用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2023-2024喇沙小學自行分配學位
樓主: Maggiechanwa
go

2023-2024喇沙小學自行分配學位 [複製鏈接]

回覆樓主:

係每間學校有2個位?

Maggiechanwa 發表於 22-7-27 17:24
有二十分以上,所以諗住博一博

20分以上,即 25 分? 如果25分一定搏啦,不過每年25 分都收唔哂,但點都報

呢個係自行計分,就同跨唔跨區冇乜關係.... 只計分,不計區

vslc285 發表於 22-8-26 15:05
回覆 keikolau 的帖子

大抽獎甲部可以跨區抽,有2個位,中咗你要買六合彩。

兩個位係點樣計出嚟 ?LS 肯定唔止兩個甲部位, 但中咗都係要買六合彩

甲部係 5% of total no of 學位,我女隔離學校150 位,所以每年大約 7個甲部位

LS 再多學位 d,所以可能有 8 個甲部 一樣係要中六合彩咁

回覆 Maggiechanwa 的帖子

不是,只得英文科、數學同Science 用英文,但學校要用英文嘅機會非常非常多。

Vana 發表於 22-8-26 17:20
兩個位係點樣計出嚟 ?LS 肯定唔止兩個甲部位, 但中咗都係要買六合彩

甲部係 5% of total no of ...

每年俾全個小一學位分配嘅學額係180 (唔計另外18個特別情況嘅學位), 180個位其中一半俾自行分配(90),另一半俾統一派位(90)。
但之前好多年學校都會扣起每班一個統一派位嘅學位,可能叫留班位掛,所以最多只會得84個統一派位學額。但留意如果自行階段必收生多過54個,多出嘅差額就會係呢84個統一派位學額度補貼,所以有機會再少啲。

假設必收生無多過54, 即係有84個統一派位學額的話,當中10%係不受校網限制,即係唔知算最多8個定9個囉。

wskngai 發表於 22-8-26 17:34

不是,只得英文科、數學同Science 用英文,但學校要用英文嘅機會非常非常多。 ...

Science係咪同常識係兩科,無關係㗎?常識用中文?

Maggiechanwa 發表於 22-9-1 19:55
Science係咪同常識係兩科,無關係㗎?常識用中文?

對!Science 同常識係兩科,常識用中文。

Maggiechanwa 發表於 22-7-15 13:29
雖然依家開個post有啲啲早....仔仔依家K3, 住中西區嚟緊會自行報喇小.
唔知功課量點, 依家可以做啲咩同仔打 ...

分數唔夠其實入的機會是否很少,因為自行分配學位是計分數的

回覆 Vana 的帖子

如果自行分配的話如選擇喇沙小學分數只有20分好唔好博?
如果博唔到就要跳去統一派位,我見甲部份可以選擇三間跨區學校(是不是代表可以選擇不是自己校網的學校?)然後進行大抽獎看抽唔抽倒這3 間?如果抽唔到這三間是不是要去到乙部份
乙部選擇30個學校在自己校綱,然後在這30 間進行大抽獎?

amylee88 發表於 22-9-3 21:40
低小功課量唔多,平均每日2-4樣

2-4樣真心唔多

ashash123 發表於 22-9-4 22:37
回覆 Vana 的帖子

不在41校網,值博率唔高,除非有直私做backup

ashash123 發表於 22-9-4 22:37
回覆 Vana 的帖子

你爬文揾下往年資料,記得呢間25分都收唔哂,20分都係陪跑!
如果真係好心儀,最大機會就係搬入去抽乙一!
甲部不限地區,甲一都可以揀喇沙,但甲二/三如果填左無咁心儀既學校又入左,就無得跌落大機會既乙部大抽獎!小心d填!

Maggiechanwa 發表於 22-9-6 08:58
2-4樣真心唔多

今年小一,計埋改正,唔止

回覆 ret818 的帖子

其實計埋改正的話,一直都係唔止2-4樣,5-7差不多。星期五就十樣度,不過如你所說,每樣改正獨立計一樣。

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Maggiechanwa 發表於 22-7-27 17:24
有二十分以上,所以諗住博一博

喇沙2023年自行正取96 超收6
必收生60人 超收6人 計分生36人

二O二三年度小一入學自行分配學位
2022年11月21日 (星期一)
https://www.la-salle.edu.hk/tc/Events_detail.php?id=323

二O二三年度小一入學自行分配學位

2022年11月21日 (星期一) 至 2022年11月28日 (星期一)

自行分配學位取錄名單及註冊須知
https://www.la-salle.edu.hk/files/2022-2023/Admission/POA%20discretionary%20places/POA_Chinese_Version_.pdf

新生註冊表
https://www.la-salle.edu.hk/files/2022-2023/Admission/POA%20discretionary%20places/New_Student_Registration_Form.pdf
‹ 上一主題|下一主題