庇女,荃官,QES應該算係難能可貴的了。至於話點解呢幾間做得到,但其他不能,可能可以寫份research paper

DD仔 發表於 22-10-9 18:51
多謝各位嘅意見。其實我再諗多啲,走下坡嘅官校又豈只KC? 沙官更是跌得厲害,觀塘官立也是。QC, 庇女,荃 ...

我中學年代(80年代升中)沙官是全區最勁,然後才到曾肇添呂明才,再到聖心,培英,蘇淅。當時沙崇默默無聞,林裘謀才剛建校冇乜人想去。

DD仔 發表於 22-10-9 18:51
多謝各位嘅意見。其實我再諗多啲,走下坡嘅官校又豈只KC? 沙官更是跌得厲害,觀塘官立也是。QC, 庇女,荃 ...

前兩年自行改咗提早公佈 更多叻嘅學生轉回官津校 未來成績有進步潛力

chubb88 發表於 22-10-5 11:21

報告一下,今年開學校長見中一家長時講,今年DSE成績唔錯,除了有一個狀元,仲有11 ...

真係好 學校無特別出通告 告知大家

Poyau 發表於 22-10-9 17:09
大抽獎生源應不及灣仔區

SJC 太少位

lot888 發表於 22-10-9 17:17
我自小在雞校就讀,每次經過KC都有羨慕的感覺,校舍舊靚,跟港大沒有任何違和感,距離只有一街之隔,直覺高 ...

Peter 仔?

2jkidsfather 發表於 22-10-9 16:41
甚麽級名次的小六生會自行報QC??
而最重要,公務員會點揀??

一線小學 全級頭五名 有機會 被QC 選中

chubb88 發表於 22-10-9 16:20
我個人認為, 係QC喺現今教育制度下, 能保持水準, 因而脫穎而出, 一支独秀, 结果吸引全港最top的男子入讀,  ...

QC 近年成績已經弱咗 要加倍努力
‹ 上一主題|下一主題