用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 丘佐榮中學
樓主: angelacms
go

丘佐榮中學 [複製鏈接]

回覆 tpmon 的帖咁九真無乜機,體育唔勁,乖乖女

angelacms 發表於 21-11-29 14:40
回覆 tpmon 的帖子

荃灣,唔算最top嗰間,首5左右

荃灣的小學程度不太差,但B1位嚴重不足。有些與荃官有聯繫的小學不用說,浸信會聯會小學的誇區能力也強。

angelacms 發表於 21-11-29 14:43
回覆 tpmon 的帖咁九真無乜機,體育唔勁,乖乖女

深水埗和葵青有些B1女校不錯,競爭冇咁大,你朋友有冇留意?

你朋友想個囡讀男女校還是女校?

可惜佢唔係嗰間,如果九真仲難,可能叫佢選邱佐榮,另自二葵青(應不用跌banding)

angelacms 發表於 21-11-29 14:49

可惜佢唔係嗰間,如果九真仲難,可能叫佢選邱佐榮,另自二葵青(應不用跌banding) ...

老師是否評囡囡B1B生?

囡囡音樂方面強不強?

佢個女唔鍾意T W的學校,葵青B1唔多,有想過沙田,多B1校,但位有唔多,佢見我跨區成功,九龍城又多位,問我意見,但我冇研究B1C校,所以上來請教下

係B1B,但佢嗰間跨區成功少,老師話預會跌banding好些。冇乜ECA lee吓愁乜嘛

angelacms 發表於 21-11-29 14:52

佢個女唔鍾意T W的學校,葵青B1唔多,有想過沙田,多B1校,但位有唔多,佢見我跨區成功 ...

太大範圍了,你朋友有没有聽不同區心儀中學的升中講座?

有些中學個名出名,但不是適合每位孩子。如運動強,音樂強,多課外活動,多中產以上有錢家庭,多屋邨出生平民B1校......

沒有聽中學的升中講座選校有些危險。最怕入到去讀與孩子性格,style 唔match,會後悔讀得唔開心。

有去聽荃灣、葵青、沙田的,但啱banding的又冇乜特別心儀,所以就想起九龍城。佢嗰女好靜、好乖,可能interview未必突出,佢哋預咗大抽獎,不過既然未interview 又本區冇心儀,冇理由咁就放棄嘛!

angelacms 發表於 21-11-29 15:22

有去聽荃灣、葵青、沙田的,但啱banding的又冇乜特別心儀,所以就想起九龍城。佢嗰女好 ...

在荃灣區大抽獎B1位不足你知啦!

B1B生轉校網大抽獎不會跌Band 到Band2。有冇想過轉校網大抽獎的可能? 當然要成本(如租樓,租約還一定要打厘印)。

唔係吖,我小朋友嗰屆,有個男同學原B1A,唔知乜原因(同嗰家長唔熟),派了一間冇選元朗中學,佢最後叩到一間2A咋(嗰男同學唔啱interview嗰類)。梗係唔想佢嗰女重演啦!

angelacms 發表於 21-11-29 15:49

唔係吖,我小朋友嗰屆,有個男同學原B1A,唔知乜原因(同嗰家長唔熟),派了一間冇選元 ...

一定是大抽獎填表錯誤,同埋不了解該區大抽獎的競爭大與細。

介紹你看以下EK 資深會員hkpapa852的精華好文,希望不會再犯填表的錯誤。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3625574

angelacms    發表於 21-11-29 16:11

回覆 angelacms 的帖子

你要肯定唔會跌band 才作此決定.
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

KL3 比人感覺好似好多位,但唔忘記, KL3 B1生佔全港約4成 再加上 另外一啲有特別功能 的B2學生,所以要小心
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

回覆 sai1031 的帖子

肯定跌,B1B跌到B1C,所以我勸佢自一九龍城,自二葵青算喇!保險些。九真定邱就看多些資料才決定。睇埋今次呈分先

angelacms 發表於 21-11-29 14:40

荃灣,唔算最top嗰間,首5左右
for ref. only 荃灣區小學前2年,
級40後左右,  丘中自行收左, 級70左右, 自行培道收左

回覆 subb 的帖子

謝分享,好有用資料。請問小朋友荃灣一或二線小學

angelacms 發表於 21-11-30 16:39
回覆 subb 的帖子

謝分享,好有用資料。請問小朋友荃灣一或二線小學

#一及二之間啦掛 !

回覆 subb 的帖子

謝謝!

tpmon 發表於 21-11-28 20:14
九龍城強B1中學多。

丘佐榮各方面不錯,只是比同區其他B1校冇咁hit。

丘佐榮3322率及聯招成績唔錯
2021年數字更高於黃笏南/銀禧
當中三大/八大比例各校如何?

2021年 黃笏南 銀禧 丘佐榮 九真
3322率 81.5% 81% 82.2% 83%
聯招取錄 84% 87.2% 89.8% 84%
聯招學位 63% 77.6% 80.5% 81%
學位比例 75% 89.0% 89.6% 96%
‹ 上一主題|下一主題