用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑幼稚園升培僑書院(真實用家,長文慎入) ...
樓主: KCH_0615
go

培僑幼稚園升培僑書院(真實用家,長文慎入)   [複製鏈接]

KCH_0615 發表於 21-8-10 22:56
必入第2輪面試係優勢,但重點係小學部承諾收的20%已經收咗,只係家長自動放棄學位,但唔會因為培幼生放棄 ...
睇到你嘅post真係嚇親,好同情你,冒昧問一下,你小朋友最後入到邊間小學,你無須講個學校名,淨係大致講下去到直資,私小或者津校就可以啦,唉⋯

xubin2008 發表於 21-8-10 23:04
睇到你嘅post真係嚇親,好同情你,冒昧問一下,你小朋友最後入到邊間小學,你無須講個學校名,淨係大致講下 ...

我十分後悔為我小朋友轉校,明明讀緊一間口碑好,有愛心的幼稚園,但因為自己的自私幫佢轉校!
小朋友亦多次提出唔想番學,為左番學而哭鬧。
我的小朋友有私立,亦叩到區內一線小學!

回覆 KCH_0615 的帖子

咁太好啦,別太怨自己,你邊有自私做父母都係為咗個仔女諗,好好enjoy個暑假,9月就係小一新階段啦!

回覆 alibabah 的帖子

樂基好好!校長很為小朋友著想,我朋友個仔係度畢業,真係要比學校個👍贊!

alibabah    發表於 21-8-12 22:47

KCH_0615 發表於 21-8-10 23:15
我十分後悔為我小朋友轉校,明明讀緊一間口碑好,有愛心的幼稚園,但因為自己的自私幫佢轉校!
小朋友亦多 ...

好彩有offer, 私校叩門都有,當發個惡夢就算,係浪費左個小朋友返左一年

其實都好多私幼唔會推墊學生比私校
咁多學生,推墊得邊個?

回覆樓主:

而家伊種幾千人考收百幾個學生既玩法,絕大部份幼稚園提供小一面試既支援肯定唔足夠.
一是家長有做功課,知道小朋友咩時侯要睇咩書,考咩cert.
一是俾錢外面既面試班
最好是兩者都有,再加合作既小朋友,但幾樣加埋都唔是入讀受歡迎小學既充分條件.只是增加小朋友既勝率.
強調學術既小學,會叫你讀一段英文,中文,以及計數,好難取巧.

最震驚係20%呢個比例係低得可憐,樓主轉校前知道呢個比例嗎?因為真係唔值得為呢20%揀佢,而直入第二輪其實都唔係咩優勢。呢壇嘢令人諗起浸幼早兩年都有家長投訴好少人可以上到wkf,一樣係學術淺行政亂,唔知而家咩情況。

jennylady 發表於 21-8-11 00:43
其實都好多私幼唔會推墊學生比私校
咁多學生,推墊得邊個?

我的小朋友讀過兩間私幼,兩間私幼校長都十分願意寫推薦信。
(k2打算轉校校長仍然熱心幫忙寫左3封,之後k3嗰間就限每人寫兩封。)

我都好同情樓主,睇完都生氣,希望幼教嗰邊的家長睇到呢個帖,慎選幼稚園。

KCH_0615 發表於 21-8-10 15:30
在入讀這間幼兒園之前,在網上看到的評語都是負面的,但要自己親身感受才會知道誰是誰非,但當感受過後,只 ...

得20%可以升小,少得可憐
校長的對答亦可笑
剛有朋友呢間幼稚園升了入培橋,唔怪之得咁開心

Orhome 發表於 21-8-11 04:29
最震驚係20%呢個比例係低得可憐,樓主轉校前知道呢個比例嗎?因為真係唔值得為呢20%揀佢,而直入第二輪其實 ...

同意,20%很少,top 20%都好可能有更好offer,不需要有培僑

alibabah 發表於 21-8-10 18:04
幼稚園校長幫學生叩門好重要的! 我當年收到樂基幼稚園校長的推薦信,寫得好好,好tailor made! 好窩心! ...
唔講可能無咩人知, PKC也會預留少許名額比樂基的學生的

music555 發表於 21-8-10 22:01
回覆 KCH_0615 的帖子

我哋都讀培幼,課程真係好差,教得唔好,無愛心小朋友成日聽倒老師不停鬧人。

唔鍾意就轉校,何必講到敢怒不敢言,又唔係必收,大可出出面名幼都可以入到PKC

。。。。

alibabah 發表於 21-8-10 18:04
幼稚園校長幫學生叩門好重要的! 我當年收到樂基幼稚園校長的推薦信,寫得好好,好tailor made! 好窩心! ...

非打手, 但相當同意你所說,
我當然不能咬定推薦信對求位作用大不大, 但看得出校長非常有心幫忙撰寫.

巨星雪條 發表於 21-8-11 13:11
唔鍾意就轉校,何必講到敢怒不敢言,又唔係必收,大可出出面名幼都可以入到PKC
...

K2k1好多讀緊名校或者系比較好的學校,k3突然間肯轉校,通常我見哥哥姐姐系培小到讀,或者對培小情有獨鍾,系好想入培小先會轉,疫情一路zoom,學校英文堂唱下兩三首兒歌,就一日一堂英文堂完結(emoji)老師連zoom 都唔識用,頭兩個星期上堂拎住張紙系度同你講,真係o曬嘴,重要交5500學費,比d咁嘅質素,一路啞忍,原本以為11月可以面試,咁培僑出Offer就唔讀,點知疫情拖到好後。
簡單來講,好想入培小所以要忍,都洗濕咗個頭,都要等埋個結果先走。

最初聽校長講talk,聽完對呢位校長好反感,如果無培小支持,我諗咁樣做教育,可以88

music555 發表於 21-8-11 15:15
K2k1好多讀緊名校或者系比較好的學校,k3突然間肯轉校,通常我見哥哥姐姐系培小到讀,或者對培小情有獨鍾 ...

咁你都係有個大嘅讀緊培小先轉去培幼?

我年零前都有諗過轉去(轉去插K2) , 但in前同in 後都感覺唔好, 好彩唔好彩, 當時佢冇收我個小朋友, 亦令小朋友有機會去左間適合的津幼讀:
1) 佢剛開張冇耐後, 其實我有去過visit, 見到個老師都有禮貌, 但入到國際班既班房望下啲功課, 都係抄寫抄寫同抄寫.   所以冇特別想報名(始終7000蚊一個月)

2) 之後佢同培小結龍, 又再去左interview & open date.   Open date 時校長講得好誇張, 問佢有幾多升培小, 佢嗰陣夠膽喺好多家長前話"入得嚟就一定升到, 如果今年升唔到, 可以offer 佢再讀多一年咁就實升到" , 嗰陣心裏已經諗"唔係呀far? 包生仔喎!"   跟住同佢地外籍老師傾, 佢話課程係佢地自己一手創作, 冇reference to 任何本地幼稚園.  但嗰陣諗"都幾好呀, 我都嚮往外國free style teaching, 咁比外國老師創作都幾好, 應該child centre" , 所以就報左名interview

3) interview 時好正, 有一個環節係三/四組家長圍住校長+1老師, 跟住話介紹下學校及問問題。校長基本上冇講過任何自己學校既特點, 反而勁講"我地請左培橋既XX 副校長嚟指導我地", " 我地同培橋既XX 主任合作, 會請佢地話劇組過嚟做星期六話劇班, 學生/ 非學生都可以參加, 好平架咋" , "我地英文課程有培橋既XX 老師睇過...."   令人有啲滴汗(本身校長英文亦唔好, 我家人係外國人, 校長問: 哈哈, 大家想聽英文定中文呢? 有外國人喺度, 其他家長好好, 佢地話"無所謂, 英文都OK", 跟住校長就話" OK 咁我地講中文啦"   (我係滴哂汗...咁都得?)  (結果佢每講一句我都要即時傳譯)

4) 跟住問問題, 校長問"我都知嚟緊新一年咁多插班生, 小朋友都未必適應, 你地會點幫小朋友呀?"   咁各家長都係答啲model answer, 例如話"多啲同佢傾計呀" , " 鼓勵下" ..... 跟住我家人用英文答, 佢講左兩句都未講完, 校長就插咀打斷, 跟住發表佢既意見" 我覺得學校應該令小朋友學識喺陌生環境生活, 如果小朋友喊我會叫佢唔好喊" .... (又係滴哂汗)

5) 最後, 問返小朋友, 佢話面試時老師叫佢畫畫, 但小朋友冇跟指示畫左其他嘢, 佢地唔比, 跟住話佢畫錯.   小朋友介意左一陣子, 逢親經過間幼稚園都話"老師話我錯" ......

總括而言: 好彩冇入到

回覆樓主:

我家有2位小朋友都是讀培幼,由申請入讀時,校長已經清楚講明只有20%是必入培僑書院,若果落選,只可以說孩子當時表現及能力,並不是培橋書院想要的學生吧。

校長平日好有笑容,小朋友入學門口時叫校長,校長都會甜絲絲回應,所以我家小朋友都好喜歡校長。

而師資更是非常好,我家小朋友英文與普通話進步很多。

學校亦花很多心思在設計活動,有太空主題,小朋友一齊射火箭,復活節有找復活蛋,等等,每次生日會都有主題,小朋友們都很喜歡返學,放假亦會想盡快返學。

巨星雪條 發表於 21-8-11 15:58
咁你都係有個大嘅讀緊培小先轉去培幼?

因为国民教育理念,所以想入培小
‹ 上一主題|下一主題