用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私失敗,自行二線都唔入
樓主: Fatjelly
go

直私失敗,自行二線都唔入   [複製鏈接]

hkhk8888 發表於 21-11-26 09:12
但問題係要家長晌冇任何offer揸手既狀態下捱到明年6月叩門, 心理壓力一定好大, 唔係人人捱到 ...

我都經歷過懷疑人生既階段, 要振作起來好好運用呢半年時間準備叩門, 唔好以為半年冇野做到, 小朋友潛力有時都令大人另眼相看
調節心情, 盡力而為, 但求為阿仔阿女盡做

beetle910 發表於 21-11-26 09:19
我都經歷過懷疑人生既階段, 要振作起來好好運用呢半年時間準備叩門, 唔好以為半年冇野做到, 小朋友潛力有 ...
咁你當年真係一個offer都冇既情況下捱到6月大抽獎, 之後再叩門?

如果係既話你心理質素真係好高, 佩服

tantanmama 發表於 21-11-22 11:01
小學自行純計分, 同小朋友實力完全無關, 唔洗質疑小朋友. 如樓上所言, 大抽獎可能派更好學校, 到時你會慶幸 ...

想問下怎樣計分?

回覆 Hillary0609 的帖子

升小講座應該都會講
分三部,加埋的總分

第一部 (只可申報其中一個)

1. 父/母在小學(或同一地址的中學)工作 (20分),或
2. 父/母該校校董 (20分)
3. 哥哥/姊姊在小學(或同一地址的中學)讀書 (20分)

4. 父/母,兄/姐為該小學畢業生 (10分)
5. 首名子女 (5分)

第二部 (只可申報其中一個)
1. 與該校有相同宗教信仰 (5分) (但請留意個別學校要求)
2. 父/母為該校社團成員 (5分) (唔記得咩社團,好似舊生會都算,自己問學校)

第三部 (差不多係人都有)
1. 適齡兒童 (10分) (開學時為5歲8個月至7歲)

一+二+三= 你的總分,第一部你有1,2或3已經WIN左80%(大熱學校就冇計)。

有一間唔太心儀既直資 offer…要左就無得抽獎.. 會唔會要?
我老公就話點都要左先.. 至多出年叩門..
但真心覺得叩門唔容易…

beetle910 發表於 21-11-26 09:19
我都經歷過懷疑人生既階段, 要振作起來好好運用呢半年時間準備叩門, 唔好以為半年冇野做到, 小朋友潛力有 ...

請問係咪要考各類唔同學術嘅cert?

平常心, 間間學校都有叻學生, 自己努力讀書就得

TingTing0001 發表於 21-11-26 12:57
有一間唔太心儀既直資 offer…要左就無得抽獎.. 會唔會要?
我老公就話點都要左先.. 至多出年叩門..
但真心 ...

咁要諗下自己個區抽獎係咪真係咁差,會唔會搬屋。

如果話呢家努力左都只得2線直資offer, 要考慮叩門能力。

慢遊 發表於 21-11-26 13:35
請問係咪要考各類唔同學術嘅cert?

Cert係有考, 但都係大路野
其實cert 係爭取左大部份面試機會呢樣係真
但主要都係面試時對答
同埋睇下家長support/子女關係係點

hkhk8888 發表於 21-11-26 09:38
咁你當年真係一個offer都冇既情況下捱到6月大抽獎, 之後再叩門?

如果係既話你心理質素真係好高, 佩服
或者我情況有D 唔同, 決定唔留校網區, 所以一早都諗定要叩門, 甚至小二插班, 所以期望可能有D 唔同
我自己心態上係...過程做得唔好係可以檢討, 但唔好質疑小朋友
當以為IN 得好差實唔收, 原來學校收生準則又係另一角度

Lightwriter 發表於 21-11-26 13:55
咁要諗下自己個區抽獎係咪真係咁差,會唔會搬屋。

如果話呢家努力左都只得2線直資offer, 要考慮叩門能力 ...

其實直資面試同叩門是否要求唔同?
直資好似睇面試表現多.. 而叩門一般比較重學術?

TingTing0001 發表於 21-11-26 15:09
...

官津係自行/大抽獎收生被動
叩門係官津唯一揀選學生機會

TingTing0001 發表於 21-11-26 15:09
...

純粹按邏輯推論,如果津小得10個位可以有say自己揀人,你覺得佢會點揀?當然以能力高低排啦。

睇你target 咩level學校啦,有d係考卷,有d見校長。到時係expect 你有小一級數了。so far 呢家考直私要k3生具備小一能力既得dgjs, maybe sfa as well 因為都考做卷,其他學校都唔太過份既。到時叩門位又少,又要你小一能力ready, 但如果小朋友呢一刻谷完都未有2線直私offer, 得返半年會唔會更辛苦去搏叩門呢?

到最後,叩門有時要111,有時係random pick, 你又準備好未?唔好寄望叩門太多啦,叩到係bonus.作多手會更好。

Lightwriter 發表於 21-11-26 18:18
純粹按邏輯推論,如果津小得10個位可以有say自己揀人,你覺得佢會點揀?當然以能力高低排啦。

睇你target ...

叩門真係無咩信心

Lightwriter 發表於 21-11-26 18:18

睇你target ...

到叩門就有更多要俱備小一能力

回覆樓主:

其實in直私都係要小一程度或以上

KateC2012 發表於 21-11-26 20:52
我都係類似,有間直資offer 、但未係最心儀,但我照註冊再去叩門
我覺得直資幾難考,有係手唔要你抽得唔好 ...

我都係驚到時兩頭唔到岸..

beetle910 發表於 21-11-26 21:18
其實in直私都係要小一程度或以上

呢一輪直私,有d家長仲嫌淺唔知點揀到學生,如港大同zoom。我囡有1線同2線女校interview ,都係正常程度,無特別考深學術或深入既問答。所以我見dgjs同sfa比較多野要考外, 其他學校程度都唔係特深,一定唔使小一level都可應付。

但去到叩門一定唔係呢回事。如果一心要叩門,我會當提早準備小一,甚至當k3下學期已經係小一咁谷佢。咁樣叩門有信心d. 但如果話咁早就谷小朋友唔捨得或谷唔起,就算了,自己衡量。

利申,1,2線女校都有offer。無打算叩門,除非到時太得閒。

beetle910 發表於 21-11-25 20:47
好認同,分分鐘叩到比直私好嘅學校!最緊要,仲要報多啲,因為好多會撞時間要你取捨interview! 加油!
...

運氣不夠,實力來湊,心態最緊要(emoji)
‹ 上一主題|下一主題